ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Προβολή ταινίας & συζήτηση: «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ»


Η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, 8:00 μ.μ. προβολή και συζήτηση της τελευταίας ταινίας του Ken Loach

 

Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ

(Κεν Λόουτς, 2016)

 

Η Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής παρουσιάζει το πιο πρόσφατο αριστούργημα του Κεν Λόουτς Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο ομώνυμος ξυλουργός από το Νιούκαστλ, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας που τον αποτρέπει από το να συνεχίσει τη δουλειά του. Καταλήγει να περνάει μια καφκική οδύσσεια με τον γραφειοκρατικό μηχανισμό και τις νεοφιλελεύθερες «ρυθμίσεις» του, ειδικά στον βαθμό που τη διαδικασία την έχουν αναλάβει ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες δεν του αναγνωρίζουν το πρόβλημα και τον καταχωρίζουν ως απλώς άνεργο. Μέσα από την περιπλάνηση του πρωταγωνιστή σε υπηρεσίες, γραφεία και γιατρούς, ο σκηνοθέτης επιμένει να δείχνει συνεχώς ότι ο μηχανισμός αυτός δεν συνιστά κάποια δυσλειτουργία αλλά συνειδητή επιλογή ώστε να εξωθεί τους άνεργους στην παραίτηση από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Την ίδια στιγμή, ο Λόουτς, αποτυπώνει στιγμές από την καθημερινή ζωή των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων στις οποίες, απέναντι στο πατριαρχικό, σεξιστικό και ρατσιστικό σύγχρονο πολιτικό πρότυπο, που βιώνουν στο πετσί τους οι ήρωες και οι ηρωίδες του, κυριαρχεί η καθημερινή αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια.

Δέκα χρόνια μετά το ο Άνεμος χορεύει το κριθάρι, ο σκηνοθέτης κατακτά τον δεύτερο Χρυσό Φοίνικά του με μια ταινία συγκινητική, η οποία κατακεραυνώνει το σκηνικό που έχει στηθεί στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και σχεδόν παντού στον δυτικό κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Λόουτς είναι ο μόνος από τους ενεργούς μεγάλους σκηνοθέτες που επιμένει να κάνει συνειδητά πολιτικό κινηματογράφο και να μιλάει για τα σύγχρονα προβλήματα της εργατικής τάξης. Συνεχίζει να αποτελεί ένα παράδειγμα στράτευσης γιατί διαλέγει να σκιαγραφεί καθημερινές ιστορίες της και να μιλά για το σήμερα και όχι με γρίφους, παραβολές ή ιστορίες από το ένδοξο παρελθόν. Στην τελετή βράβευσης στις Κάννες, ο σκηνοθέτης έκανε την εξής δήλωση: «Είναι παράξενο το γεγονός ότι παραλαμβάνω αυτό το βραβείο τούτη τη στιγμή· είναι παράξενο γιατί οι άνθρωποι που ενέπνευσαν αυτήν την ταινία, που δεν έχουν να φάνε, έχουν ευκαιρία να τους σκεφτούμε και να μιλήσουμε γι’ αυτούς. Το σινεμά μάς κάνει καμιά φορά να βλέπουμε καθαρότερα τον κόσμο, και ο κόσμος μας αυτή τη στιγμή κινδυνεύει από τις ιδέες που αποκαλούμε «νεοφιλελευθερισμό», ο οποίος απειλεί να μας φτάσει στην καταστροφή, στη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων, από την Ελλάδα ώς τη Βραζιλία. Το σινεμά έχει πολλές παραδόσεις. Μία παράδοση είναι το σινεμά της διαμαρτυρίας, εκείνο που δείχνει τους ανθρώπους ενάντια στην εξουσία. Ελπίζω η ταινία μας να συνεχίζει τούτη την παράδοση. Κινδυνεύουμε να απελπιστούμε και, όταν υπάρχει τόση απελπισία, η ακροδεξιά το εκμεταλλεύεται. Πρέπει να πιστέψουμε ότι ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός κι απαραίτητος».

 

Παρουσίαση: Αφροδίτη Χριστοδουλάκου

 

Σας περιμένουμε!

 

Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

(Χαριλάου Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

 

e: [email protected]

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

 www.ektosgrammis.gr/club

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
24/12/2020 - 11:28

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου πολλές: ντροπή, φόβος, άγχος, τύψεις.