ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Καταγγελία της πρωτοφανούς καταστολής της φεμινιστικής συγκέντρωσης της 25/11


Στις 25 Νοέμβρη είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση φεμινιστικών συλλογικοτήτων στην πλατεία Συντάγματος με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η συγκέντρωση θα γινόταν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τηρώντας τις αποστάσεις μεταξύ των συγκεντρωμένων. Δυστυχώς, ήδη πριν την προγραμματισμένη ώρα, αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν ήδη στο σημείο συγκέντρωσης και έκαναν εντατικούς ελέγχους για την τυπική άδεια μετακίνησης εκφοβίζοντας όσες και όσους έφταναν εκεί και απειλώντας με προσαγωγές. Εννιά συντρόφισσές μας, στην πλειονότητά τους μέλη της φεμινιστικής Συνέλευσης 8 Μάρτη, που βρίσκονταν εκεί περικυκλώθηκαν και απειλούνταν με προσαγωγή, χωρίς όμως να τους γνωστοποιείται η αιτιολογία για αυτό, εφόσον τηρούνταν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και είχαν άδειες μετακίνησης. Τελικά, η αστυνομία έφτασε να επικαλεστεί παράτυπα την απαγόρευση συναθροίσεων της οποίας, όμως, η ισχύς έχει λήξει από τις...18/11!

Οι 9 συντρόφισσες προσήχθησαν στο ΑΤ Συντάγματος και κρατήθηκαν για πολλές ώρες. Η αστυνομία είχε απαράδεκτη συμπεριφορά τόσο ως προς τους δικηγόρους που εμφανίστηκαν για να τις εκπροσωπήσουν όσο και προς λίγες αλληλέγγυες/ους που βρέθηκαν έξω από το ΑΤ. Η άρνηση σε κάποιους δικηγόρους να έρθουν σε επαφή με τις προσαχθείσες και η διαρκής απειλή προσαγωγής και επιβολής προστίμων στις αλληλέγγυες ήταν άλλη μία ένδειξη της σημερινής αυταρχικής στροφής που έχει γίνει τόσο σε επίπεδο αστυνομίας όσο και σε επίπεδο κυβερνητικής και κρατικής εξουσίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπεύθυνη γιατί με την πολιτική της αποθρασύνει και κομμάτια της αστυνομίας να προβούν σε ακραία κατασταλτικές πρακτικές ενοχοποιώντας αγωνίστριες και αγωνιστές που παλεύουν για μία καλύτερη ζωή. 

Στις 9 συντρόφισσές μας, τελικά, απαγγέλθηκε κατηγορία βάσει του αρ. 285 του ποινικού κώδικα για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθένειας και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα για παράτυπη μετακίνηση! Μάλιστα, λίγο μετά τις προσαγωγές των 9 προσήχθησαν ακόμα 5 μέλη φεμινιστικών συλλογικοτήτων, από τα οποία συνελήφθησαν εντέλει τα 2, πάλι με τις ίδιες κατηγορίες. Με το ίδιο άρθρο κατηγορήθηκαν πρόσφατα και δύο σύντροφοι του ΣΕΚ που μοίραζαν προκηρύξεις προπαγανδίζοντας την εργατική απεργία της 26/11. 

• Καταγγέλλουμε αυτή τη νέα αυταρχική εκτροπή με τις διώξεις βάσει του αρθ.285 και την επιβολή προστίμων στις κινητοποιούμενες συντρόφισσες της φεμινιστικής συγκέντρωσης. 

• Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των κατηγοριών και την ακύρωση των προστίμων! Καμία μόνη και κανένας μόνος απέναντι στην κυβερνητική και κρατική καταστολή.

 

26/11/20

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
24/12/2020 - 11:28

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου πολλές: ντροπή, φόβος, άγχος, τύψεις.  

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
27/05/2020 - 19:52

Στον πυρήνα της ίδιας της πανδημίας είναι ο σύγχρονος καπιταλισμός και η κυρίαρχη μορφή διαχείρισής του, ο νεοφιλελευθερισμός.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
19/02/2020 - 12:00

Μαχητικός και ακούραστος αγωνιστής της αριστεράς, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης.