ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Προβολή & συζήτηση: «1900»


Με αφορμή την πρόσφατη απώλεια του Bernardo Bertolucci η Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής επιστρέφει σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του και διοργανώνει την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, 8:00 μ.μ. και το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, 8:00 μ.μ. προβολή και συζήτηση της ταινίας

  

1900 (Novecento) 
5h 17min
Bernardo Bertolucci, 1976

  

Με ένα εμβληματικό, χειμαρρώδες φιλμ ο Bernardo Bertolucci ανασυνθέτει μυθοπλαστικά το α’ μισό της ιταλικής εκδοχής του 20ου αιώνα: από την πρώτη σπορά των σοσιαλιστικών ιδεών, στην άνοδο του φασισμού, στην νίκη επί αυτού. Η φιλία δύο αγοριών καθώς μεγαλώνουν και η σχέση εκμετάλλευσης μεταξύ των οικογενειών τους υφαίνουν το νήμα της αφήγησης, διανοίγοντας ταυτόχρονα το μονοπάτι από το προσωπικό δράμα των ηρώων και ηρωίδων στην ιστορία μιας ολόκληρης εποχής. Πρόκειται για ένα φιλμ, που αν και τότε αποτέλεσε την αρχή μιας σειράς εμπορικών αποτυχιών του Bertolucci, εντούτοις έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα αριστουργήματα του ιταλικού και παγκόσμιου, πολιτικού αλλά όχι μόνο, σινεμά. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού μόνο λίγα χρόνια μετά το – δικαίως – αμφιλεγόμενο Τελευταίο ταγκό στο Παρίσι, ο σκηνοθέτης δίνει ένα παθιασμένο, επαναστατικό κινηματογραφικό έπος, ταγμένο στον έρωτα, την πάλη κατά του φασισμού, το σοσιαλισμό και την κοινωνική χειραφέτηση.

  

Παρασκευή 30.11, 8:00 μ.μ.
1ο μέρος

  
Σάββατο 1.12, 8:00 μ.μ.
2ο μέρος
Θα ακολουθήσει συζήτηση

  

Παρουσίαση: Γιάννης Καραμάνος, Δάφνη Χασούρου

  

Σας περιμένουμε!

  

Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής
Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα
(Χ. Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

  
e: [email protected]
f: /EktosGrammis
t: @ektos_grammis
www.ektosgrammis.gr/club

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
24/12/2020 - 11:28

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου πολλές: ντροπή, φόβος, άγχος, τύψεις.