ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Συζήτηση – ενημέρωση: «Το φοιτητικό κίνημα στην Αλβανία»


Η Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής διοργανώνει την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, 7:30 μ.μ. συζήτηση – ενημέρωση με θέμα:

 

Το φοιτητικό κίνημα στην Αλβανία

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, φοιτητικές κινητοποιήσεις έχουν ξεσπάσει στη γειτονική χώρα της Αλβανίας, με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες να διαδηλώνουν έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Αφορμή αποτέλεσε η πρόσφατη ψήφιση από την κυβέρνηση Ράμα μέτρου για την επιβολή «προστίμου» σε όσους φοιτητές αποτυγχάνουν στην εξέταση κάποιου μαθήματος. Ένα μέτρο που ήρθε να συμπληρώσει την πολυετή και σχεδόν πλήρη υποταγή του εκπαιδευτικού συστήματος στις πλέον αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Ποιες είναι όμως οι πραγματικές αιτίες αυτής της μαζικής εμφάνισης του αλβανικού φοιτητικού κινήματος; Πώς συνδέονται με τη συγκρότηση και την τωρινή κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος; Τι στάση κρατά ο αλβανικός λαός και τα υπόλοιπα τμήματα της νεολαίας; Ποια μπορεί να είναι η προοπτική και τι δρόμους καλείται να ακολουθήσει ο φοιτητικός ξεσηκωμός; Κι, ακόμη, ποια μπορεί να είναι η προϊστορία των σημερινών αγώνων, ποιοι και πως συνέβαλαν σε αυτή την άνευ προηγουμένου μαχητικότητα και πολιτικοποίηση της φοιτητικής, και όχι μόνο, νεολαίας;

 

Θα μιλήσουν:

Βίκι Τσίπι, μέλος της «Κίνησης για το πανεπιστήμιο» στην Αλβανία

Φλόρυ Κύκια, χημικός μηχανικός, μετανάστης δεύτερης γενιάς από την Αλβανία

 

Σας περιμένουμε!

 

Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

(Χ. Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

e: [email protected]

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/club
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΔΙΕΘΝΗ|
22/01/2020 - 10:22

Σαφής προτεραιότητα είναι το «όχι στον πόλεμο» και η προσπάθεια συντονισμού των αντιπολεμικών φιλειρηνικών αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων σε Ελλάδα και Τουρκία.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
24/01/2019 - 09:12

Ενάντια στη ΝΑΤΟϊκή συμφωνία των Πρεσπών, την υποταγή της κυβέρνησης στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό σε κάθε χώρα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
21/01/2019 - 22:14

Η συμφωνία έγινε γιατί αυτό απαιτούν τα αμερικανικά συμφέροντα στη γειτονιά μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
09/01/2019 - 09:09

Την εκπρόσωπο του γερμανικού ιμπεριαλισμού Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να υποδεχτεί η κυβέρνηση Τσίπρα.