ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΒΙΒΛΙΑ |
Δευ, 02/05/2016 - 01:10

Κράτος, μάζες, πολιτική


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής

 

Étienne Balibar

Κράτος, μάζες, πολιτική

 

Μετάφραση: Τάσος Μπέτζελος

Επίμετρο: Παναγιώτης Σωτήρης

Σειρά: Πολιτική

Σελίδες: 264 | ISBN: 978-618-80832-2-6 | Σχήμα: 14 x 20,7cm | τιμή: 18 ευρώ

 

«Η ιστορία κάθε κοινωνίας μέχρι σήμερα είναι ιστορία ταξικών αγώνων». Ο κανόνας αυτός δεν γνωρίζει εξαιρέσεις, ούτε καν την εξαίρεση την οποία θα συνιστούσε το πέρασμα στον κομμουνισμό, στην «αταξική κοινωνία». Η ιστορία δεν προχωρά από την «καλή πλευρά», αλλά από την «κακή πλευρά», δεν προχωρά με την προαναγγελία του ειρηνικού και «ακτινοβόλου» μέλλοντός της, αλλά μόνο μέσω των αγώνων του παρόντος της, και η αντιφατικότητα αυτών ακριβώς των αγώνων μπορεί να καταστήσει διανοητό κάτι σαν το μέλλον τους ή το αποτέλεσμά τους.

 

***

Υπάρχει άραγε στον Μαρξ θεωρία της πολιτικής και του κράτους; Ποιες είναι οι πολιτικές συνεπαγωγές που ενυπάρχουν στη μαρξική «κριτική της πολιτικής οικονομίας»; Ποια η σημασία του «θεωρητικού βραχυκυκλώματος» που επιφέρει ο Μαρξ στις έννοιες της οικονομίας και της πολιτικής; Μπορεί μια πολιτική των μαζών να είναι συμμετρική προς την αστική πολιτική ή τείνει πάντοτε σε μια νέα πρακτική της πολιτικής;

Η συλλογή κειμένων Κράτος, μάζες, πολιτική περιλαμβάνει έξι από τις σημαντικότερες μελέτες του Ετιέν Μπαλιμπάρ σχετικά με ορισμένες θεμελιώδεις μαρξιστικές έννοιες όπως η ιδεολογία, οι τάξεις, οι μάζες και η ταξική πολιτική, γραμμένες την περίοδο 1972-85. Με νήμα την αναζήτηση μιας νέας πρακτικής της πολιτικής, ο Μπαλιμπάρ αναμετριέται με τον χαρακτήρα που μπορεί να έχει στην εποχή μας μια επαναστατική πολιτική, καθώς και με τα ερωτήματα που ανακύπτουν αναφορικά με τη φύση και τον ρόλο του κράτους αφενός, και τη σχέση των μαζών και των επαναστατικών οργανώσεων με αυτό αφετέρου.

 

O Ετιέν Μπαλιμπάρ (γεν. 1942) είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής και Ηθικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris Ouest και διακεκριμένος καθηγητής του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Έρβαϊν. Υπήρξε μαθητής και για πολλά χρόνια συνεργάτης του Λουί Αλτουσέρ. Σήμερα διαθέτει πλούσιο και πολυσχιδές έργο σχετικά με τη μαρξιστική θεωρία, την πολιτική φιλοσοφία, τη βία και τον ρατσισμό.

 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ | ΑΡΘΡΑ | ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Κώστας Γούσης: Η ανοικτή πρόκληση μιας νέας πρακτικής της πολιτικής

Βιβλιοκριτική στον ιστότοπο ToPeriodiko.gr / 4 Μαρτίου 2015.

 

Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος: Το κόμμα μέσα και ενάντια στο κράτος

Βιβλιοκριτική στον ιστότοπο RedNotebook / 6 Μαρτίου 2015.

 

Νόρα Ράλλη: Δοκίμιο «Κράτος, μάζες, πολιτική» του Ετιέν Μπαλιμπάρ

Παρουσίαση / διαγωνισμός στην Εφημερίδα των Συντακτών / 11 Μαρτίου 2015.

 

Χρήστος Βαλλιάνος: Ιχνηλατώντας (σ)τα όρια του ιστορικού μαρξισμού

Βιβλιοκριτική στην εφημερίδα Εποχή / 15 Μαρτίου 2015.

