ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


BLOG |
Πέμ, 31/05/2018 - 14:52

Νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής: O Ανρί Λεφέβρ για τον Μάη του ’68


Σε αυτές τις σελίδες [ο αναγνώστης] θα βρει μόνο θεωρία: ανάλυση που επιδιώκει να διακρίνει επακριβώς το κεκτημένο από το νέο, το βέβαιο από το αβέβαιο. Μια τέτοια ανάλυση δεν θα μπορούσε να περιοριστεί σε μια οικονομική, ψυχολογική ή ψυχαναλυτική, ιστορική ή κοινωνιολογική «οπτική γωνία».

Είναι ουσιωδώς πολιτική.

Ανρί Λεφέβρ

 

 

Οι εκδόσεις Εκτός γραμμής είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την επικείμενη έκδοση του σημαντικού δοκιμίου Μάης ’68: Η εισβολή της Ναντέρ στο προσκήνιο, του Γάλλου μαρξιστή φιλοσόφου και κοινωνιολόγου Ανρί Λεφέβρ. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2018 σε μετάφραση του Τάσου Μπέτζελου.

Γραμμένο ανάμεσα στον Μάιο και τον Ιούνιο του 1968, ακριβώς δηλαδή τη στιγμή που οι δρόμοι του Παρισιού και των άλλων γαλλικών πόλεων ζούσαν την ύστατη κλιμάκωση της κοινωνικής σύγκρουσης που έμεινε στην ιστορία ως «Μάης του ’68», και δημοσιευμένο για πρώτη φορά στα γαλλικά αμέσως μετά, το βιβλίο συνιστά την απόπειρά του Λεφέβρ να στοχαστεί εντός συγκυρίας, εκείνη ακριβώς τη στιγμή που είχε σημασία, θεωρητικές έννοιες με πολιτικό τρόπο και να αναδείξει τις κεντρικές προκλήσεις που είχε μπροστά του ο Μάης και το κίνημά του. Έχει ως εκ τούτου, πέρα από θεωρητική και πολιτική, ιδιαίτερη ιστορική σημασία: Συνιστά ένα από τα ντοκουμέντα εκείνου του Μάη. Καταπιάνεται με πλήθος θεματικές που αφορούν τη φύση και την ανάγκη της μαρξιστικής θεωρίας, αλλά και της εξέγερσης, τις κινηματικές πρακτικές όπως η αυτοδιαχείριση, καθώς και την απόπειρα ανάλυσης της γαλλικής κοινωνίας το 1968, της αστικής πολιτικής εξουσίας κ.ά.

Στον παρακάτω σύνδεσμο από το διαδικτυακό περιοδικό για το βιβλίο, την πολιτική και τον πολιτισμό, Marginalia – Σημειώσεις στο περιθώριο, μπορείτε να βρείτε την προδημοσίευση ενός μικρού αποσπάσματος του βιβλίου, με θέμα τη δυαδική εξουσία και την αυτοδιαχείριση.

 

Henri Lefebvre, «Για τη δυαδική εξουσία και την αυτοδιαχείριση», marginalia.gr

 

εκδόσεις Εκτός Γραμμής

Μάιος 2018

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

BLOG|
27/12/2019 - 12:54

Ένα σημαντικό αδημοσίευτο χειρόγραφο του Λουί Αλτουσέρ από τη δεκαετία του 1970 κυκλοφορεί στα ελληνικά και υπόσχεται μια μύηση στη φιλοσοφία για τους μη φιλοσόφους

BLOG|
31/03/2018 - 13:10

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την έκδοση δύο σημαντικών νέων βιβλίων.

BLOG|
28/03/2017 - 17:20

Ο Αλτουσέρ ανατρέχει στις φιλοσοφικές παρεμβάσεις του Λένιν για να υποστηρίξει ότι ο μαρξισμός δεν είναι μια νέα φιλοσοφία αλλά μια νέα πρακτική της φιλοσοφίας.

BLOG|
16/12/2021 - 15:57

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίουπου διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».