ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Εκδήλωση: «Οι (ά)γνωστες πτυχές του ποδοσφαίρου»


Η Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής Πάτρας διοργανώνει το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, 7:30 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση με θέμα:

 

Οι (ά)γνωστες πτυχές του ποδοσφαίρου

 

Ενώ στο κάδρο των εξελίξεων τόσο στο παγκόσμιο όσο και στο εγχώριο σκηνικό υπάρχουν αρκετά πιο σοβαρά θέματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η αριστερά, είναι άραγε λογικό να ασχολούμαστε με ζητήματα όπως η μπάλα και η κερκίδα; Πριν βιαστούμε όμως για να βγάλουμε εύκολα συμπεράσματα, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι το ποδόσφαιρο έχει τεράστια κοινωνική απεύθυνση ίσως τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο ομαδικό άθλημα. Όταν όμως κάποιος μπαίνει σε ένα γήπεδο και μια εξέδρα, όλοι τριγύρω του είναι πράσινοι, μπλε, κόκκινοι, κίτρινοι. Παύει πλέον να είναι εργαζόμενος ή αφεντικό, δεν υπάρχει διαχωρισμός καταπιεστή και καταπιεζόμενου στην εξέδρα. Γιατί όμως οι περισσότερες εξέδρες επιλέγουν αυτό το «No politica», ενώ κάποιες χαρακτηρίζονται από έντονο πολίτικο χρωματισμό αντιφασιστικό ή, δυστυχώς, και ακραία δεξιό; Πώς το άθλημα που παίζαμε στις αλάνες με μια μπάλα και δυο τσάντες για τέρμα αργοπεθαίνει στον βωμό της διαφήμισης και του χρήματος και κατέληξε να αναδεικνύει πρώην παίχτες σε βουλευτές της ελληνικής Βουλής αλλά και πρόεδρους ομάδων δημάρχους πόλεων... Ο Τσε Γκεβάρα είχε πει ότι το ποδόσφαιρο είναι το όπλο της επανάστασης... ναι, και δεν εννοούσε προφανώς ότι τα μέσα παράγωγης θα παρθούν απ τους εργάτες αν νικήσουν σε φιλικό αγώνα την αστική τάξη...

 

Θα μιλήσουν: Σπύρος Ντοάς, Πέτρος Τσιφάκης, Κώστας Μιχαλόπουλος

 

Διαβάστε το κείμενο Οι (ά)γνωστες πτυχές του ποδοσφαίρου: μια ιστορική αναδρομή

 

Σας περιμένουμε!

 

Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής Πάτρας

Τριών Ναυάρχων 9, Πάτρα

e: [email protected]

f: /ektosgrammispatras

t: @ektos_grammis

www.ektosgrammis.gr/club

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
24/12/2020 - 11:28

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου πολλές: ντροπή, φόβος, άγχος, τύψεις.