ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Συναντήσεις θεωρίας: «(Ξανα)διαβάζοντας τον Αλτουσέρ σήμερα: Πολιτική, φιλοσοφία, μαρξισμός»


βιβλία Εκτός Γραμμής
κριτικές αναγνώσεις, ανατρεπτικές πρακτικές

 

(Ξανα)διαβάζοντας τον Αλτουσέρ σήμερα
Πολιτική, φιλοσοφία, μαρξισμός
Συναντήσεις θεωρίας

 

2 - 3 Απρίλη
παλιό κτίριο Νομικής
αμφ. Παπαρρηγοπούλου

 

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ορμητική εμφάνιση του Λουί Αλτουσέρ στο πεδίο του μαρξισμού και της φιλοσοφίας, καθώς και την κυκλοφορία σε νέα ελληνική μετάφραση του Για τον Μαρξ, διοργανώνουν στις 2 και 3 Απρίλη ένα διήμερο συναντήσεων θεωρίας με θέμα (Ξανα)διαβάζοντας τον Αλτουσέρ σήμερα: Πολιτική, φιλοσοφία, μαρξισμός.

Στη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν 8 θεματικές συναντήσεις με επίκεντρο τη συνεισφορά του Γάλλου κομμουνιστή φιλοσόφου.

Η έναρξη του διημέρου θα γίνει το Σάββατο 2 Απρίλη με το στρογγυλό τραπέζι «Ο Αλτουσέρ και οι σύγχρονοί του: Λακάν, Φουκώ, Ντελέζ, Ντερριντά» (10:30 - 13:00). Την ίδια ημέρα θα ακολουθήσουν δύο θεματικά τραπέζια: «Η επιστημολογία του Αλτουσέρ» (13:30 - 15:15) και «Αλτουσέρ και ιδεολογία» (16:30 - 18:30). Η πρώτη ημέρα θα κλείσει με το κεντρικό τραπέζι της παρουσίασης του Για τον Μαρξ, με τίτλο «Για τον Μαρξ 50 χρόνια μετά: Ξαναγυρνώντας στη “στιγμή Αλτουσέρ”» (19:00 - 21:30).

Την Κυριακή 3 Απρίλη, το εναρκτήριο τραπέζι θα έχει θέμα «Το συλλογικό θεωρητικό εγχείρημα: Ο Αλτουσέρ και οι συνοδοιπόροι του» (10:30 - 12:30), ενώ στη συνέχεια θα διεξαχθούν οι συναντήσεις με θέμα «Να διαβάσουμε το Κεφάλαιο» (13:00 - 15:00) και «Αναζητώντας μια φιλοσοφία για τον μαρξισμό» (16:15 - 18:30). Το διήμερο αυτών των συναντήσεων θεωρίας θα κλείσει το βράδυ της Κυριακής με τη διεξαγωγή του δεύτερου κεντρικού τραπεζιού, με θέμα «Ο Αλτουσέρ και η πολιτική» (19:00 - 21:30).

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου.

 

 

***

Ο Λουί Αλτουσέρ γεννήθηκε το 1918 στην Αλγερία και πέθανε το 1990 στο Παρίσι. Σπούδασε και δίδαξε φιλοσοφία στην École Normale Supérieure. Ήταν μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1948 μέχρι τον θάνατό του. Προώθησε, σε συνεργασία με τους μαθητές του, ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα ριζικής αναθεμελίωσης του μαρξισμού κατά τον 20ό αιώνα, στους αντίποδες του «σοβιετικού μαρξισμού» τόσο της σταλινικής όσο και της μετασταλινικής περιόδου. Επιχείρησε μια νέα ανάγνωση του Μαρξ σε ρήξη με κάθε ανθρωπιστική ερμηνεία του, υποστήριξε ότι ο μαρξισμός δεν είναι μια νέα φιλοσοφία αλλά μια νέα πρακτική της φιλοσοφίας, επεξεργάστηκε μια νέα θεωρία και έννοια της ιδεολογίας, και έθεσε επιτακτικά, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, το ζήτημα της κρίσης του μαρξισμού ως ευκαιρίας για μια επαναστατική ανανέωση του ίδιου του μαρξισμού.

Από τη σειρά ΘΕΩΡΙΑ | ΑΛΤΟΥΣΕΡ των εκδόσεων Εκτός Γραμμής θα κυκλοφορήσουν τα βιβλία του Λουί Αλτουσέρ:
Φιλοσοφία και αυθόρμητη φιλοσοφία των επιστημόνων | Ο Λένιν και η φιλοσοφία | Γραπτά για την ψυχανάλυση | Για την αναπαραγωγή | Στοιχεία αυτοκριτικής | Απάντηση στον Τζων Λιούις | Μύηση στη φιλοσοφία για τους μη φιλοσόφους | Όντας μαρξιστής στη φιλοσοφία | Για την κρίση του μαρξισμού | Ο Μαρξ στα όριά του | Το υπόγειο ρεύμα του υλισμού της συνάντησης | Να διαβάσουμε το Κεφάλαιο (σε συνεργασία με τους Étienne Balibar, Roger Establet, Pierre Macherey και Jacques Rancière).

 

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής είναι ένα μη κερδοσκοπικό, πολιτικό και θεωρητικό εγχείρημα στον χώρο του βιβλίου. Την ευθύνη λειτουργίας τους έχει εκδοτική ομάδα και οι αποφάσεις για την κατεύθυνση και το πρόγραμμα λαμβάνονται συλλογικά. Στόχος μας, η έκδοση βιβλίων χρήσιμων στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, για τη σύγχρονη πολιτική, θεωρητική, ιστορική και πολιτιστική αναζήτηση και δράση των καταπιεσμένων τάξεων και της αριστεράς. Προσδοκία μας, οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής να βρουν νέες και νέους συνοδοιπόρους αποτελώντας βήμα για τη νέα γενιά, και να συμβάλουν στην προσέγγιση των μεγάλων ερωτημάτων των καιρών μας.

 

εκδόσεις Εκτός Γραμμής
Στρατηγοπούλου 7, 11 472, Αθήνα
τηλ. / fax: 210 6451975
κιν.: 6944182975
διανομή: 6955814624
e: [email protected]
f: /EktosGrammis
t: @ektos_grammis
www.ektosgrammis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

BLOG|
27/12/2019 - 12:54

Ένα σημαντικό αδημοσίευτο χειρόγραφο του Λουί Αλτουσέρ από τη δεκαετία του 1970 κυκλοφορεί στα ελληνικά και υπόσχεται μια μύηση στη φιλοσοφία για τους μη φιλοσόφους

BLOG|
31/03/2018 - 13:10

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την έκδοση δύο σημαντικών νέων βιβλίων.

BLOG|
28/03/2017 - 17:20

Ο Αλτουσέρ ανατρέχει στις φιλοσοφικές παρεμβάσεις του Λένιν για να υποστηρίξει ότι ο μαρξισμός δεν είναι μια νέα φιλοσοφία αλλά μια νέα πρακτική της φιλοσοφίας.

BLOG|
16/12/2021 - 15:57

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίουπου διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».