ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Georges Labica

Η βία; Ποια βία;


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΘΗΝΑ |
Δευ, 26/06/2017 - 11:14

Ξαναδιαβάζοντας το Κεφάλαιο στα 150 / Συνεδρία 6: Η πρωταρχική συσσώρευση


ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Ξαναδιαβάζοντας το Κεφάλαιο στα 150

 

Συνεδρία 6η

Η πρωταρχική συσσώρευση

Πέμπτη 29 Ιουνίου, 7 μ.μ.

 

Εισήγηση: Γιώργος Καλαμπόκας

Σχολιασμός: Παναγιώτης Σωτήρης

 

Στην 6η και τελευταία συνεδρία του σεμιναρίου μας θα μελετήσουμε το περίφημο 24ο κεφάλαιο του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου, όπου ο Μαρξ πραγματεύεται τη «λεγόμενη πρωταρχική συσσώρευση». Πρόκειται πρακτικά για το τελευταίο μέρος του πρώτου τόμου, όπου ο Μαρξ επιχειρεί να σχηματοποιήσει τη δική του θεωρία για την ανάδυση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, απαντώντας έτσι ταυτόχρονα στον «φαύλο κύκλο» της κλασικής πολιτικής οικονομίας, με τα θεωρητικά εργαλεία της οποίας, υποστηρίζει, ότι είναι αδύνατο να παραχθεί μια τέτοια θεωρία. Στη θεωρία του για την πρωταρχική συσσώρευση ο Μαρξ δίνει τον πρώτο λόγο στην «πραγματική ιστορία», όπως θα την πει, στην οποία υποστηρίζει ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η βία, επιχειρώντας υπό αυτό το πρίσμα να εντοπίσει τις προϋποθέσεις που συγκεντρώθηκαν ώστε να γίνει εφικτή η ανάδυση και κυριαρχία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, καθώς και τις ιστορικές αφορμές της εκκίνησής της. Προσεγγίζει έτσι τις περιφράξεις των κοινοτικών γαιών και την αποστέρηση των άμεσων παραγωγών από τα μέσα εργασίας και παραγωγής της κοινωνικής τους ύπαρξης, ως αφετηρία ενός μακρού μετασχηματισμού των παραγωγικών σχέσεων, η σταθεροποίηση των οποίων απαίτησε την εξαιρετικά βίαιη διαδικασία πειθάρχησης των πλατιών μαζών «προγραμμένων προλετάριων» που αυτές παρήγαγαν, ώστε να ενταχθούν στη μισθωτή σχέση. Αναδεικνύει έτσι ανάγλυφα ότι η ανάδυση και επικράτηση του καπιταλισμού δεν ήταν -όπως την περιγράφει η κλασική πολιτική οικονομία- αποτέλεσμα της διαφορετικής ηθικότητας, εργατικότητας και οικονομίας μεταξύ των ανθρώπων, αλλά το αποτέλεσμα της διαμόρφωσης μιας νέας εκμεταλλευτικής σχέσης στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η συνάντηση ανάμεσα σε διάφορες ιστορικές κοινωνικές μορφές και πρακτικές, με καθοριστική αυτή ανάμεσα στον συσσωρευμένο πλούτο και τον μισθωτό εργάτη.

 

Διαβάστε αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα του σεμιναρίου εδώ:

http://ektosgrammis.gr/club/xanadiavazontas-kefalaio-sta-150

 

Σας περιμένουμε!

 

Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

e: lesxi.ektosgrammis@gmail.com

f: /EktosGrammis

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/club

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΔΙΕΘΝΗ|
12/12/2018 - 23:13

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας άμεσα την απόσυρση του «χαρατσιού των κομμένων».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
26/11/2018 - 10:29

Στις 28.11 να στηριχθεί κάθε αγωνιστική προσπάθεια στον ιδιωτικό τομέα, να γίνει συγκέντρωση και πορεία, να στιγματιστεί ο προδοτικός ρόλος της ΓΣΕΕ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
15/11/2018 - 12:00

Ανακοίνωση της Αριστερής Ανασύνθεσης για τον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
13/11/2018 - 02:09

45 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου...