ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑ |
Τρί, 12/06/2018 - 14:19

Συζήτηση 3η: «Το '68 στη Γερμανία»


Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων για τα 50 χρόνια από τον Μάη του ’68 η Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει την Τετάρτη 13 Ιουνίου, 7:30 μ.μ. εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

  

Το '68 στη Γερμανία

  

Το τέλος του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου δεν θα σηματοδοτούσε για τη Γερμανία μόνο την ήττα του ναζιστικού εφιάλτη και τη διαίρεση του ενιαίου και μέχρι πρότινος θεωρούμενου πάντα σταθερού και οικονομικά ακμάζοντος κράτους της. Θα σηματοδοτούσε παράλληλα και την ανάληψη ενός ιδιαίτερου ρόλου που πλέον θα καλούνταν να διαδραματίσει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας: αυτόν του «προπύργιου του ελεύθερου κόσμου», του πιο προωθημένου «οχυρού» του στην προσπάθεια της Δύσης να ανασχέσει τη «σοβιετική απειλή». Κάπως έτσι, η «αποναζιστικοποίηση» δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα για το δυτικογερμανικό κράτος, το οποίο διατήρησε έντονα στοιχεία συνέχειας με το ένοχο παρελθόν του, σκιάζοντας παράλληλα έντονα την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Όμως, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, η δυναμική εμφάνιση της νεολαίας θα αλλάξει τα δεδομένα, ανοίγοντας τον δρόμο όχι μόνο για την αναμέτρηση με το ναζιστικό παρελθόν και την επαναπολιτικοποίηση της κοινωνίας, αλλά και για τον μετασχηματισμό των κρατικών θεσμών. Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, επιστρέφουμε σε μια από τις λιγότερες γνωστές και τις περισσότερο «δύσκολες» σελίδες του «παγκόσμιου ’68»: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που στο πλαίσιο των γεγονότων που σήμερα αποκαλούμε «Μάη» καθιστούν τη δυτικογερμανική περίπτωση ιδιαίτερη; Τι το «ειδικά γερμανικό» υπάρχει στις φοιτητικές εξεγέρσεις της δεκαετίας του ’60 στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας; Ποια ήταν «εκείνα τα παιδιά», ποια τα αιτήματα και οι ιδεολογικές τους επιρροές; Πώς αντιμετωπίστηκαν από την αστική τάξη και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

  

Μαζί μας οι:

Δήμητρα Αλιφιεράκη, Αναγνώσεις του δυτικογερμανικού φοιτητικού κινήματος της δεκαετίας του ’60

Άλεξ Κάντζιας, Η «επανάσταση των γιων»: Η ταραγμένη δεκαετία του ’60 στη Δυτική Γερμανία

  

  

Δείτε το event του κύκλου συζητήσεων στο facebook εδώ.

Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα του κύκλου συζητήσεων εδώ.

Δείτε το πρόγραμμα του κινηματογραφικού αφιερώματος στον Μάη του ’68 εδώ.

  

  

Σας περιμένουμε!

  

  

Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

e: [email protected]

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/club

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
29/06/2022 - 19:45

Το Εκτός Γραμμής ξεκινάει το δεύτερο δικό του ταξίδι, αυτή τη φορά από την οδό Ασκληπιού.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
24/12/2020 - 11:28

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου πολλές: ντροπή, φόβος, άγχος, τύψεις.