ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Κάλεσμα αγωνιστικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ 2020


 

Από τη ΔΕΘ του 2019…

Πριν από έναν χρόνο, η νεοεκλεγείσα ακόμη κυβέρνηση Μητσοτάκη, διεμήνυε περήφανη από τη ΔΕΘ την επιστροφή στην κανονικότητα του νόμου και της τάξης και στην αέναη ανάπτυξη της οικονομίας. Ήδη όμως από τους πρώτους μήνες έγινε ξεκάθαρο πως η κανονικότητα που οραματίζεται η κυβέρνηση στην πραγματικότητα σημαίνει επίθεση στα εργασιακά και δημοκρατικά μας δικαιώματα, με μια σειρά από αντιδραστικά νομοσχέδια. Παρόλα αυτά οι εικόνες από τις μαζικές λαϊκές και νεολαιίστικες διαδηλώσεις, αποτέλεσαν μια πρώτη απάντηση δείχνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν έχει λευκή επιταγή κάτι που φαίνεται από την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας.

 

Η υγειονομική κρίση του 2020

Ύστερα από μία δεκαετία λιτότητας και υπονόμευσης του εθνικού συστήματος υγείας η χώρα βρέθηκε έρμαιο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Υπό την απειλή της ολικής κατάρρευσης του ΕΣΥ, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή καθολικού lockdown με σκοπό την μείωση της διασποράς του ιού.  Το  τρίμηνο που ακολούθησε ο λαός κράτησε υπεύθυνη στάση τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα.  Η κυβέρνηση από την άλλη δεν προχώρησε στην θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας με την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Αντιθέτως μοίρασε  20.000.000€ στα ΜΜΕ ώστε να την στολίζουν με ροδοπέταλα ενώ την ίδια στιγμή επαναλάμβανε μονότονα το αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι η επιβολή του lockdown που καθυστέρησε τη διασπορά του κορονοϊού οφείλεται στο φόβο της κυβέρνησης απέναντι στην άσχημη κατάσταση του ΕΣΥ και η επιτυχία της στην αυτοπειθαρχία του πληθυσμού που κατανοούσε την κατάσταση.

 

Το δεύτερο κύμα…

Υπό την πίεση και επιχειρηματικών συμφερόντων, η κυβέρνηση προχώρησε στην χαλάρωση των μέτρων, ανοίγοντας τα σύνορα για την τουριστική περίοδο έχοντας ως μοναδικό στόχο την κερδοφορία των λίγων εις βάρος του λαού και με ελέγχους για τα μάτια του κόσμου. Οι  ελλείψεις μέτρων υγειονομικού ελέγχου στους τουρίστες, η αύξηση της πληρότητας στα πλοία (να’ ναι καλά οι εφοπλιστές), η απουσία προστασίας των εργαζομένων και η μείωση των ΜΜΜ, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση και τη διάδοση των κρουσμάτων στη χώρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μία φορά άρχισε να κατηγορεί τον λαό, την νεολαία για ανευθυνότητα και απουσία ατομικής ευθύνης, χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο!  Έτσι το μόνο που πέτυχε είναι η διασπορά του ιού στο σύνολο της επικράτειας με θανατηφόρα αποτελέσματα στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως των ηλικιωμένων στα γηροκομεία.

 

Κυβέρνηση του κεφαλαίου

Πίσω όμως από την καλοφτιαγμένη βιτρίνα που συστηματικά σχεδιάζουν κυβέρνηση και ΜΜΕ διαμορφώθηκε μία νέα ακόμη πιο σκληρή πραγματικότητα. Οι εργασιακές σχέσεις έγιναν ακόμη χειρότερες, με μειώσεις μισθών, απολύσεις, εργοδοτική αυθαιρεσία, ελλείψεις μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους και απλήρωτες υπερωρίες. Η αστυνομική βία συνεχίστηκε σε πλατείες και δρόμους, ενώ η καταστολή κορυφώθηκε με  το χουντικό νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, που ενδεχομένως να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν στη φετινή πορεία για τη ΔΕΘ. Συνεχίζοντας την κοροϊδία, αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς καμία προστασία ούτε για τους μαθητές, ούτε για το καθηγητικό προσωπικό αρνούμενη την μείωση των παιδιών στα τμήματα. Ακόμα δεν επιβάλλει μέτρα σε κανένα εργασιακό χώρο όπου εμφανίζονται κρούσματα. Μας είναι ξεκάθαρο πια πως αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ ένας εκφραστής των συμφερόντων του κεφαλαίου, που ταΐζει εθνικιστικό παραλογισμό μέσα από τα ΜΜΕ της, χτυπώντας με γκλοπ και αντιδραστικά νομοσχέδια των εργαζόμενο λαό και τη νεολαία!

 

Κυβέρνηση της πολεμοκαπηλείας

Και ενώ η κυβέρνηση αδιαφορεί για την υγεία και την οικονομική επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων, εμπλέκεται σε ένα παιχνίδι επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο σε σύγκρουση με την Τουρκία με έπαθλο την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την παρέμβαση μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που προωθούν τα δικά τους συμφέροντα τόσο σε σχέση με τα  δικαιώματα εξόρυξης όσο και την πώληση όπλων στους άμεσα εμπλεκόμενους. Έρχεται έτσι πιο κοντά ο κίνδυνος του πολέμου που απειλεί να βυθίσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε μια ανείπωτη φρίκη.

 

Στη ΔΕΘ του 2020!

Η πορεία της ΔΕΘ είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε το ταξικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής, να  διεκδικήσουμε την ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία, την οικονομική στήριξη των εργαζομένων, συνταξιούχων, νεολαίας, την κατάργηση του αντιδραστικού διατάγματος για τις διαδηλώσεις. Στην πόλη όπου η κυβέρνηση επιχειρεί τη διάλυση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την αφαίρεση των αρχαίων της Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη του κατεστραμμένου ΟΑΣΘ και του ανύπαρκτου μετρό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αντιλαϊκές πολιτικές του είναι ανεπιθύμητες.

 

Όλες/ όλοι στη Καμάρα το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στις 18.00 και αγωνιστική ενωτική συμπόρευση όλων των συγκεντρώσεων!

Υ. Γ Παρακαλούμε στην συγκέντρωση και πορεία να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και να φοράμε όλοι/ες μάσκα!

 

Αναμέτρηση– Ομάδα Κομμουνιστών/στριων

Αριστερή Ανασύνθεση

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
12/09/2020 - 12:55

Όλες/όλοι στην Καμάρα το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στις 18.00 και αγωνιστική ενωτική συμπόρευση όλων των συγκεντρώσεων!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
27/05/2020 - 19:52

Στον πυρήνα της ίδιας της πανδημίας είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός και η κυρίαρχη μορφή διαχείρισής του, ο νεοφιλελευθερισμός.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
19/02/2020 - 12:00

Μαχητικός και ακούραστος αγωνιστής της αριστεράς, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
19/02/2020 - 11:56

Ασυμβίβαστος, ακούραστος και αφοσιωμένος εργάτης των ιδεών του σε μια εποχή δύσκολη για την επαναστατική σκέψη και δράση.