ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Αριστερή Ανασύνθεση: Ανακοίνωση για τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες


Αριστερή Ανασύνθεση
Πανελλαδικό γραφείο
13/5/2014

1. Είμαστε στην τελική ευθεία πριν τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών και των ευρωεκλογών και όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί και κόμματα ξεδιπλώνουν πλήρως το σχεδιασμό τους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μία επικοινωνιακή εικόνα ισχύος και επενδύει στα ζητήματα του υποτιθέμενου πρωτογενούς πλεονάσματος και της «εξόδου από το μνημόνιο» με την κατάλληλη διευθέτηση του χρέους.

Στην τελική ευθεία μάλιστα επενδύει ξανά στο φόβο ανασύροντας όλη τη μαύρη προπαγάνδα περί χρεοκοπίας, τραπεζικής κατάρρευσης και «τρομοκρατίας»-ταραχών τύπου Ουκρανίας αν δεν εκλεγεί. Όμως, στην πραγματικότητα αυτό που ονομάζουν «πλεόνασμα» είναι ένα τεράστιο έλλειμμα, αφού αφαιρούν τα τεράστια ποσά που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τους τόκους για την αποπληρωμή των δανείων. Ακόμη χειρότερα, τα «πρωτογενή πλεονάσματα» δεν σημαίνουν τίποτα άλλο παρά κλεισίματα σχολείων και νοσοκομείων, περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, νέες απολύσεις και διαθεσιμότητες, νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων. Τα χρηματοδοτικά κενά που προκύπτουν για τα επόμενα χρόνια και οι συμφωνίες με την Τρόϊκα που σταδιακά αποκαλύπτονται κάνουν σαφές πώς καμία έξοδος από τα (διαρκή εντός της ΕΕ πλέον) μνημόνια δεν προκύπτει. Η σχεδιαζόμενη διευθέτηση του χρέους χωρίς διαγραφή, αλλά με επιμήκυνση της αποπληρωμής και σχετική μείωση των επιτοκίων επιμηκύνει τη μέγγενη του χρέους και τους εκβιασμούς των δανειστών. Όλες οι αποφάσεις της ΕΕ για τη λεγόμενη οικονομική διακυβέρνηση σημαίνουν διαρκή μηχανισμό επιτήρησης. Καμία διέξοδος από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της λιτότητας, της ανεργίας και της κοινωνικής καταστροφής δεν μπορεί να έρθει χωρίς ρήξη με τις πολιτικές της ΕΕ, έξοδο από το ευρώ και κατάργηση των μνημονίων.

2. Η κοινωνική δυσαρέσκεια εντείνεται στο φόντο των συνεπειών της κυβερνητικής και μνημονιακής πολιτικής. Παρόλα αυτά, η κοινωνία δεν βρίσκεται στον αναβρασμό της διετίας 2010-2012 όπου το ενδεχόμενο του παλλαϊκού ξεσηκωμού ήταν διαρκές και έδειξε δυναμικές (αλλά και όρια) στις πλατείες, στις απεργίες, στις παρελάσεις. Η πολιτική κρίση και η κρίση ηγεμονίας παραμένουν εξίσου ενεργές αλλά λείπει, τουλάχιστον προσωρινά, εκείνη η εξεγερσιακή δυναμική και η συλλογική αυτοπεποίθηση των λαϊκών μαζών. Υπάρχουν σημαντικοί επί μέρους αγώνες τόσο σε χώρους εργασίας όσο και τοπικά, αλλά πλην της κινηματικής στιγμής της ΕΡΤ δεν υπήρξε κάποιος παρόμοιος χρονικός κόμβος συνολικοποίησης και συμπύκνωσης των αγώνων. Σε αυτό το κοινωνικό τοπίο εξελίσσεται μία πιο «βουβή» εκλογική περίοδος από το 2012. Είναι σαφές όμως ότι υπάρχει σημαντικό δυναμικό κόσμου που αναζητά πειστικές απαντήσεις και ειδικότερα απαντήσεις από την αριστερά. Δεν αρκεί όμως ο γενικός τόνος των εκλογών του 2012 («να φύγουν», κόμβοι μεταβατικού προγράμματος, παλλαϊκός ξεσηκωμός κλπ.). Είναι ανάγκη να βαθαίνουμε τη συζήτηση με όλο το οπλοστάσιο της αντίληψής μας: να μιλήσουμε για τη δυνατότητα του άλλου δρόμου και του εφικτού και αναγκαίου στόχου της εξόδου από το ευρώ, της εξόδου από την ΕΕ, της διαγραφής του χρέους, της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Να δείξουμε με ποιο τρόπο μια πραγματικά αριστερή κυβέρνηση μπορεί, στηριζόμενη πάνω σε έναν οργανωμένο λαό, να μην καταλήξει να εκλιπαρεί για ελάττωση της λιτότητας. Να προβάλλουμε τόσο την κοινή δράση της Αριστεράς μέσα στο κίνημα, όσο και για την ανάγκη μετωπική συμπόρευσης των δυνάμεων και των αγωνιστών που επιζητούν έναν άλλο δρόμο. Η ανάγκη μίας άλλης πολιτικής προοπτικής, ενός «άλλου δρόμου» είναι φανερή για όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του λαού μας και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα δημοτικά και περιφερειακά σχήματα που συμμετέχουν οι δυνάμεις της πρέπει καθημερινά να δίνει συγκεκριμένες προγραμματικές και κινηματικές απαντήσεις για να οικοδομηθεί ένα κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών και των πολιτικών εκφραστών τους.

