ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΒΙΒΛΙΑ |
Δευ, 02/05/2016 - 01:13

Για τον Μαρξ


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής

Από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στα βιβλιοπωλεία

 

Louis Althusser

Για τον Μαρξ

 

Μετάφραση: Τάσος Μπέτζελος

Πρόλογος: Étienne Balibar

Επίμετρο: Παναγιώτης Σωτήρης

 

Σειρά: Θεωρία | Αλτουσέρ

Σελίδες: 426 | ISBN: 978-618-80832-4-0 | Σχήμα: 14x20,7 cm | 22,26€

 

Ιδού λοιπόν τα δύο άκρα της αλυσίδας: η οικονομία καθορίζει, αλλά σε τελική ανάλυση, μακροπρόθεσμα, λέει πρόθυμα ο Ένγκελς, την πορεία της Ιστορίας. Ωστόσο, αυτή η πορεία «ανοίγει τον δρόμο της» μέσα από τον κόσμο των πολλαπλών μορφών του εποικοδομήματος, των τοπικών παραδόσεων και των διεθνών περιστάσεων. Αυτός ο επικαθορισμός γίνεται αναπόφευκτος, και διανοητός, αφ’ ης στιγμής αναγνωρίζεται η πραγματική ύπαρξη, κατά μεγάλο μέρος ειδική και αυτόνομη, και συνεπώς μη αναγώγιμη σε ένα καθαρό φαινόμενο, των μορφών του εποικοδομήματος και της εθνικής και διεθνούς συγκυρίας. Πρέπει λοιπόν να φτάσουμε μέχρι τέλους και να πούμε ότι αυτός ο επικαθορισμός δεν οφείλεται στις φαινομενικά ιδιάζουσες ή αλλόκοτες καταστάσεις της ιστορίας, αλλά ότι είναι καθολικός, ότι ποτέ η οικονομική διαλεκτική δεν λειτουργεί σε καθαρή κατάσταση, ότι ποτέ στην Ιστορία δεν βλέπουμε αυτές τις βαθμίδες, που είναι οι υπερδομές κ.λπ., να αποσύρονται σεβάσμια όταν έχουν επιτελέσει το έργο τους ή να διαλύονται ως καθαρό φαινόμενό της, για να αφήσουν να πορευτεί επί της βασιλικής οδού της διαλεκτικής η Αυτής Μεγαλειότητα η Οικονομία επειδή θα είχε έρθει δήθεν το πλήρωμα του Χρόνου. Η μοναχική ώρα της «τελικής ανάλυσης» δεν φτάνει ποτέ, ούτε την πρώτη ούτε την τελευταία στιγμή.

 

***

Το Για τον Μαρξ σηματοδοτεί τη στιγμή της ορμητικής εισόδου του Λουί Αλτουσέρ στο προσκήνιο του μαρξισμού και της φιλοσοφίας. Μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζεται ένα πραγματικό εργαστήρι σκέψης και συγχρόνως ένα εγχείρημα ριζικής αναθεμελίωσης του μαρξισμού. Ο Αλτουσέρ υποστηρίζει ότι ο Μαρξ θεμελίωσε μια νέα επιστήμη, τον ιστορικό υλισμό, ερχόμενος σε ρήξη τόσο με την αστική ιδεολογία όσο και με το δικό του θεωρητικό παρελθόν, στο οποίο δέσποζε η έννοια και η προβληματική της αλλοτρίωσης. Παρουσιάζει τις θεμελιώδεις διαφορές της διαλεκτικής του Μαρξ με τη διαλεκτική του Χέγκελ, ορίζει τη σημασία του θεωρητικού αντιανθρωπισμού και ξεδιπλώνει τις αρχές που διέπουν τη μαρξιστική ανάλυση του κοινωνικού όλου, δίνοντας έμφαση στον επικαθορισμό. Ανατρέχει στις παρεμβάσεις του Λένιν και του Μάο για να καταδείξει τη σημασία των εννοιών της αντίφασης και της συγκυρίας για μια πολιτική πρακτική με ορίζοντα τον κομμουνισμό. Σκιαγραφεί μια νέα σύλληψη και θεωρία της ιδεολογίας, σε ρήξη με κάθε τελεολογική θεώρηση που θα εκλάμβανε τον κομμουνισμό ως ένα άλλο όνομα του τέλους της ιστορίας.

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του στη Γαλλία, το Για τον Μαρξ μπορεί και σήμερα να συμβάλει σε ένα νέο ξεκίνημα εκείνης της θεωρίας και εκείνης της πρακτικής που θα επιχειρήσουν να θέσουν εκ νέου το αίτημα της ανατροπής του καπιταλισμού και το ερώτημα για έναν άλλον κοινωνικό ορίζοντα απελευθέρωσης και χειραφέτησης.

