ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ |
Τετ, 29/06/2022 - 19:45

Από το 7 στο 57: Ο νέος χώρος του Εκτός Γραμμής


Η νέα εποχή του Εκτός Γραμμής έχει ήδη ξεκινήσει και, όπως και κάθε μεγάλο ταξίδι έχει μια αφετηρία, ένα σημείο αναφοράς, έτσι και το Εκτός Γραμμής ξεκινάει το δεύτερο δικό του ταξίδι, αυτή τη φορά από την οδό Ασκληπιού.

Από τους παλαιότερους δρόμους του αστικού κέντρου, από τους πιο φασαριόζικους κατά την πρωινή δραστηριότητα της πόλης και τους πιο περπατημένους κατά τη νυχτερινή της ζωή, στο κέντρο του εκδοτικού χάρτη, μιας και η περιοχή είναι γεμάτη βιβλιοπωλεία και μικρούς ή μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, η οδός Ασκληπιού είναι με βεβαιότητα το σωστό σημείο για το Εκτός Γραμμής.

Σε αυτή τη νέα περίοδο για το εγχείρημά μας, που επιχειρούμε να αναβαθμίσουμε την εκδοτική του δραστηριότητα και να την καταστήσουμε πυρήνα της λειτουργίας του, με στόχο το Εκτός Γραμμής να αποτελέσει έναν αυτοτελή ιδεολογικό «μηχανισμό», ο νέος μας χώρος στην Ασκληπιού θέλουμε να είναι πρώτα και κύρια η δημιουργική στέγη των εκδόσεων Εκτός Γραμμής.

Να είναι δηλαδή ο χώρος συνάντησης και συζήτησης της εκδοτικής μας ομάδας, εκεί που θα διαμορφώνεται η εκδοτική στρατηγική του εγχειρήματός μας και θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Θέλουμε να είναι επίσης και το σταυροδρόμι όλων των διεργασιών που συνθέτουν την ευρύτερη λειτουργία του εγχειρήματός μας: το εφαλτήριο για τον εμπλουτισμό της εσωτερικής μας συζήτησης και των δραστηριοτήτων μας, για τον διαρκή παραγωγικό μετασχηματισμό μας, ένας τόπος αδιάληπτης κατάθεσης συμβολών στη σύγχρονη μαρξιστική και ευρύτερη ριζοσπαστική θεωρία που θα συνθέτει και το στίγμα της προσπάθειάς μας.

Συνολικά, η νέα μας στέγη θέλουμε να αποτελεί το σημείο όπου οι άνθρωποί μας θα βρίσκονται για να συζητήσουν, οργανωμένα και συλλογικά ή ατομικά και καθημερινά, για να ανταλλάξουν ιδέες, να παραγάγουν σκέψη· για να διαβάσουν και να γράψουν, για να αλληλεπιδράσουν.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα διατηρηθούν και θα αναπτυχθούν περαιτέρω όλες εκείνες οι πρακτικές που συνέθεσαν το στίγμα μας τα προηγούμενα χρόνια διαμορφώνοντας το πεδίο διαρκούς συζήτησης, αλληλεπίδρασης και αυτομόρφωσης που επιδιώκουμε, ακριβώς ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν πεδία για το ξεδίπλωμα των απόψεων και των συντροφικών και διαλεκτικών αντιπαραθέσεων.

Αυτό αφορά αφενός τα σεμινάριά μας, όπου επιχειρούμε να προσεγγίσουμε σε βάθος το έργο σημαντικών θεωρητικών, αλλά και ποικίλων κρίσιμων θεματικών των καιρών μας, καθώς και σημαντικών ιστορικών συμβάντων. Αφορά βεβαίως και τις εκδηλώσεις μας, όπου θα μπορούμε να παράγουμε κριτικό λόγο και σκέψη σε ζητήματα που ανοίγουν στην καθημερινότητα, χωρίς το άγχος της καταγραφής μιας άποψης-πλατφόρμα, αλλά με όρους συμπεριληπτικών συζητήσεων εργασίας, ανοιχτών, με ισοτιμία στη συμμετοχή· σε τελική ανάλυση ουσιωδώς πειραματικών.