3. Ταυτόχρονα είναι ανάγκη και ευκαιρία να κάνουμε και πιο εξειδικευμένες παρεμβάσεις από την εμπειρία 4 χρόνων λειτουργίας του καλλικρατικού θεσμικού πλαισίου και των νέων δήμων-περιφερειών. Το διακύβευμα των εκλογών σε περιφέρειες και δήμους δεν είναι απλά η αποτύπωση των κεντρικών πολιτικών τάσεων. Ζητήματα όπως η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και οι αντιδραστικές τομές που φέρνει (ελαστικές εργασιακές σχέσεις, επιλογή χρηματοδότησης δαπανών που συνάδουν με τις πολιτικές κατευθύνεις και κριτήρια της ΕΕ), τα ΣΔΙΤ και το ξεπούλημα του δημόσιου χώρου και πλούτου με το οποίο συνδέονται, το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ και οι περικοπές σε δημόσια-κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες πρέπει να αναδειχθούν και να συνδέονται με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ στην αυτοδιοίκηση και γενικά στην κοινωνική πολιτική. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές μας δίνουν την ευκαιρία της σύνδεσης του αντιΕΕ λόγου με τις συγκεκριμένες αντιδραστικές κατευθύνσεις σε δήμους και περιφέρειες πέρα από ένα γενικόλογο αντικαπιταλιστικό βερμπαλισμό. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αντικειμενικά θα είναι η πιο πραγματική «δημοσκόπηση» εν όψει των ευρωεκλογών και ένα καλό αποτέλεσμα θα δώσει ώθηση στους συνδυασμούς της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

4. Τα κυβερνητικά κόμματα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και διαφαίνεται σοβαρή τάση καταψήφισής τους στις ευρωεκλογές και για να συγκρατηθούν δυνάμεις φαίνεται ότι θα ανέβει το κλίμα την τελευταία εβδομάδα για να καλλιεργηθεί ο φόβος και η πόλωση. Διατηρούν όμως ακόμα σημαντικές δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση παρόλο που με την ύπαρξη «ανεξαρτήτων» και «ανταρτών» επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα πέπλο συγκάλυψης της πολιτικής καταγωγής και σχέσης με τα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πολλών υποψηφίων. Είναι ανάγκη να καταψηφιστούν όλοι οι συνδυασμοί που άμεσα ή έμμεσα στηρίζουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επειδή την επόμενη των εκλογών η υπερψήφιση των «ανεξάρτητων» συνδυασμών θα ερμηνευθεί ως μήνυμα ανοχής ή στήριξης της κυβέρνησης και των αντιλαϊκών πολιτικών. Το ίδιο ισχύει και για συνδυασμούς που στηρίζονται από άλλες διαχειριστικές αστικές δυνάμεις (ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ, κόμμα Πολύδωρα).