 

Γιώργος Καλαμπόκας: Συζήτηση για τους διανοούμενους, το πολιτικό βιβλίο και τον Ετιέν Μπαλιμπάρ (ηχητικό)

Συνέντευξη στον Διονύση Ελευθεράτο

Εκπομπή Δυο στο κόκκινο, ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο / 11 Απριλίου 2015.

 

Αντώνης Γαλανόπουλος: Ο ρόλος των μαζών στη πολιτική πραγματικότητα

Βιβλιοκριτική στον ιστότοπο afterhistory.blogspot.gr / 8 Ιουνίου 2015.

 

Γιώργος Καλαμπόκας: Προς μια νέα πρακτική της πολιτικής

Βιβλιοκριτική στην τριμηνιαία επιθεώρηση Θέσεις / τχ. 132, Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2015.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ | ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 

Κύκλος σεμιναρίων: Προς μια νέα πρακτική της πολιτικής

Κύκλος τριών σεμιναρίων που διοργάνωσε πάνω στο βιβλίο η Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής στην Αθήνα, στις 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου 2014 / Δεκέμβριος 2014. Εισηγητές: Γιώργος Καλαμπόκας, Τάσος Μπέτζελος, Παναγιώτης Σωτήρης.

 

Συζήτηση-βιβλιοπαρουσίαση: Για την Αριστερά, τη μετωπική πολιτική, τη στρατηγική. Με αφορμή την έκδοση 4 βιβλίων

Συζήτηση με αφορμή την έκδοση 4 βιβλίων την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Εισηγητές: Βασίλης Λιόσης, Δημήτρης Μπελαντής, Αντώνης Νταβανέλος, Παναγιώτης Σωτήρης / Νοέμβριος 2015.

 

Βιβλιοπαρουσίαση: Étienne Balibar «Κράτος, μάζες, πολιτική», 5 Μαρτίου 2015

Κεντρική παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη, την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015. Εισηγητές: Χριστόφορος Βερναρδάκης, Γιώργος Καλαμπόκας, Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, Αλέξανδρος Χρύσης / Μάρτιος 2015.

 

Βιβλιοπαρουσίαση: Étienne Balibar «Κράτος, μάζες, πολιτική», 5 Μαΐου 2015

Παρουσίαση του βιβλίου στην Οκτάνα – Κοινωνικό Στέκι Πετρούπολης, τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2015. Εισηγητές: Κώστας Γούσης, Γιώργος Καλαμπόκας, Χρήστος Σίμος / Μάιος 2015.

 

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής είναι ένα μη κερδοσκοπικό, πολιτικό και θεωρητικό εγχείρημα στον χώρο του βιβλίου. Την ευθύνη λειτουργίας τους έχει εκδοτική ομάδα και οι αποφάσεις για την κατεύθυνση και το πρόγραμμα λαμβάνονται συλλογικά. Στόχος μας, η έκδοση βιβλίων χρήσιμων στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, για τη σύγχρονη πολιτική, θεωρητική, ιστορική και πολιτιστική αναζήτηση και δράση των καταπιεσμένων τάξεων και της Αριστεράς. Προσδοκία μας, οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής να βρουν νέες και νέους συνοδοιπόρους αποτελώντας βήμα για τη νέα γενιά, και να συμβάλουν στην προσέγγιση των μεγάλων ερωτημάτων των καιρών μας.

 

εκδόσεις Εκτός Γραμμής
Στρατηγοπούλου 7, 11 472, Αθήνα
τηλ. / fax: 210 6451975
κιν.: 6944182975
διανομή: 6955814624
e: [email protected]
f: /EktosGrammis
t: @ektos_grammis
www.ektosgrammis.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

BLOG|
27/12/2019 - 12:54

Ένα σημαντικό αδημοσίευτο χειρόγραφο του Λουί Αλτουσέρ από τη δεκαετία του 1970 κυκλοφορεί στα ελληνικά και υπόσχεται μια μύηση στη φιλοσοφία για τους μη φιλοσόφους

BLOG|
31/03/2018 - 13:10

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την έκδοση δύο σημαντικών νέων βιβλίων.

BLOG|
31/05/2018 - 14:52

Henri Lefebvre, Μάης ’68: Η εισβολή της Ναντέρ στο προσκήνιο

BLOG|
01/04/2017 - 14:22

Ανάμεσα στον Λένιν και την κατεστημένη φιλοσοφία υπάρχει μια κυριολεκτικά αφόρητη σχέση: εκείνη η οποία αγγίζει την κρατούσα φιλοσοφία στο ευαίσθητο σημείο του απωθημένου της, την πολιτική.