 

Ο Λουί Αλτουσέρ γεννήθηκε το 1918 στην Αλγερία και πέθανε το 1990 στο Παρίσι. Σπούδασε και δίδαξε φιλοσοφία στην École Normale Supérieure. Ήταν μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1948 μέχρι τον θάνατό του. Προώθησε, σε συνεργασία με τους μαθητές του, ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα ριζικής αναθεμελίωσης του μαρξισμού κατά τον 20ό αιώνα, στους αντίποδες του «σοβιετικού μαρξισμού» τόσο της σταλινικής όσο και της μετασταλινικής περιόδου. Επιχείρησε μια νέα ανάγνωση του Μαρξ σε ρήξη με κάθε ανθρωπιστική ερμηνεία του, υποστήριξε ότι ο μαρξισμός δεν είναι μια νέα φιλοσοφία αλλά μια νέα πρακτική της φιλοσοφίας, επεξεργάστηκε μια νέα θεωρία και έννοια της ιδεολογίας, και έθεσε επιτακτικά, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, το ζήτημα της κρίσης του μαρξισμού ως ευκαιρίας για μια επαναστατική ανανέωση του ίδιου του μαρξισμού.

 

Από την σειρά Θεωρία | Αλτουσέρ των εκδόσεων Εκτός Γραμμής θα κυκλοφορήσουν τα βιβλία του Λουί Αλτουσέρ: Φιλοσοφία και αυθόρμητη φιλοσοφία των επιστημόνων, Ο Λένιν και η φιλοσοφίαΓραπτά για την ψυχανάλυση, Για την αναπαραγωγή, Στοιχεία αυτοκριτικής, Απάντηση στον Τζων Λιούις, Μύηση στη φιλοσοφία για τους μη φιλοσόφους, Όντας μαρξιστής στη φιλοσοφία, Για την κρίση του μαρξισμού, Ο Μαρξ στα όριά του, Το υπόγειο ρεύμα του υλισμού της συνάντησης, Να διαβάσουμε το Κεφάλαιο (σε συνεργασία με τους Étienne Balibar, Roger Establet, Pierre Macherey και Jacques Rancière), Για την Πολιτιστική Επανάσταση (δεύτερη έκδοση). Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδόσεων έργων του Λουί Αλτουσέρ από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής εδώ.

 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ | ΑΡΘΡΑ | ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Louis Althusser: Σήμερα (Απόσπασμα από το βιβλίο)

Προδημοσίευση του προλόγου του Λουί Αλτουσέρ στο βιβλίο

Επιθεώρηση Θέσεις, τχ. 131 / Απρίλιος - Ιούνιος 2015

 

Γιώργος Καλαμπόκας: «Για τον Μαρξ»: η γενέθλια «στιγμή» του Αλτουσέρ

Συνέντευξη στον Στρατή Μπουρνάζο

Ενθέματα της Κυριακάτικης Αυγής / 25 Δεκεμβρίου 2015.

 

Γιώργος Καλαμπόκας: Λουί Αλτουσέρ – Για τον Μαρξ (Ηχητικό)

Συνέντευξη στον Θανάση Μήνα

Εκπομπή Πολιτιστικό Ημερολόγιο, ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο / 30 Δεκεμβρίου 2015.

 

Παναγιώτα Ψυχογιού: Ο Μαρξ του Αλτουσέρ

Βιβλιοκριτική στον ιστότοπο ARTINews (www.artinews.gr) / 1 Ιανουαρίου 2016.

 

Δήμος Έξαρχος: «Για τον Μαρξ»: Μια φορά κι έναν καιρό ο στρουκτουραλισμός συνάντησε τον μαρξισμό

Βιβλιοκριτική στον ιστότοπο k-lab.zone / 5 Ιανουαρίου 2016.

 

Ειρήνη Γαϊτάνου: Ο Αλτουσέρ «Για τον Μαρξ»

Βιβλιοκριτική στην εφημερίδα Πριν / 6 Μαρτίου 2016.

 

Γιώργος Σταματόπουλος: Νέα ανάγνωση του χρήματος

Βιβλιοκριτική στην Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακου / 19 Μαρτίου 2016.

 

Χρήστος Νάτσης: Για τον Μαρξ – και πάλι!

Βιβλιοκριτική στο περιοδικό Unfollow, τχ. 52 / Απρίλιος 2016.

 

Δήμητρα Μακροπούλου: Λουί Αλτουσέρ: Σημείο αναφοράς στην ιστορία του μαρξισμού

Βιβλιοκριτική στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακου / 25 Μαρτίου 2016.

