ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Προβολή ντοκιμαντέρ: «Fuocoammare»


Η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, 8:00 μ.μ. προβολή και συζήτηση της ταινίας-ντοκιμαντέρ του Gianfranco Rosi:

 

Fuocoammare

(2016)

 

Η ταινία Fuocoammare –«φωτιά στη θάλασσα»- είναι το ιταλικό ντοκιμαντέρ του Τζιαφράνκο Ρόσι που κέρδισε την Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου το 2016. Η ταινία γυρίστηκε στο νησί της Λαμπεντούζα –το μικρό νησί που ανήκει στην Ιταλία αλλά βρίσκεται πολύ κοντά κοντύτερα στις ακτές της Αφρικής απ’ ότι στην Ευρώπη- κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης και καταγράφει το επικίνδυνο πέρασμα των προσφύγων από τις ακτές της Τυνησίας, σε αντίθεση με τις συνηθισμένες ζωές των κατοίκων στο νησί. Βασικός χαρακτήρας είναι ένα δωδεκάχρονο αγόρι από μια οικογένεια ψαράδων και ένας γιατρός που περιθάλπει τους πρόσφυγες κατά την άφιξη τους. Η ταινία εντάσσεται στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ, αλλά ακολουθώντας την εξέλιξη του είδους τα τελευταία χρόνια, στέκεται με άνεση δίπλα στις ταινίες μυθοπλασίας και ο Ρόσι, με την βράβευση του στο Βερολίνο, φέρνει την κατηγορία στο προσκήνιο. Η ταινία καταγράφει σκηνές που θα μείνουν στην συνείδηση του δυτικού θεατή αλλά και στην ιστορία του κινηματογράφου: Οι πρόσφυγες προσπαθούν να κρυφτούν από τους μακελάρηδες των χωρών τους σε ένα ανύπαρκτο ευρωπαϊκό παράδεισο και βρίσκονται μπροστά στους πνίχτες του ιμπεριαλισμού. Με τα λόγια του ίδιου του σκηνοθέτη στην τελετή βράβευσης: «Δεν είναι αποδεκτό να πεθαίνουν άνθρωποι, περνώντας την θάλασσα καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τραγωδίες».

 

Παρουσίαση: Θωμάς Μάνθιος, αλληλέγγυος στη στέγη προσφύγων City Plaza

 

Δείτε εδώ την εκδήλωση στο facebook

 

Σας περιμένουμε!

 

Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

(Χαριλάου Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

 

 

e: [email protected]

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/club

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
21/02/2020 - 13:35

Για οποιαδήποτε άλλη άδεια θα ήταν μια σχετικά ικανοποιητική περίοδος, όχι όμως και για την άδεια μητρότητας.

ΔΙΕΘΝΗ|
08/01/2020 - 22:07

Να καταδικάσουμε τις εγκληματικές ενέργειες των ΗΠΑ και να απαιτήσουμε την αποχώρηση των δυνάμεών τους από τη Μέση Ανατολή.

ΔΙΕΘΝΗ|
04/01/2020 - 19:58

Η εντεινόμενη πρόσδεση της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και την ειρήνη του λαού μας και των λαών της περιοχής.

ΔΙΕΘΝΗ|
02/01/2020 - 14:19

Το ελληνικό κράτος με την υπογραφή του στον East Med υποκλίνεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που βάζουν χέρι στον πλούτο του παλαιστινιακού λαού.