ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑ |
Δευ, 21/11/2016 - 18:54

Παρουσίαση βιβλίου: «Το μαύρο καρέ. Οι αστυνομικές σειρές και η τηλεοπτική άνοιξη μετά το 2000»


Η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, 7:30 μ.μ. παρουσίαση & συζήτηση του βιβλίου του Ανδρέα Αποστολίδη

 

Το μαύρο καρέ

Οι αστυνομικές σειρές και η τηλεοπτική άνοιξη μετά το 2000

(Άγρα, 2015)

 

Με αφορμή τη μελέτη του Ανδρέα Αποστολίδη Το μαύρο καρέ. Οι αστυνομικές σειρές και η τηλεοπτική άνοιξη μετά το 2000 (Άγρα, 2015), συζητάμε για το «φαινόμενο» των σύγχρονων αστυνομικών σειρών που έχουν κατακλύσει τους τηλεοπτικούς δέκτες μετά την επέκταση της συνδρομητικής τηλεόρασης στις ΗΠΑ και κυρίως του downloading, που τις κατέστησε προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο. Προσεγγίζουμε τα αίτια και τα αποτελέσματα της εμφάνισής τους, τη σημασία τους, τη σχέση τους με τον κινηματογράφο, τη νέα ματιά και τη θεματολογία που εισάγουν, αλλά και το καινούργιο τηλεοπτικό και πολιτιστικό τοπίο που διαμορφώνουν, επιχειρώντας να προσεγγίσουμε τις κυριότερες από αυτές.

 

Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, μεταφραστής, δοκιμιογράφος και σκηνοθέτης. Έχει συγγράψει πλήθος αστυνομικά μυθιστορήματα –Το χαμένο παιχνίδι, Το φάντασμα του μετρό, Λοβοτομή, Διαταραχές στα Μετέωρα, Είσαι ο Παπαδόπουλος!, Εγκλήματα στην πανσιόν Απόλλων κ.ά.– καθώς και τη συλλογή Αστυνομικές ιστορίες για πέντε δεκαετίες. Είναι μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), της οποίας υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος, ενώ έχει συμμετάσχει με διηγήματα ή δοκίμιά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Ο Ανδρέας Αποστολίδης έχει μεταφράσει στα ελληνικά μερικούς από τους σημαντικότερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως ο Ρέυμοντ Τσάντλερ, ο Ντάσιελ Χάμμετ, η Πατρίτσια Χάισμιθ, ο Τζέιμς Ελρόυ και ο Φίλιπ Κερ. Τα εκτενή επίμετρα από τα οποία συνοδεύονται αυτές οι μεταφράσεις έχουν εκδοθεί στον συγκεντρωτικό τόμο Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος: Δοκίμια για την ιστορία και τις σύγχρονες τάσεις του (Άγρα, 2009). Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και περισσότερα από εκατό επεισόδια της τηλεοπτικής εκπομπής Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα. Το ντοκιμαντέρ Ένας τόπος χωρίς ανθρώπους για την εκδίωξη της φυλής των Μασσάι από τα εθνικά πάρκα της Τανζανίας απέσπασε έξι διεθνή βραβεία.

 

Συζητάμε με τους:

Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη, πολιτική επιστήμονα, επιμελήτρια εκδόσεων

Πάνο Τσερόλα, συγγραφέα

και τον συγγραφέα του βιβλίου, Ανδρέα Αποστολίδη

 

Σας περιμένουμε!

 

Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Αθήνα, Στρατηγοπούλου 7 &  Μαυρικίου

(Χαρ.Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

 

e: [email protected]

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/club

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
24/12/2020 - 11:28

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου πολλές: ντροπή, φόβος, άγχος, τύψεις.