ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


VIDEO/ΗΧΗΤΙΚΑ ΠΑΤΡΑ |
Πέμ, 20/04/2017 - 14:36

Eκδήλωση: «Ο αγώνας των Ζαπατίστας: Από την απελευθέρωση στον κοινωνικό μετασχηματισμό» (video)


Η Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής Πάτρας διοργάνωσε το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Ο αγώνας των Ζαπατίστας: Από την απελευθέρωση στον κοινωνικό μετασχηματισμό». Αν και η λέσχη έχει διοργανώσει ξανά στο παρελθόν εκδήλωση για τους Ζαπατίστας και την κοινωνία που οικοδομούν στις ελεύθερες περιοχές του Μεξικού, έναυσμα για να ασχοληθούμε εκ νέου με τους Ζαπατίστας ήταν η πρόσφατη δήλωσή τους για συμμετοχή στις εκλογές του 2018· μια απόφαση που πάρθηκε μέσα από παρατεταμένες διαδικασίες, κατά την ολοκλήρωση του 5ου Εθνικού Συνεδρίου Ιθαγενών.

Η εκδήλωση στη λέσχη ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή από τα χρόνια του Εμιλιάνο Ζαπάτα, όπου η πραγματικότητα στο Νότιο Μεξικό ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Σε εκείνη την εποχή, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ιθαγενών περιορίζονταν σημαντικά από το επίσημο μεξικανικό κράτος. Ο Ζαπάτα, που έρχεται σε σύγκρουση με αυτό, εξελίσσεται σε θρύλο στην ευρύτερη περιοχή. Η δράση του αλλά και η δολοφονία του από κυβερνητικά πυρά τον Απρίλιο του 1919, άφησαν μεγάλες παρακαταθήκες στην τοπική κοινωνία.

Οι κάτοικοι στην Τσιάπας ζούσαν με τις αξίες του Ζαπάτα. Αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1983, συγκροτήθηκε ο Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης στην Τσιάπας του νοτίου Μεξικού από ένοπλους αγρότες ιθαγενείς, οι οποίοι διεκδικούσαν την αυτονομία τους. Με την πάροδο του χρόνου, οι Ζαπατίστας εξελίσσονται σε μαζική κοινωνικοπολιτικοστρατιωτική οργάνωση, η οποία, ταυτόχρονα με τον καθημερινό της αγώνα για επιβίωση, χτίζει μια διαφορετική κοινωνία στις ελεύθερες περιοχές. Η διαφορετικότητα της ζαπατιστικής κοινότητας έγκειται σε μια σειρά μηχανισμούς και σχέσεις όπως το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα διοίκησης, η δημοκρατία, οι σχέσεις παραγωγής, οι σχέσεις των φύλων και ο λόγος, τα οποία αποκτούν διαφορετικά χαρακτηριστικά από το υπόλοιπο μεξικανικό κράτος.

Η εκδήλωση χωρίζεται σε τρία μέρη, όσα και οι εισηγήσεις που παρατίθενται από το πάνελ και τη συντακτική ομάδα της λέσχης. Αρχικά η ψηλαφούμε στοιχεία ιστορικής αναδρομής στη Λατινική Αμερική από τις μέρες του Ζαπάτα έως τη δημιουργία των Ζαπατίστας. Στη συνέχεια, αναφέρεται ο τρόπος δομής και διοίκησης της ζαπατιστικής κοινότητας και η καθημερινή ζωή των κατοίκων της. Ύστερα από τριάντα πέντε περίπου χρόνια της ζαπατιστικής κοινότητας καταλήγουμε με το τι μας διδάσκει το εγχείρημα αυτό, ίσως ως το πιο ελπιδοφόρο και ζωντανό κύτταρο επαναστατικής διαδικασίας σήμερα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
29/06/2022 - 19:45

Το Εκτός Γραμμής ξεκινάει το δεύτερο δικό του ταξίδι, αυτή τη φορά από την οδό Ασκληπιού.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
24/12/2020 - 11:28

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου πολλές: ντροπή, φόβος, άγχος, τύψεις.