ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑ |
Σάβ, 05/12/2015 - 04:34

«Το “ήσυχο” ολοκαύτωμα: 50 χρόνια από τις σφαγές της Ινδονησίας»


ΑΦΙΕΡΩΜΑ: «Το “ήσυχο” ολοκαύτωμα: 50 χρόνια από τις σφαγές της Ινδονησίας»

Η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής, διοργανώνει αφιέρωμα, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τις σφαγές της Ινδονησίας.

***
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, 7:30 μ.μ. | Εκδήλωση - Συζήτηση

Θα μιλήσουν:
- Τάσος Κωστόπουλος, δημοσιογράφος
- Δημήτρης Λένης, ερευνητής

50 χρόνια κλείνουν φέτος από τα καθοριστικά γεγονότα του 1965 στην Ινδονησία, όταν με δυτική υποστήριξη, το στρατιωτικό πραξικόπημα κατέσφαξε έναν ως σήμερα απροσδιόριστο αριθμό μελών (ή απλώς συμπαθούντων) του κομμουνιστικού κόμματος. Οι ως τώρα ενδείξεις μιλούν για 500.000 μέχρι πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα. Η σφαγή όχι μόνο δεν καταλογίστηκε ποτέ, αλλά αντίθετα θεωρείται από την επίσημη προπαγάνδα της χώρας ως ένα σημαντικό, θετικό γεγονός στην ιστορία της. Η «Δύση» πάλι, μετά από την ανακούφιση που έδειξε τότε για τα γεγονότα, σιώπησε - δίνοντας έτσι χώρο στο σκληρό στρατιωτικό καθεστώς της χώρας να εγκαταστήσει τον πιο σκληρά εκμεταλλευτικό καπιταλισμό σε όλη την άπω Ανατολή. Η Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής, διοργανώνει συζήτηση στις για την ιστορική σημασία των γεγονότων, τις αιτίες τους και τα ευρύτερα αποτελέσματά τους.

***
Τη συζήτηση θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας

«Jagal, The Act of Killing»
Τζ. Όπενχάιμερ (2012)

Κάνοντας ένα από τα πιο περίεργα κινηματογραφικά πειράματα της ιστορίας, ο σκηνοθέτης της «πράξης του φόνου» έδωσε σε μερικούς από τους δολοφόνους του 1965, που σήμερα είναι αξιοσέβαστα μέλη της κοινωνίας που για τίποτε δεν έχουν να απολογηθούν, τα μέσα να αναπαραστήσουν οι ίδιοι σε φιλμ όχι μόνο τις εκατοντάδες φόνων που διέπραξαν με τα χέρια τους, αλλά και τις ιδέες τους, τα όνειρά τους, τους εφιάλτες τους για τα γεγονότα, την ίδια την αυτοσυνείδησή τους (και εθνική συνείδηση της χώρας τους). Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό (και σουρεαλιστικό). Και είχε και ως συνέπεια την έναρξη ενός διαλόγου για τη σφαγή σε αυτήν την ιδιότυπη χώρα.

***
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, 8:30 μ.μ. | Προβολή ταινίας

«Senyap: Η Όψη της Σιωπής»
Τζ. Όπενχάιμερ (2014)

Η Όψη της Σιωπής δεν έχει τον ακραίο, σουρεαλιστικό χαρακτήρα της «πράξης του φόνου», αν και αποτελεί τη συνέχειά της. Σε αυτήν πρωταγωνιστές είναι τα θύματα των φρικαλεοτήτων τα οποία, υπό το πέπλο της ανωνυμίας - 50 χρόνια μετά! - αφηγούνται τη δική τους πλευρά όχι τόσο για τα γεγονότα τα ίδια, αλλά για το πώς είναι να ζεις σε μια χώρα χωρίς τύψεις όπως η Ινδονησία. Αν και χαρακτηρίζεται από χαμηλούς τόνους, η ταινία δεν είναι λιγότερο συγκλονιστική από την Πράξη του φόνου.

Σας περιμένουμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
29/06/2022 - 19:45

Το Εκτός Γραμμής ξεκινάει το δεύτερο δικό του ταξίδι, αυτή τη φορά από την οδό Ασκληπιού.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
24/12/2020 - 11:28

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου πολλές: ντροπή, φόβος, άγχος, τύψεις.