ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Camping Radical 2020, 29.7 - 3.8, Λιτόχωρο Πιερίας


Μετά από ένα πρωτόγνωρο χειμώνα, έφτασε επιτέλους το καλοκαίρι, δίνοντας μας την ευκαιρία να αποφορτιστούμε από όσα βιώσαμε τους τελευταίους μήνες. Σε μία καθημερινότητα όπου η πίεση και το άγχος της επιβίωσης αποτελούν κανονικότητα για το λαό και τη νεολαία, η πανδημία δημιούργησε ένα ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο. Οι σπουδές μας, εντατικές και απαιτητικές, πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά, αφαιρώντας στην ουσία από το πανεπιστήμιο όλα αυτά τα στοιχεία που δίνουν χρώμα στη φοιτητική καθημερινότητα: τη δυνατότητα να γνωρίζουμε νέο κόσμο και να μοιραζόμαστε τα όνειρα και τους προβληματισμούς μας, το συλλογικό διάβασμα, τη συνύπαρξη στο χώρο της σχολής. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ελεύθερος χρόνος του καλοκαιριού διαρκώς συρρικνώνεται, ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, καθώς πριν καλά-καλά αφήσουμε πίσω μας την εαρινή εξεταστική, έρχεται ο Σεπτέμβριος.

Για πολλούς/ες από μας δε, ακόμα και το καλοκαίρι δεν είναι ευκαιρία για αναψυχή. Θα βρούμε δουλειά για τη σεζόν; Και αν ναι, θα μπορέσουμε να «στριμώξουμε» το δικό μας χρόνο ανάμεσα στη δουλειά και το διάβασμα; Πως θα τον αξιοποιήσουμε; Η πανδημία και τα υγειονομικά μέτρα έφεραν ακόμα περισσότερο άγχος σε αυτούς τους προβληματισμούς. Οι κοινωνικές μας σχέσεις λειτούργησαν «εξ’ αποστάσεως» για λίγους μήνες , και παρόλο που πλέον μπορούμε να κυκλοφορούμε «ελεύθερα» και να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους, τόσο οι νέοι υγειονομικοί κανονισμοί όσο και η αδυναμία να διαθέσουμε μεγάλα χρηματικά ποσά μας κάνουν να μην περιμένουμε πολλά από τις φετινές διακοπές.

Όλα αυτά καταλήγουν στο ότι η περίοδος των διακοπών είναι πλέον απλώς μία ευκαιρία να «μαζέψουμε τα κομμάτια μας» για να την παλέψουμε από το φθινόπωρο. Ακόμα και για όσους καταφέρνουν να πάνε διακοπές, ο «δικός μας χρόνος» θυμίζει όλο και πιο πολύ την καθημερινότητα: άγχος να διαλέξουμε προορισμό, άγχος να κλείσουμε από νωρίς που θα μείνουμε, άγχος να περιηγηθούμε σε όλες τις δημοφιλείς τοποθεσίες, άγχος να μην ξοδέψουμε πολλά. Το κυρίαρχο πρότυπο διακοπών μας θέλει να ονειρευόμαστε πανάκριβα τουριστικά θέρετρα, το ίδιο ασφυκτικά και αποξενωμένα με την πόλη μας, οπού θα πρέπει να πληρώνουμε κυριολεκτικά ακόμα και για μία θέση στον ήλιο. Πριν το καταλάβουμε, επιστρέφουμε το ίδιο κουρασμένοι όσο φύγαμε.

Φέτος στις διακοπές, χτίζουμε μία άλλη καθημερινότητα!

Από τις 29 Ιουλίου μέχρι τις 3 Αυγούστου, στο κάμπινγκ «Στάνη» στο Λιτόχωρο Πιερίας, διεκδικούμε όχι άλλο ένα, αλλά ένα άλλο πρότυπο διακοπών, με πυξίδα την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, τη συλλογικότητα και το μεράκι μας. Διαμορφώνουμε ένα συλλογικό εγχείρημα για οικονομικές και εναλλακτικές διακοπές για όλους/ες.

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι 5 μέρες με πλούσιες εκδηλώσεις και συζητήσεις, προβολές, τουρνουά, workshops και γλέντια. Για Πέμπτη χρονιά, συνεχίζουμε το εγχείρημα του RadiKal προτάσσοντας τη δημιουργικότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη και στις διακοπές μας.

Απευθυνόμαστε σε κάθε νέο και νέα που αρνείται να επιστρέψει απλώς στην «κανονικότητα», σε όσους και όσες σε πείσμα των καιρών θέλουν να δουν τα πράγματα να πηγαίνουν αλλιώς. Μέσα από συλλογικές κουζίνες, μπαρ, χώρους εκδηλώσεων και συζητήσεων, λειτουργία βιβλιοπωλείου (με βιβλία ιστορικού, πολιτικού, φιλοσοφικού και λογοτεχνικού περιεχομένου) προσπαθούμε να προτείνουμε ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της καθημερινότητας μας, των κοινωνικών μας σχέσεων, της ψυχαγωγίας μας, ενάντια στο κυρίαρχο. Ταυτόχρονα δημιουργούμε ένα πεδίο συζήτησης και προβληματισμού, στο οποίο διαφορετικές προσεγγίσεις και τρόποι σκέψης θα προσπαθήσουν να μάθουν ο ένας από τον άλλο.

Χτίζοντας μία άλλη καθημερινότητα, ζωντανεύουμε εικόνες του μέλλοντος που ονειρευόμαστε!

Είναι στο χέρι μας, σε πείσμα των καιρών, να βρεθούμε, να συζητήσουμε και να αναζητήσουμε τη συλλογική διέξοδο, κόντρα στην αποδοχή των αδιεξόδων της εποχής μας. Με προβληματισμό για τις εξελίξεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, με έμπνευση από τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες που δόθηκαν όλη τη χρονιά στις σχολές, στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές αλλά και συνολικά στη κοινωνία, κάνουμε το πρώτο βήμα για να ξεπεράσουμε την αμηχανία που επικρατεί. Αναζητούμε το νήμα για μία νέα Αριστερά, ικανή να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και τις προκλήσεις που μας επιβάλλουν οι καιροί. Προσπαθούμε να ψηλαφήσουμε ένα άλλο μονοπάτι, να χαράξουμε δρόμους συλλογικής ελευθερίας, κοινωνικής χειραφέτησης, ριζοσπαστικοποίησης της καθημερινότητας μας.

 

Αν αυτός ο κόσμος δεν έχει χώρο για εμάς, τότε άλλο κόσμο να φτιάξουμε

29 Ιουλίου - 3 Αυγούστου, Λιτόχωρο Πιερίας

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
24/12/2020 - 11:28

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου πολλές: ντροπή, φόβος, άγχος, τύψεις.  

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
27/05/2020 - 19:52

Στον πυρήνα της ίδιας της πανδημίας είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός και η κυρίαρχη μορφή διαχείρισής του, ο νεοφιλελευθερισμός.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
19/02/2020 - 12:00

Μαχητικός και ακούραστος αγωνιστής της αριστεράς, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης.