ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΒΙΒΛΙΑ |
Τετ, 20/06/2018 - 18:42

Οι μπολσεβίκοι στην εξουσία. Πολιτική πρακτική και θεωρία της μετάβασης


 

Κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής

 

 

Robert Linhart

Οι μπολσεβίκοι στην εξουσία

Πολιτική πρακτική και θεωρία της μετάβασης

 

Μετάφραση: Τάσος Μπέτζελος

Πρόλογος: Δημήτρης Παπαφωτίου

 

Σειρά: Πολιτική

Σελίδες: 104 | ISBN: 978-618-80832-9-5 | Σχήμα: 14x20,7 cm | Τιμή: 9,01 €

 

Μπορούμε να αντιληφθούμε από στρατηγική σκοπιά τη ΝΕΠ με δύο τρόπους· να της αποδώσουμε μια ισχυρή έννοια και μια αδύναμη έννοια. Αν εννοήσουμε τη ΝΕΠ ως απλή παύση στην κοινωνικοποίηση και ως μέσο για να ξαναστηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις, τότε μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές πέτυχε τον στόχο της. Αν όμως αναγνωρίσουμε στη ΝΕΠ μια ρηξικέλευθη μέθοδο για να επιλυθούν καταλλήλως οι δευτερεύουσες αντιφάσεις, για να ανυψωθεί το επίπεδο συνείδησης και γνώσης των μαζών, για να επανασυντονιστούν οι πραγματικές σχέσεις με τις νομικές και πολιτικές σχέσεις, για να εδραιωθεί η συμφωνία των εργατών και των αγροτών, τότε καθίσταται αδύνατον να εκφέρουμε την ίδια κρίση.

 

Ποια η σχέση μιας θεωρίας της μετάβασης με την επαναστατική στρατηγική; Ποιες είναι οι βασικές αρχές μιας τέτοιας θεωρίας και πώς σχετίζεται αυτή με τη μελέτη των πρώτων χρόνων της σοβιετικής επανάστασης; Συνδέεται ουσιωδώς με τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ) ή η τελευταία αποτέλεσε απλώς μια αναγκαστική παρένθεση πριν από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση όπως πολλοί ισχυρίζονται;

Για περισσότερο από έναν αιώνα το ζήτημα της σοσιαλιστικής μετά βασης αποτελεί τη λυδία λίθο της πρακτικής και της θεωρίας του μαρξισμού. Ο Ρομπέρ Λινάρ συμβάλλει σημαντικά σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς με το παρόν κείμενό του, γραμμένο το 1966, επιχειρεί, βασιζόμενος σε μείζονες παρεμβάσεις του Λένιν (αλλά και του Μπουχάριν) καθώς και στη σκιαγράφηση και την ανάλυση των ταξικών σχέσεων της περιόδου 1921-1929, να προσδιορίσει εκ νέου τη ΝΕΠ ως μορφή της δικτατορίας του προλεταριάτου με ορίζοντα τον κομμουνισμό. Με βάση αυτήν τη «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης», θέτει επιτακτικά το αίτημα για τη διαμόρφωση μιας μαρξιστικής θεωρίας της μετάβασης.

 

 

***

Ο Ρομπέρ Λινάρ (γεν. 1944) είναι φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, απόφοιτος της École Normale Supérieure, όπου υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του Λουί Αλτουσέρ. Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας (μαρξιστικής-λενινιστικής) τον Δεκέμβριο του 1966 και εκ των βασικών συντελεστών του περιοδικού Cahiers marxistes- léninistes, με ιδιαίτερη συμβολή στη μαρξιστική θεωρία της μετάβασης. Συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων Ο Λένιν, οι αγρότες, ο Ταίηλορ (1976) και Αυτός που ήρθε απ’ έξω (1978).

 

*

Σειρά

Πολιτική

 

κυκλοφορούν:

 

Georges Labica

Η βία; Ποια βία;

 

Etienne Balibar

Κράτος, μάζες, πολιτική

 

ετοιμάζονται:

 

Lucio Magri & Rossana Rossanda

Κόμμα και επαναστατική πολιτική μετά τον Μάη του ’68

 

Henri Lefebvre

Μάης ’68: Η εισβολή της Ναντέρ στο προσκήνιο

 

Nina Power

Η μονοδιάστατη γυναίκα

 

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής είναι ένα μη κερδοσκοπικό πολιτικό και θεωρητικό εγχείρημα στον χώρο του βιβλίου. Οι αποφάσεις για την κατεύθυνση και το πρόγραμμα των εκδόσεων λαμβάνονται συλλογικά, από την ομάδα που διατηρεί και την ευθύνη της λειτουργίας τους. Στόχος μας, η έκδοση βιβλίων χρήσιμων στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, για τη σύγχρονη πολιτική, θεωρητική, ιστορική και πολιτιστική αναζήτηση και δράση των καταπιεσμένων τάξεων και της Αριστεράς. Προσδοκία μας, οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής να βρουν νέες και νέους συνοδοιπόρους αποτελώντας βήμα για τη νέα γενιά, και να συμβάλουν στην προσέγγιση των μεγάλων ερωτημάτων των καιρών μας.

 

 

εκδόσεις Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7, 11 472, Αθήνα

τηλ. / fax: 210 6451975

κιν.: 6944182975

διανομή: 6955814624

e: [email protected]

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/books

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

BLOG|
27/12/2019 - 12:54

Ένα σημαντικό αδημοσίευτο χειρόγραφο του Λουί Αλτουσέρ από τη δεκαετία του 1970 κυκλοφορεί στα ελληνικά και υπόσχεται μια μύηση στη φιλοσοφία για τους μη φιλοσόφους

BLOG|
31/03/2018 - 13:10

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την έκδοση δύο σημαντικών νέων βιβλίων.

BLOG|
31/05/2018 - 14:52

Henri Lefebvre, Μάης ’68: Η εισβολή της Ναντέρ στο προσκήνιο

BLOG|
01/04/2017 - 14:22

Ανάμεσα στον Λένιν και την κατεστημένη φιλοσοφία υπάρχει μια κυριολεκτικά αφόρητη σχέση: εκείνη η οποία αγγίζει την κρατούσα φιλοσοφία στο ευαίσθητο σημείο του απωθημένου της, την πολιτική.