ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Georges Labica

Η βία; Ποια βία;


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Συζήτηση 2η: «Ο εργατικός Μάης»


Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων για τα 50 χρόνια από τον Μάη του ’68 η Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει τo Σάββατο 9 Ιουνίου, 7:30 μ.μ. εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

 

Ο εργατικός Μάης

 

Ο Μάης του ’68 έμεινε στο συλλογικό φαντασιακό ως η ιδεώδης, αρχετυπική, νεολαιίστικη εξέγερση: καθολική, παγκόσμια, πολιτικοποιημένη, ριζοσπαστική σε μορφές και περιεχόμενο, αμφισβήτησε εδραιωμένες δομές και σχέσεις εξουσίας. Όμως, παρά αυτή την ευρέως διαδεδομένη εντύπωση, ο Μάης, δεν υπήρξε αποκλειστικά, αλλά ενδεχομένως ούτε κυρίως, μια νεολαιίστικη υπόθεση. Καθ’ όλη τη διάρκειά του, αλλά επίσης πριν και μετά από αυτόν, ο σύγχρονος κόσμος και δη η ηπειρωτική Ευρώπη, συγκλονίστηκε από τους εργατικούς αγώνες το βάθος, την ένταση, τη μορφή, τη διάρκεια αλλά και τις κατακτήσεις των οποίων, ενδεχομένως δεν ξαναείδε έκτοτε. Πώς ξέσπασε και ποια ήταν τα χαρακτηριστικά των εργατικών κινημάτων του Μάη, ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ιταλία; Πώς φτάσαμε στις καταλήψεις εργοστασίων και με ποιον τρόπο οργανώθηκε η καθημερινότητα και ο αγώνας του εργατικού κινήματος σε αυτές; Ποιες νέες μορφές οργάνωσης ήρθαν στο προσκήνιο και ποια η σχέση τους με τις προηγούμενες; Ποια είναι η ακολουθία των κινητοποιήσεων και της κλιμάκωσης της γενικής απεργίας στη Γαλλία κατά τις ημέρες του Μάη, αυτής που θεωρείται μέχρι τις μέρες μας ως η μεγαλύτερη απεργία του 20ου αιώνα, και ποια τα βασικά ορόσημα του ιταλικού «καυτού» φθινόπωρου; Ποιες είναι οι βασικές θεωρητικές συμβολές των ρευμάτων που αναπτύχθηκαν πριν και μετά τον Μάη, και ιδιαίτερα του ιταλικού εργατισμού αλλά και της ιδιαίτερης γαλλικής μαρξιστικής σχολής γύρω από τις κριτική των σχέσεων παραγωγής, τις σχέσεις εξουσίας μέσα στο εργοστάσιο, και την κριτική του κεφαλαίου;

 

Μαζί μας οι:

Ηλίας Ιωακείμογλου, Με αφορμή τον ιταλικό εργατισμό: θεωρητικές εργασίες για τις σχέσεις παραγωγής

Δημήτρης Κουσουρής, Γαλλία: η μεγαλύτερη απεργία του 20ου αιώνα

Παναγιώτης Σωτήρης, Από το εργοστάσιο στην κοινωνία: διαδρομές του ταξικού ανταγωνισμού στην Ιταλία (1960-1980)

 

Δείτε το event του κύκλου συζητήσεων στο facebook εδώ.

Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα του κύκλου συζητήσεων εδώ.

Δείτε το πρόγραμμα του κινηματογραφικού αφιερώματος στον Μάη του ’68 εδώ.

 

 

Σας περιμένουμε!

 

 

Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

e: [email protected]

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/club

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
09/01/2019 - 09:09

Την εκπρόσωπο του γερμανικού ιμπεριαλισμού Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να υποδεχτεί η κυβέρνηση Τσίπρα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
06/12/2018 - 00:27

Η αναγόρευση της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας σε πρωταρχικά πεδία παρέμβασης παραπέμπει σε άλλα πολιτικά σχέδια.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
02/12/2018 - 18:37

Η νεολαία να δώσει αγώνες ενάντια στο εκπαιδευτικό σύστημα και σε όσα την περιμένουν στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
26/11/2018 - 10:29

Στις 28.11 να στηριχθεί κάθε αγωνιστική προσπάθεια στον ιδιωτικό τομέα, να γίνει συγκέντρωση και πορεία, να στιγματιστεί ο προδοτικός ρόλος της ΓΣΕΕ.