Όμως επιπλέον σκοπεύουμε από το φθινόπωρο να εγκαινιάσουμε και μια αμιγώς ερευνητική λειτουργία μέσα από τη συγκρότηση και τη συστηματική λειτουργία ποικίλων θεματικών εργαστηρίων, από τα οποία θα τροφοδοτούνται τόσο οι σεμιναριακές δραστηριότητες όσο και οι κατευθύνσεις αντίστοιχων εκδοτικών σειρών. Ευελπιστούμε ότι σε αυτά τα εργαστήρια θα αποτυπώνεται η ανοιχτότητα, η συντροφικότητα και η δημιουργικότητα που θέλουμε να απηχεί το εγχείρημά μας, πέρα από τυπικές θεωρητικές καταγωγές μέσα στον μαρξισμό· ευελπιστούμε να είναι τα εργαστήρια αυτά επί της ουσίας τόποι παραγωγής θεωρίας και μετασχηματισμού ερωτημάτων.

Και ελπίζουμε φυσικά ότι αυτά τα εργαστήρια θα αποτυπώσουν στην πράξη την ανάπτυξη του εκδοτικού και θεωρητικού μας στίγματος, όπως την περιγράφουμε στο καταστατικό κείμενο της νέας αυτής σελίδας του εγχειρήματός μας, αλλά και όρους μιας νέας συγκρότησης και λειτουργίας του Εκτός Γραμμής, ακόμα πιο συλλογικής, αποκεντρωμένης και παραγωγικής.

Η νέα μας στέγη θα συνιστά φυσικά και ειδικότερα το καθαυτό εργαστήρι των εκδόσεων, τον χώρο όπου θα παίρνουν σχήμα τα βιβλία, τα περιοδικά, και τα άρθρα, όπου θα συναντιούνται οι άνθρωποί μας για να εργαστούν μαζί ή μόνοι τους, όπου θα παράγονται αλλά και θα παίρνουν μορφή ιδέες και πρωτοβουλίες. Και ασφαλώς, εκεί όπου θα υποδεχόμαστε τις συνεργάτριες και τους συνεργάτες μας.

Την ίδια στιγμή, η στέγη αυτή φιλοδοξούμε να αποτελέσει και ένα ευρύτερο σημείο συνάντησης.

Κόντρα σε οποιαδήποτε ψευδαίσθηση αυτάρκειας, θέλουμε έναν χώρο ανοιχτό σε ανθρώπους και συλλογικότητες, σε κινήματα και πρωτοβουλίες, σε διάφορες και διαφορετικές θεωρητικές πρωτοβουλίες και θεσμούς, αλλά και σε έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα, σε άλλα εκδοτικά εγχειρήματα· έναν χώρο που θα δημιουργεί μια ευρύτερη κοινότητα συνεργασίας, ένα σημείο δημιουργικής αναφοράς· έναν χώρο που θα αποτυπώνει στην πράξη μια κουλτούρα ανοιχτότητας, φιλοξενίας, συμπεριληπτικότητας.

Ασφαλώς, ο νέος αυτός χώρος θα αποτελεί επίσης το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Εκτός Γραμμής, τη φυσική τους έδρα, απ’ όπου θα μπορεί όποια το επιθυμεί να αγοράσει τα βιβλία μας για την ίδια είτε να τα προμηθευτεί για το βιβλιοπωλείο του ή για τον χώρο του, θα είναι δηλαδή το σημείο διανομής των βιβλίων μας.

