ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Λέσχη Εκτός Γραμμής Πάτρας: Πρόγραμμα Προβολών


Πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής Πάτρας

Τριών Ναυάρχων 9

 

Οι προβολές ταινιών ξεκινάνε και πάλι στην Πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής Πάτρας, από την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και κάθε Τετάρτη στις 20:00. Σκοπός των προβολών είναι τόσο να βαθύνουν και αναβαθμίσουν την πολιτική κουβέντα εντός της Λέσχης όσο και να δημιουργήσουν προβληματισμούς και να ανοίξουν τη συζήτηση πάνω σε μια σειρά αντιθέσεις που διαπερνούν τις κοινωνίες. Φέτος επιλέγουμε τέσσερις διαφορετικές θεματικές ενότητες που θα εναλλάσσονται μεταξύ τους μέσα στον μήνα.

Για αρχή, διαλέξαμε να καταπιαστούμε με το ζήτημα της εξουσίας αλλά και του ελέγχου και  πειθάρχησης. Ο στόχος μας είναι τόσο να αναζητήσουμε και να αναλύσουμε τους ιδεολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων συστηματοποιείται και αναπαράγεται η κυρίαρχη ιδεολογία όσο και να πως αυτοί σχετίζονται με την ίδια την ταξική πάλη σε πολιτικό επίπεδο.

Ως δεύτερη θεματική επιλέξαμε τη σάτιρα, ένα μάλλον παρεξηγημένο είδος κινηματογράφου που παραδοσιακά αποτελεί την καλλιτεχνική ενσάρκωση του λαϊκού ελέγχου στην εξουσία. Σκοπός αυτής της θεματικής είναι μεν να διασκεδάσει αλλά ακόμα περισσότερο να προβληματίσει και να πυροδοτήσει τη συζήτηση γύρω από διάφορα ζητήματα, κοινωνικά και πολιτικά.

Φυσικά, ο ρατσισμός, σε συνδυασμό με την ανάδυση του φασισμού, θέλουμε να αποτελέσουν και φέτος κομμάτι της συζήτησης στη Λέσχη Εκτός Γραμμής, αφού έχουν επανέλθει στο προσκήνιο με ιδιαίτερα επιτακτικό τρόπο στο φόντο της προσφυγικής κρίσης. Η θεματική ενότητα αυτή δεν στοχεύει μόνο στο να ευαισθητοποιήσει ή να «αφυπνίσει». Πολύ περισσότερο στοχεύει στο να ανοίξει μια συζήτηση σχετικά με το πώς τα ζητήματα αυτά μπορούν να ανοιχτούν και να απαντηθούν με νέους τρόπους και πρακτικές καθώς και πως θα καταφέρουν να συνδεθούν οργανικά με το ίδιο το λαϊκό κίνημα και τα αιτήματά του.

Τέλος, θα μας απασχολήσει η τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη και το πώς αυτή επηρεάζει, μεταβάλλει και μετασχηματίζει τις κοινωνικές σχέσεις αλλά ακόμα και την ίδια τη θέση του ατόμου, τόσο στο χώρο της παραγωγής όσο και του κοινωνικού ιστού.

Κάθε Τετάρτη, στις 20:00 στην Πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής στην Πάτρα (Τριών Ναυάρχων 9)!

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
29/06/2022 - 19:45

Το Εκτός Γραμμής ξεκινάει το δεύτερο δικό του ταξίδι, αυτή τη φορά από την οδό Ασκληπιού.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
24/12/2020 - 11:28

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου πολλές: ντροπή, φόβος, άγχος, τύψεις.