ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Τεύχος 30 |
Δευ, 28/12/2015 - 10:32

Της σύνταξης...


Εκτός Γραμμής

τεύχος 30 / Αύγουστος 2012

 

Η διπλή εκλογική αναμέτρηση απλώς επιστέγασε αυτό που εδώ και καιρό όλοι υποψιάζονταν, άλλοι με τρόμο, άλλοι με ελπίδα. Ότι δύο χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου και την έναρξη ενός συγκλονιστικού κύκλου αγώνων το ρήγμα στις σχέσεις εκπροσώπησης των κυρίαρχων αστικών κομμάτων με τον λαό έχει βαθύνει για τα καλά. Ότι το κομματικό σύστημα της μεταπολίτευσης βαίνει οριστικά προς το τέλος του.

Ο κίνδυνος προφανής και σε εξέλιξη.

να παρασύρει μαζί του τις κατακτήσεις που σηματοδότησε η, έστω και μεσολαβημένη, ορμητική εισβολή του λαϊκού παράγοντα στο πολιτικό προσκήνιο μετά τη Χούντα. Να ανασυντεθεί μια νέα δεξιά στρατηγική που θα στηριχτεί στη με κάθε τρόπο διάλυση κάθε κοινωνικής και πολιτικής αντίστασης. Και μαζί με αυτή, να κυριαρχήσουν τα σύγχρονα «Τάγματα Ασφαλείας» που θα εκκαθαρίζουν ό,τι η πολιτική δεν «επιτρέπει» να εκκαθαριστεί.

Η ευκαιρία ιστορική.

να γεννηθεί ένα νέο «ιστορικό μπλοκ» με όραμα, πρακτικές και στρατηγική τόσο για την άμεση απάντηση όσο και για τη δυνατότητα ενός άλλου κοινωνικού ορίζοντα.

Οι ενδείξεις πολλές.

η εικόνα μιας χώρας διχασμένης ανάμεσα στο αναδυόμενο «έθνος των εργαζομένων» και το πλήθος της συντήρησης. Η στροφή του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας προς την Αριστερά. Η για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’70 υλική δυνατότητα να κατακτήσει η Αριστερά την κυβερνητική εξουσία. Οι πρωτότυπες μορφές αντίστασης και αγώνα όλου του προηγούμενου διαστήματος. Οι πρωτοβουλίες αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης που ξεπηδάνε.

Οι απαιτήσεις τεράστιες.

να διαμορφώσουμε μια σύγχρονη αριστερή στρατηγική που θα βαθύνει αυτή την ιστορική δυναμική. Να ανασυνθέσουμε μια Αριστερά που θα σηκώσει το γάντι της ριζικής αντιπαράθεσης στην αστική στρατηγική. Να αναζητήσουμε τις προγραμματικές απαιτήσεις μιας τέτοιας ρήξης αλλά και του τρόπου λειτουργίας μιας κοινωνίας με άλλες προτεραιότητες. Να οικοδομήσουμε τους αυτοτελείς κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς αυτού του νέου ιστορικού υποκειμένου. Να απαντήσουμε στις άμεσες ανάγκες για λαϊκή ανακούφιση, όχι με «υπευθυνότητα» αλλά με ανυποχώρητους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες, κοινωνική αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση. Να αντιμετωπίσουμε τη φασιστική απειλή. Να κάνουμε την κάθε μέρα βήμα προς μια σύγχρονη αριστερή, ριζοσπαστική αντιηγεμονία.

Το δίλημμα έχει πια τεθεί.

ή θα συνεχίσουμε να ζούμε γονατιστοί ή θα σηκώσουμε το γάντι που μας πετάει η ιστορία.

Ας εγερθούμε.

 

Σ' αυτό το τεύχος...