Αλλά επίσης η νέα μας στέγη θέλουμε να αποτελέσει σταδιακά και το σημείο στο οποίο θα μπορεί κάποια να βρει τις δικές μας προτάσεις βιβλίων, επιλεγμένες μέσα από μια τεράστια παραγωγή και πλαισιωμένες εξ ορισμού με την αναγκαία συζήτηση που κάθε βιβλίο απαιτεί και κινητοποιεί, είτε αυτοτελώς είτε στο πλαίσιο διάφορων θεματικών. Θέλουμε δηλαδή, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Εκτός Γραμμής, καθεμιά να βρει και να συζητήσει ακόμα περισσότερα «βιβλία εκτός γραμμής» απ’ όσα εμείς εκδίδουμε ή μπορούμε να δημιουργήσουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντα ανοιχτές και ανοιχτοί στον εκδοτικό κόσμο για νέες προτάσεις, και κυρίως στο αναγνωστικό κοινό για συζήτηση και κριτική, θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε συστηματικά βιβλιοπαρουσιάσεις τίτλων άλλων εκδοτικών οίκων –οι οποίες εξάλλου αποτέλεσαν για χρόνια ένα πολύ πετυχημένο σημείο αναφοράς της λειτουργίας μας–, καθώς και να διατηρούμε και τη δική μας Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας, που μας χάρισε πολύ ωραίες συναντήσεις με συγγραφείς και μεταφράστριες/-αστές αλλά και πολύ γόνιμες συζητήσεις.

*

Η δημιουργία του νέου μας χώρου δεν ξεκινά από τη μηδέν. Στηρίζεται σε μια προηγούμενη, εξαιρετικά σπουδαία για εμάς διαδρομή, μια διαδρομή που κράτησε 15 ολόκληρα χρόνια, και στεγάστηκε στο γνωστό νεοκλασικό στην οδό Στρατηγοπούλου, αριθμός 7, στη Νεάπολη Εξαρχείων. Εκεί είναι όπου αναπτύχθηκαν οι ιδέες και οι τρόποι για την προσέγγιση και την οργάνωση των θεωρητικών, των ιδεολογικών και των πολιτικών αναγκών και ερωτημάτων μας, εκεί όπου δοκιμάσαμε όλα εκείνα τα στοιχεία πρακτικών και φυσιογνωμίας που παραμένουν απολύτως ενεργά σημεία αφετηρίας στο σημερινό μας εγχείρημα.

Κι έτσι θέλουμε να βλέπουμε το νέο μας βήμα: ως μια διαδρομή· μια διαδρομή με ιστορία, με αφετηρίες, με αποσκευές που φέρουμε μαζί μας απ’ όλη την προηγούμενη εμπειρία, αλλά και μια διαδρομή ωρίμανσης, ανάπτυξης, μετασχηματισμού.

Ας πούμε, μια διαδρομή από το 7 της Στρατηγοπούλου στο 57 της Ασκληπιού.

Μια διαδρομή που ελπίζουμε να είναι εξίσου δημιουργική και μακρά, παραγωγική, συντροφική, γεμάτη δημιουργία, αλλά επίσης και πιο συστηματική, χρήσιμη, ακόμα πιο βαθιά, με νέους συνοδοιπόρους δίπλα σε όσες και όσους βαδίζουμε ήδη μαζί μέσα στο Εκτός Γραμμής όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτή η νέα διαδρομή, λοιπόν, ξεκινά την Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, στις 8 μ.μ.

Και καλούμε όλες τις φίλες και τους φίλους του Εκτός Γραμμής να ανοίξουμε μαζί τον χώρο για πρώτη φορά, να χαρούμε μαζί, να γιορτάσουμε την πρώτη ημέρα λειτουργίας του!

Επιφυλασσόμαστε ασφαλώς για «κανονικά» εγκαίνια το φθινόπωρο για ένα ακόμα πιο δυναμικό ξεκίνημα της νέας χρονιάς!

Άλλωστε, ένα εγχείρημα χειροποίητο σαν το δικό μας στηρίζεται αποκλειστικά στη συνεισφορά των ανθρώπων που το λειτουργούν και των ανθρώπων που το αγκαλιάζουν. Και καθώς στον σύγχρονο κόσμο η σπανιότητα ή η αφθονία των πόρων είναι μέγεθος αδυσώπητο, καλούμε καθεμιά και καθέναν που βαδίζουμε μαζί να ενισχύσει δημιουργικά το Εκτός Γραμμής και να συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητές του.

Σας περιμένουμε λοιπόν!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.