ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Εκδήλωση: «Οι ζωές μας, πάνω από τα κέρδη τους»


Η πανδημία ανέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι καπιταλιστικές κοινωνίες, σε βαθμό μάλιστα που ούτε η αριστερά (σε όλες τις εκδοχές της) μπορούσε να το διανοηθεί. Δεκαετίες νεοφιλελεύθερης πολιτικής στο εσωτερικό του αναπτυγμένου καπιταλισμού, σε συνδυασμό με τη διεθνή ανάπτυξη του τρόπου παραγωγής, είχαν φτιάξει ένα εκρηκτικό μείγμα. Η «συνάντηση» της ανθρώπινης δραστηριότητας με τη φύση εξελίσσεται με καταστροφικό τρόπο και ο κορονοϊός είναι μία από τις πολλές επιπτώσεις. Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας από τις πολιτικές του σκληρού νεοφιλελευθερισμού, και ευρύτερα των υποδομών πρόνοιας, κατέστησε την πανδημία ακόμα πιο επικίνδυνη από ό,τι ήδη ήταν.

• Η επανεκκίνηση της οικονομίας φανερώνει τα σχέδια των κυρίαρχων για το ποιοι θα πληρώσουν τη νέα οικονομική κρίση, αλλά και ποιοι θα βρεθούν πιο ευάλωτοι σε μια πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας. Οι βιαστικές κινήσεις της κυβέρνησης για να προσελκύσει τουρίστες από το εξωτερικό, χωρίς να υπάρχει καμιά ουσιαστική μέριμνα για επαρκή τεστ και απομόνωση πιθανών κρουσμάτων, απειλούν τις επιτυχίες της συλλογικής αυτοπειθαρχίας του λαού και τον ηρωικό αγώνα των υγειονομικών και όλων των εργαζόμενων πρώτης γραμμής. Την ίδια ώρα, οι καραντίνες στα κλειστά προσφυγικά καμπς παρατείνονται, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι εξώσεις όσων είχαν βρει σπίτια στις πόλεις.

• Γίνεται ξεκάθαρο ότι ανοίγεται μπροστά μας μια νέα περίοδος αστάθειας, φόβου και μεγάλων θυσιών. Θα κλονιστούμε τόσο συλλογικά όσο και ατομικά, καθώς θα ριχτούμε σε μία νέα κρίση χωρίς τα δίχτυα ασφαλείας που υπήρχαν το 2008 και είχαν διαμορφωθεί πριν τα μνημόνια. Όμως έχουμε την εμπειρία ότι, μέσα σε αυτές τις περιόδους, μεγάλα τμήματα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας τραβιούνται στην πολιτική, «ανοίγουν» τα αυτιά τους και είναι διατεθειμένα να συζητήσουν για αλλαγές μεγάλης κλίμακας στη ζωή τους. Υπό αυτή την έννοια, η αναμέτρηση που έρχεται θα είναι βαθιά πολιτική. Θα ξαναφέρει, με νέους τρόπους και συνδυασμούς, τα «μεγάλα» ζητήματα.

• Σε μία περίοδο όπου μαζικές εξεγέρσεις ορθώνουν το ανάστημά τους δεν υπάρχει και η αντίστοιχη «πολιτική εκπροσώπηση» η οποία μπορεί να δώσει την αναγκαία πολιτική προοπτική στους αγώνες. Για αυτό εξακολουθούμε να θεωρούμε αναγκαία μία ενωτική, μαζική, ριζοσπαστική αντικαπιταλιστική αριστερά, η οποία θα ζει και θα αναπνέει μέσα στους αγώνες. Αυτή είναι η μόνη προοπτική που μπορεί να εξυπηρετήσει το στόχο της συγκέντρωσης πολιτικής (και κοινωνικής) δύναμης που θα καταφέρει αφενός να ξεπεράσει τα φαινόμενα κατακερματισμού και αφετέρου θα θέσει τις βάσεις για το ξεπέρασμα της ήττας που βαραίνει από το 2015. Δεν υποτιμούμε την υπαρκτή ήττα κινήματος και αριστεράς στην Ελλάδα, όμως η αναγέννηση και ανασύνθεσή τους μπορεί να γίνει μόνο εν κινήσει, μέσα στις μάχες της περιόδου. Σε αυτές τις ανάγκες λογοδοτεί και η δική μας προσπάθεια.

 

Αναμέτρηση ⎼ Ομάδα κομμουνιστών/στριών

Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡΑΝ)

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ)

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Αριστερά

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
24/12/2020 - 11:28

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου πολλές: ντροπή, φόβος, άγχος, τύψεις.  

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
27/05/2020 - 19:52

Στον πυρήνα της ίδιας της πανδημίας είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός και η κυρίαρχη μορφή διαχείρισής του, ο νεοφιλελευθερισμός.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
19/02/2020 - 12:00

Μαχητικός και ακούραστος αγωνιστής της αριστεράς, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης.