ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Georges Labica

Η βία; Ποια βία;


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΘΗΝΑ |
Πέμ, 05/05/2016 - 23:45

Σεμινάριο: «Ο Μάης, η εκπαίδευση και η Ιδεολογία στον Αλτουσέρ (Ο Αλτουσέρ και η πολιτική Ι: 1966-70 - Μέρος Δεύτερο)»


Ο κύκλος σεμιναρίων «Φιλοσοφία και Πολιτική. Αλτουσέρ, Φουκώ, Ντελέζ» συνεχίζεται στις 03.03.13 με την εμβόλιμη συνεδρία.

 

«Ο Μάης, η εκπαίδευση και η Ιδεολογία στον Αλτουσέρ»

(Ο Αλτουσέρ και η πολιτική Ι: 1966-70 - Μέρος Δεύτερο)

 

Κυριακή 03.03.2013, 6:00 μμ

 

Έχοντας κινηθεί προηγούμενα στους άξονες αφ’ ενός της ανάλυσης του Αλτουσέρ για την Πολιτιστική Επανάσταση και την σημασία της, αφ’ ετέρου στην διαδρομή της φιλοσοφικής του αυτοκριτικής, θα συνεχίσουμε πάνω στο νήμα της πολιτικής και θεωρητικής παρέμβασής του την περίοδο 1966-70, συζητώντας αυτοτελώς για την θεωρία της Ιδεολογίας και των Ιδεολογικών Μηχανισμών του Κράτους, για την εκπαίδευση και τον Μάη του ’68.

Ειδικότερα, με άξονα το σημαντικό χειρόγραφο του 1969 (δημοσιευμένο μετά θάνατον υπό τον τίτλο Για την Αναπαραγωγή, απ’ όπου και το διάσημο κείμενο «Ιδεολογία και Ιδεολογικοί Μηχανισμοί του Κράτους»), το οποίο επικεντρώνεται αφενός στο τρίπτυχο δίκαιο-κράτος-ιδεολογία και αφετέρου στην έννοια της επανάστασης, θα ακολουθήσουμε την αναζήτησή του Αλτουσέρ για ένα σχήμα της κοινωνικής αναπαραγωγής πέρα από μια σχηματική δομιστική τοποθέτηση. Ιδιαίτερα δε, θα σταθούμε στην αναπαραγωγή της Ιδεολογίας μέσα από πρακτικές στο πλαίσιο της εισαγωγής της έννοιας των ΙΜΚ, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο που αποδίδει στην εκπαίδευση. Μπορεί η ανάγνωση του Αλτουσέρ να προσφέρει σήμερα ένα θεωρητικό πλαίσιο για την καλύτερη κατανόηση της έννοιας της Ιδεολογίας στο πλαίσιο της μαρξιστικής θεωρίας; Μπορεί η έννοια των Ιδεολογικών Μηχανισμών να είναι χρήσιμη για μια σύγχρονη ανάλυση των ταξικών σχηματισμών, του αστικού κράτους και της αναπαραγωγής τους; Συνακόλουθα, θα εξετάσουμε το νήμα των κεντρικών ερωτημάτων που θέτει στο εν λόγω χειρόγραφο: Πώς ορίζεται η έννοια της επαναστατικής πολιτικής και η σχέση της με το κράτος αφενός και τις μάζες αφετέρου; Ποια είναι εν τέλει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα επαναστατικό κόμμα; Σε τι συνίσταται η ιδιαιτερότητα της επαναστατικής πολιτικής; Ποια η διαφορά αστικής και προλεταριακής πολιτικής;

Κατόπιν της εμβόλιμης αυτής συνεδρίας, η προγραμματισμένη για την Κυριακή 10.03 συνεδρία με τίτλο «Ο Αλτουσέρ και η πολιτική ΙΙ: 1976-78» θα μεταφερθεί μία εβδομάδα αργότερα, στις 17.03.

 

Εισηγητές:

Τάσος Μπέτζελος, Μεταφραστής

Παναγιώτης Σωτήρης, Διδάσκων Φιλοσοφία και Κοινωνική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

Σας περιμένουμε!

Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής
Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Εξάρχεια, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
09/01/2019 - 09:09

Την εκπρόσωπο του γερμανικού ιμπεριαλισμού Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να υποδεχτεί η κυβέρνηση Τσίπρα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
06/12/2018 - 00:27

Η αναγόρευση της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας σε πρωταρχικά πεδία παρέμβασης παραπέμπει σε άλλα πολιτικά σχέδια.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
02/12/2018 - 18:37

Η νεολαία να δώσει αγώνες ενάντια στο εκπαιδευτικό σύστημα και σε όσα την περιμένουν στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
26/11/2018 - 10:29

Στις 28.11 να στηριχθεί κάθε αγωνιστική προσπάθεια στον ιδιωτικό τομέα, να γίνει συγκέντρωση και πορεία, να στιγματιστεί ο προδοτικός ρόλος της ΓΣΕΕ.