(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ)

 

Παναγιώτης Σωτήρης: (Ξανα)διαβάζοντας τον Αλτουσέρ σήμερα: Ένας φιλόσοφος μαρξιστής και κομμουνιστής συνάμα

Συνέντευξη στον Στρατή Μπουρνάζο

Ενθέματα της Κυριακάτικης Αυγής / 26 Μαρτίου 2016.

 

Τάσος Μπέτζελος: Η «ήπειρος» Αλτουσέρ: για τη νέα μετάφραση του αλτουσεριανού έργου

Συνέντευξη στον Στρατή Μπουρνάζο

Ενθέματα της Κυριακάτικης Αυγής / 26 Μαρτίου 2016.

 

Κώστας Θ. Καλφόπουλος: Για πρώτη φορά στα ελληνικά

Βιβλιοκριτική στην εφημερίδα Καθημερινή / 17 Σεπτεμβρίου 2016.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ | ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 

Συναντήσεις θεωρίας: «(Ξανα)διαβάζοντας τον Αλτουσέρ σήμερα: Πολιτική, φιλοσοφία, μαρξισμός»

Ανακοίνωση των εκδόσεων Εκτός Γραμμής για τη διοργάνωση διημέρου θεωρίας, με αφορμή την έκδοση του Για τον Μαρξ του Λουί Αλτουσέρ, στις 2 - 3 Απριλίου 2016 στην Αθήνα / Φεβρουάριος 2016.

 

Συναντήσεις θεωρίας «(Ξανα)διαβάζοντας τον Αλτουσέρ σήμερα: Πολιτική, φιλοσοφία, μαρξισμός»: Αναλυτικό πρόγραμμα

Ανακοίνωση του αναλυτικού προγράμματος των Συναντήσεων θεωρίας που διοργανώνουν οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής, με αφορμή την έκδοση του Για τον Μαρξ / Μάρτιος 2016.

 

Βιβλιοπαρουσίαση: Louis Althusser «Για τον Μαρξ», Σάββατο 2 Απριλίου

Κεντρική παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα στο πλαίσιο των Συναντήσεων θεωρίας το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 / Μάρτιος 2016.

 

εκδόσεις Εκτός Γραμμής: Αποτιμώντας τις «συναντήσεις θεωρίας», προετοιμάζοντας τις επόμενες

Ανακοίνωση για την ολοκλήρωση των διήμερων Συναντήσεων θεωρίας που διοργάνωσαν με αφορμή την έκδοση του Για τον Μαρξ / Απρίλιος 2016.

 

 

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής είναι ένα μη κερδοσκοπικό, πολιτικό και θεωρητικό εγχείρημα στον χώρο του βιβλίου. Την ευθύνη λειτουργίας τους έχει εκδοτική ομάδα και οι αποφάσεις για την κατεύθυνση και το πρόγραμμα λαμβάνονται συλλογικά. Στόχος μας, η έκδοση βιβλίων χρήσιμων στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, για τη σύγχρονη πολιτική, θεωρητική, ιστορική και πολιτιστική αναζήτηση και δράση των καταπιεσμένων τάξεων και της Αριστεράς. Προσδοκία μας, οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής να βρουν νέες και νέους συνοδοιπόρους αποτελώντας βήμα για τη νέα γενιά, και να συμβάλουν στην προσέγγιση των μεγάλων ερωτημάτων των καιρών μας.

 

εκδόσεις Εκτός Γραμμής
Στρατηγοπούλου 7, 11 472, Αθήνα
τηλ. / fax: 210 6451975
κιν.: 6944182975
διανομή: 6955814624
e: [email protected]
f: /EktosGrammis
t: @ektos_grammis
www.ektosgrammis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

BLOG|
27/12/2019 - 12:54

Ένα σημαντικό αδημοσίευτο χειρόγραφο του Λουί Αλτουσέρ από τη δεκαετία του 1970 κυκλοφορεί στα ελληνικά και υπόσχεται μια μύηση στη φιλοσοφία για τους μη φιλοσόφους

BLOG|
31/03/2018 - 13:10

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την έκδοση δύο σημαντικών νέων βιβλίων.

BLOG|
28/03/2017 - 17:20

Ο Αλτουσέρ ανατρέχει στις φιλοσοφικές παρεμβάσεις του Λένιν για να υποστηρίξει ότι ο μαρξισμός δεν είναι μια νέα φιλοσοφία αλλά μια νέα πρακτική της φιλοσοφίας.

BLOG|
16/12/2021 - 15:57

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίουπου διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».