ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Φεμινιστικό σινεμά / Ταινία 2: «Jeanne Dielman, 23 Commerce Quay, 1080 Brussels»


Το κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα το Φεμινιστικό σινεμά που παρουσιάζει η Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής, συνεχίζεται την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, 8:00 μ.μ., με την προβολή της ταινίας:

 

Jeanne Dielman, 23 Commerce Quay, 1080 Brussels

Chantal Akerman, 1975

 

Βρυξέλλες, συμβατικό διαμέρισμα, σέβεντιζ αισθητική. Μια γυναίκα που μένει μαζί με τον έφηβο γιο της επιτελεί ευλαβικά τον ρόλο της μητέρας και του σεξουαλικού αντικειμένου μέσα από την οικιακή και τη βιοποριστική εργασία της. Και η κάμερα ακολουθεί το ίδιο ευλαβικά και στατικά την καθημερνότητά της, καταγράφοντας σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τη ρουτίνα μιας κανονικότητας, που μοιάζει να επαναπροσεγγίζει την έννοια της αλλοτρίωσης μέσα από την έννοια της κοινωνικής κατασκευής. Ντοκιμαντερίστικος ρεαλισμός και στατικά, επίμονα πλάνα μετατρέπουν το αυτονόητο της γυναικείας καθημερινότητας σε εκκωφαντική κραυγή αγωνίας: μαγείρεμα, καθάρισμα, συγύρισμα, σεξ, και πάλι από την αρχή. Κι αν ο χρόνος της ταινίας, πραγματικός και μυθοπλαστικός, μοιάζει αιωνίως ανακυκλούμενος, σαν μια ζωή δίχως αξία, το τέλος της μετατρέπεται σε άγρια επερώτηση της κανονικότητας. Μια ταινία σταθμός, που όρισε την έννοια του φεμινιστικού σινεμά και αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης στο πεδίο της θεωρίας κινηματογράφου και των σπουδών φύλου. Η Σαντάλ Άκερμαν, μόλις 25 χρονών τότε, δεν δημιουργεί μονάχα ένα φεμινιστικό μανιφέστο αλλά επανεφευρίσκει τους όρους της ίδιας της κινηματογραφικής αναπαράστασης, τοποθετούμενη δικαίως στην πρωτοπορία της.

 

Παρουσίαση: Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη

 

Διαβάστε την αναλυτική παρουσίαση του αφιερώματος εδώ.

Δείτε εδώ την εκδήλωση στο facebook.

 

Οι επόμενες ταινίες του αφιερώματος θα προβληθούν μετά τις γιορτές και οι ακριβείς ημερομηνίες προβολής θα ανακοινωθούν ηλεκτρονικά

 

Σας περιμένουμε!

 

Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

 

 

e: [email protected]

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

 www.ektosgrammis.gr/club

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
24/12/2020 - 11:28

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου πολλές: ντροπή, φόβος, άγχος, τύψεις.