ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Προφήτες της οργής: Μια συζήτηση για το χιπ χοπ, την ιστορία του και τους ανθρώπους του


Η Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει το Σάββατο 2 Μαρτίου, 7:30 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση με θέμα:

 

Προφήτες της οργής

Μια συζήτηση για το χιπ χοπ, την ιστορία του και τους ανθρώπους του

 

Mε αφορμή την έκδοση του συλλογικού τόμου Bring the Noise: Δεκαπέντε κείμενα για το χιπ χοπ, από εκδόσεις Αρχείο 71 και το περιοδικό ΤΕΦΛΟΝ.

 

«Μεταξύ άλλων, [η ραπ] χρησιμοποιεί συγκαλυμμένο λόγο και καμουφλαρισμένους πολιτισμικούς κώδικες για να σχολιάσει και να αμφισβητήσει διάφορες πλευρές των σημερινών κοινωνικών ανισοτήτων. Οι ράπερ σκηνοθετούν αντιστροφές των κατεστημένων ιεραρχιών, αναπαριστούν τις σχέσεις τους με τις κυρίαρχες ομάδες και αφηγούνται εναλλακτικές ιστορίες προστριβών με την αστυνομία και το εκπαιδευτικό σύστημα. Ασκώντας συχνά ενοχλητική κριτική στις διάφορες εκδηλώσεις της εξουσίας μέσα από ανέκδοτα, ιστορίες, χειρονομίες και τραγούδια, το κοινωνικό σχόλιο της ραπ αποτελεί ιδεολογική ανυπακοή». (Απόσπασμα)

Η κουλτούρα του χιπ χοπ γεννήθηκε τη δεκαετία του ’70 στα αμερικανικά γκέτο, δαιμονοποιήθηκε, γιγαντώθηκε, κυριάρχησε και αγκαλιάστηκε από το πολυεθνικό προλεταριάτο σε όλο τον κόσμο. Δημιούργησε μια γλώσσα που έγινε παγκόσμια. Σήμερα, σαράντα και πλέον χρόνια μετά, το ερώτημα παραμένει ανοιχτό: Ποιους και ποιες αντιπροσωπεύει; Tα ερωτήματα της φυλής, του φύλου και της τάξης επιμένουν να εμφανίζονται σε όλο το φάσμα το χιπ χοπ, από τις πιο αντεργκράουντ μέχρι τις πιο μέινστριμ εκφάνσεις του.

 

Μαζί μας το ΤΕΦΛΟΝ και ο Infinik

 

Σας περιμένουμε!

 

Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

(Χ. Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

 

e: [email protected]

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/club

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
20/11/2019 - 11:31

Η δίωξη σε βάρος του αγωνιστή Νίκου Χαραλαμπόπουλου αποτελεί άλλη μια προσπάθεια για την ποινικοποίηση και τη φίμωση του Δικτύου Σπάρτακος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
24/01/2019 - 09:12

Ενάντια στη ΝΑΤΟϊκή συμφωνία των Πρεσπών, την υποταγή της κυβέρνησης στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό σε κάθε χώρα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
21/01/2019 - 22:14

Η συμφωνία έγινε γιατί αυτό απαιτούν τα αμερικανικά συμφέροντα στη γειτονιά μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
09/01/2019 - 09:09

Την εκπρόσωπο του γερμανικού ιμπεριαλισμού Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να υποδεχτεί η κυβέρνηση Τσίπρα.