Το νέο τεύχος του Εκτός Γραμμής ψηλαφίζει το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, επιχειρώντας να εντοπίσει τις τάσεις που είναι σε εξέλιξη. Αναζητά το σύγχρονο «ιστορικό μπλοκ» και αναρωτιέται ποια μπορεί να είναι η στάση της Αριστεράς απέναντι στην κυβερνητική εξουσία. Μεταφράζει στιγμιότυπα από την εμπειρία της Βολιβίας και ταξιδεύει από την Ισπανία των ηρωικών ανθρακωρύχων στο Κεμπέκ του Καναδά αναζητώντας τα «κόκκινα τετράγωνα που δεν κάνουν πίσω». Ένα χρόνο μετά την έναρξη της «Αραβικής Άνοιξης» κάνει στάση στην πλατεία Ταχρίρ για να εξετάσει από εκεί τη «διελκυστίνδα επανάστασης και αντεπανάστασης» σε Αίγυπτο και Συρία. Σατιρίζει την επικαιρότητα και τα πρόσωπά της με τα σκίτσα του Στεφ. και μας «συστήνει» το ektosgrammis.gr, τον νέο διαδικτυακό του τόπο! Εξετάζει τον κυρίαρχο λόγο γύρω από τη δημόσια υγεία και αφιερώνει τις σελίδες του «στους θαρραλέους της λαθραίας μετανάστευσης». Αναζητά τη σύγχρονη εργαζόμενη νεολαία μέσα στο «αόρατο κάτεργο» του επισιτισμού και κάνει ρεπορτάζ για τη «νέα Κερατέα», τη Χαλκιδική, και το ξεπούλημα των μεταλλείων. Συζητά με τον Απόστολο Καψάλη για την εργατική νομοθεσία και τα συνδικάτα στον καιρό του Μνημονίου και επιστρέφει στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και τη γερμανική Αριστερά στον Μεσοπόλεμο. Συνομιλεί με τον Πίτερ Τόμας για το έργο του Αντόνιο Γκράμσι και παίρνει συνέντευξη από τον Ντέιβιντ Χάρβεϊ για την κρίση της σύγχρονης πόλης. Αποχαιρετά τη Ζωρζ Ζαρή, διαβάζει σύγχρονη ριζοσπαστική ποίηση και αποκρυπτογραφεί το έργο του Σεργκέι Αϊζενστάιν.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Της σύνταξης... 1

Εκτός εαυτού... 2

Με το βλέμμα στραμμένο στις μάχες που έρχονται, του Παναγιώτη Σωτήρη 6

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012: ταξική και πολιτική πόλωση, του Σπύρου Σακελλαρόπουλου 11

Δεξιά: αντιδημοφιλής αλλά όχι τόσο ανέτοιμη..., του Γιώργου Νικολαϊδη 14

«Είναι ωραία να πέφτεις αν αντέχεις, ίσως μάθεις να πετάς τελικά», του Τάσου Βασιλειάδη 17

Τι είναι και πού πηγαίνει η Χρυσή Αυγή, του Νίκου Βασιλόπουλου 20

«...aux vaillants de l' immigration clandestine...», του Κώστα Φαρμακίδη 23

Για το Ευρώ ξανά: η στρατηγική της αράχνης, του Δημήτρη Λένη 27

Το πρόγραμμα της συγκυβέρνησης: απαγκίστρωση από την «επαναδιαπραγμάτευση», του Χρίστου Τουλιάτου 30

Η διελκυστίνδα επανάστασης και αντεπανάστασης στη Μέση Ανατολή, του Κώστα Ράπτη 33

«A las barricadas», του Πάνου Ράπτη 37

 

Φάκελος: Η Αριστερά στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία;

Η πολιτική κρίση, η Αριστερά και η δυνατότητα ενός νέου ιστορικού μπλοκ, του παναγιώτη Σωτήρη 43

Η ένταση ανάμεσα σε κράτος και κοινωνικά κινήματα, του Alvaro Garcia Linera, Μετάφραση Παναγιώτης Σωτήρης 47

Κράτος, μάζες και πολιτική, του Τάσου Μπέτζελου 51

Κράτος, εξουσία, κυβέρνηση: αφετηρίες για μια σύγχρονη επαναστατική στρατηγική, του Γιώργου Καλαμπόκα 56

 

«Το εργατικό κίνημα πρέπει να ξαναπιάσει το νήμα από την αρχή. Από την εποχή που τα συνδικάτα δεν ήταν νόμιμα», Συνέντευξη με τον Απόστολο Καψάλη 60

Το αόρατο κάτεργο της νεολαίας, του Χρήστου Κωστόπουλου 64

«Σοσιαλφασίστες» και «κομμουνιστικός όχλος». Η Γερμανική Αριστερά στα 1928-1933, του Γιώργου Αλεξάτου 68

H «δημόσια υγεία» ως πειθαρχική συνθήκη, της Μαρίας Λούκα και του Γιώργου Νικολαϊδη 72

Μεταλλεία Κασσάνδρας: όταν ο χρυσός δεν λάμπει, της Μαρίας Λούκα 75

Καληνύχτα κυρία Ζωρζ, της Εύης Πίνη 78

Οπτικοποιώντας τη διαλεκτική. Μια μικρή περιήγηση στο έργο του Σ. Μ. Αϊζενστάιν, του Παναγιώτη Τσερόλα 81

Σύγχρονη πειραματική ποίηση: πολιτική και θεωρία στη Language Poetry 84

Παναγιώτης Αρβανίτης, Λευκό Χιούμορ 87

Η πόλη ως πολιτικό διακύβευμα και πεδίο συλλογικού μετασχηματισμού. Συνέντευξη με τον David Harvey 89

Η σημασία του Γκράμσι σήμερα. Συνέντευξη με τον Peter Thomas 93

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.