ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Συζήτηση – ενημέρωση: «Το φοιτητικό κίνημα στην Αλβανία»


Η Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, 7:30 μ.μ. συζήτηση – ενημέρωση με θέμα:

 

Το φοιτητικό κίνημα στην Αλβανία

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, φοιτητικές κινητοποιήσεις έχουν ξεσπάσει στη γειτονική χώρα της Αλβανίας, με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες να διαδηλώνουν έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Αφορμή αποτέλεσε η πρόσφατη ψήφιση από την κυβέρνηση Ράμα μέτρου για την επιβολή «προστίμου» σε όσους φοιτητές αποτυγχάνουν στην εξέταση κάποιου μαθήματος. Ένα μέτρο που ήρθε να συμπληρώσει την πολυετή και σχεδόν πλήρη υποταγή του εκπαιδευτικού συστήματος στις πλέον αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Ποιες είναι όμως οι πραγματικές αιτίες αυτής της μαζικής εμφάνισης του αλβανικού φοιτητικού κινήματος; Πώς συνδέονται με τη συγκρότηση και την τωρινή κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος; Τι στάση κρατά ο αλβανικός λαός και τα υπόλοιπα τμήματα της νεολαίας; Ποια μπορεί να είναι η προοπτική και τι δρόμους καλείται να ακολουθήσει ο φοιτητικός ξεσηκωμός; Κι, ακόμη, ποια μπορεί να είναι η προϊστορία των σημερινών αγώνων, ποιοι και πως συνέβαλαν σε αυτή την άνευ προηγουμένου μαχητικότητα και πολιτικοποίηση της φοιτητικής, και όχι μόνο, νεολαίας;

 

Θα μιλήσουν:

Βίκι Τσίπι, μέλος της «Κίνησης για το πανεπιστήμιο» στην Αλβανία

Φλόρυ Κύκια, χημικός μηχανικός, μετανάστης δεύτερης γενιάς από την Αλβανία

 

Σας περιμένουμε!

 

Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

(Χ. Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

e: [email protected]

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/club
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
05/04/2020 - 15:37

Η πόλη αντιστέκεται, κόντρα στον φετιχισμό της διαρκούς κίνησης, υιοθετείται μια από τα κάτω πολιτική της φροντίδας. 

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
19/02/2020 - 12:00

Μαχητικός και ακούραστος αγωνιστής της αριστεράς, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
19/02/2020 - 11:56

Ασυμβίβαστος, ακούραστος και αφοσιωμένος εργάτης των ιδεών του σε μια εποχή δύσκολη για την επαναστατική σκέψη και δράση.

ΔΙΕΘΝΗ|
08/01/2020 - 22:07

Να καταδικάσουμε τις εγκληματικές ενέργειες των ΗΠΑ και να απαιτήσουμε την αποχώρηση των δυνάμεών τους από τη Μέση Ανατολή.