5. Η Χρυσή Αυγή κατεβαίνει σε όλες τις περιφέρειες και σε κεντρικούς δήμους (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη) και δυστυχώς διατηρεί μία δυναμική στο έδαφος της εκλογικής και πολιτικής δυσαρέσκειας για τη ΝΔ στο χώρο της δεξιάς και γενικότερα στο τοπίο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Οι διώξεις βουλευτών και στελεχών της υπό την πίεση και του αντιφασιστικού κινήματος ανέκοψαν την ορμητική άνοδο που φαινόταν να αναπτύσσει μετά το καλοκαίρι, αλλά ο φασιστικός κίνδυνος παραμένει. Η παρουσία της στις εκλογές σε μη κεντρικούς μεγάλους δήμους είναι αναιμική, αφού παρεμβαίνει σε μόνο έξι μικρότερους δήμους. Διόλου τυχαία με έμφαση σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί δραματικά από την κρίση (Κηφισιά, Γλυφάδα, Άλιμος, Φάληρο) σε μία προσπάθεια να οικοδομήσει ένα προφίλ πιο «μετριοπαθούς» ακροδεξιάς. Την ίδια ώρα όμως που εμφανίζει υποψηφίους της παραδοσιακής ακροδεξιάς της χώρας μας στα ψηφοδέλτιά της για να φτιάξει αυτό το προφίλ κάνει νέες επιθέσεις σε αγωνιστές και στέκια της αριστεράς και της αναρχίας (με έμφαση στη Δυτική Αθήνα –Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Πέραμα). Πρέπει να καταψηφιστεί μαζικά και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά πολιτικά και οργανωτικά. Μόνο το εργατικό και λαϊκό κίνημα μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξή της και να ξαναστείλει τους φασίστες στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

6. Η κοινοβουλευτική αριστερά ακολουθεί την πεπατημένη των αυτοδιοικητικών εκλογών είτε με έμφαση στο διαχειριστικό λόγο και την προσωποπαγή παρουσία των σχημάτων της (ΣΥΡΙΖΑ) είτε με απλή καταγγελία των κυρίαρχων πολιτικών και κάλεσμα για στήριξη των στενά κομματικών συνδυασμών της (ΚΚΕ). Ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει την κίνησή του σε δήμους και περιφέρειες στην περίφημη «βίαιη ωρίμανση» του κόμματος εν όψει της ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας. Στο πλαίσιο αυτό έγινε σε εκτεταμένο βαθμό προσέγγιση φθαρμένων αυτοδιοικητικών παραγόντων κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά με περιπτώσεις και από τη ΝΔ (π.χ. Καλαμάτα, Νότιο Αιγαίο), τόσο στο επίπεδο των επικεφαλής όσο και για υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Αυτή η προσέγγιση συνάδει και με το διαχειριστικό λόγο των περισσότερων αυτοδιοικητικών σχημάτων του (εναλλακτική διαχείριση των ΕΣΠΑ, αντιφάσεις στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμάτων, στάση για ΣΔΙΤ κλπ.). Η συντριπτική πλειοψηφία των σχημάτων που στηρίζει δεν ξεφεύγει από τον κανόνα και εντάσσεται στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός γενικόλογα αντιμνημονιακού-δημοκρατικού-κεντροαριστερού ρεύματος κυβερνητισμού «εθνικής απεύθυνσης» με διαχειριστικό περιεχόμενο και φυσιογνωμία που επιχειρεί να ανασυγκροτήσει τη «δημοκρατική» κεντροαριστερή παράταξη υπό την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ εντάσσεται πλήρως στις τάσεις ταυτοτικής απομόνωσης που αναπτύσσονται στην αριστερά σήμερα στο έδαφος της κρίσης και της έντασης της κοινωνικής αμηχανίας και δυσαρέσκειας. Η στήριξη σε συνδυασμούς του θα ενισχύσει τις σεχταριστικές τάσεις.

7. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατεβαίνουν για δεύτερη φορά στις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες συμμετέχοντας σε 12 περιφέρειες και σε μία πλειάδα δημοτικών σχημάτων. Αυτή η εκλογική κάθοδος αποτελεί σχεδόν πολιτικό και οικονομικό άθλο στο πεδίο των άθλιων και αντιδημοκρατικών περιορισμών που ορθώνει πλέον το καλλικρατικό θεσμικό πλαίσιο. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί πλέον ένα υπαρκτό κοινωνικά και πολιτικά ρεύμα στο εσωτερικό της αριστεράς με αυξημένη αναγνωρισιμότητα στην ελληνική κοινωνία. Το πεδίο των αυτοδιοικητικών εκλογών δίνει σήμερα μία σημαντική ευκαιρία έκφρασης αυτού του ρεύματος που μπορεί και πρέπει να συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία ενός ευρύτερου ρεύματος μετωπικής πολιτικής ενότητας στη βάση του μεταβατικού προγράμματος με κινηματική, ριζοσπαστική και ταξική φυσιογνωμία. 

8. Ως Αριστερή Ανασύνθεση συμμετέχουμε με όλες τις δυνάμεις μας στις εκλογές που έρχονται έχοντας συμβολή σε δημοτικά και περιφερειακά σχήματα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουμε με πάνω από 250 συντρόφους μας σε αγωνιστικά αριστερά και αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια σε 12 περιφέρειες και 30 δήμους. Δίνουμε την πολιτική μάχη για την ψήφο και την οργανωτική και οικονομική μάχη των εκλογών. Επιδιώκουμε να εκφραστεί μία αυξημένη δυναμική της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και ειδικά των δυνάμεών της που επιδιώκουν την μετωπική συμπόρευση της αντιιμπεριαλιστικής, αντικαπιταλιστικής και αντιΕΕ αριστεράς στη βάση του μεταβατικού προγράμματος. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε με υποψήφιους σε όλα τα περιφερειακά σχήματα που στηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ:

- Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
- Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία 
- Αριστερή Παρέμβαση στη Δυτική Ελλάδα
- Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την Ανατροπή
- Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια
- Ανταρσία στο Αιγαίο
- Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα
- Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία
- Ανυπόταχτη Κρήτη – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη
- Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο
- Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή
- Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση - Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Στηρίζουμε τα δημοτικά σχήματα που στηρίζονται από δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις της επαναστατικής αριστεράς. (Σχεδόν σε όλα συμμετέχουν και μέλη μας)

- Αριστερή Κίνηση Αγίας Βαρβάρας – Αντιθέσεις
- Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή
- Ανυπότακτη πόλη – Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση σε Αγ. Αναργύρους – Καματερό
- Ρήγμα στα Δυτικά στο Αιγάλεω
- Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας
- Εκτός των Τειχών στο Μαρούσι
- Δράση για μία άλλη πόλη στα Βριλήσσια
- Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
- Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας
- Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής Δάφνης-Υμηττού
- Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου
- Ρήξη και Ανατροπή στο Ηράκλειο 
- Ανυπόταχτη Καισαριανή
- Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
- Μία πόλη ανάποδα – Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης
- Ανταρσία στο λιμάνι – Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση Πειραιά
- Αριστερή Κίνηση Περιστερίου 
- Ανυπόταχτη Πετρούπολη
- Ανυπότακτο Αγρίνιο
- Ανατροπή στην Αιγιαλεία
- Ανταρσία στο Δήμο Πύργου
- Ανατροπή στην πόλη και το χωριό στην Ηγουμενίτσα
- Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Πρέβεζας
- Ανυπακοή στις γειτονιές των Αμπελόκηπων και της Μενεμένης
- Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής σε Βασιλικά-Θέρμη-Μίκρα 
- Ανταρσία για τη Θεσσαλονίκη της Ανατροπής
- Ανταρσία στα Χανιά

Στηρίζουμε τα αριστερά ριζοσπαστικά αντισυνδιαχειριστικά σχήματα με πολυετή κινηματική παρουσία και μετωπικό χαρακτήρα στα οποία συμμετέχουν μέλη μας μαζί με άλλες δυνάμεις και αγωνιστές της αριστεράς:

- Ανυπόταχτη Πολιτεία στην Πάτρα
- Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση στα Γιάννενα
- Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου
- Αριστερό Σχήμα Ιλίου
- Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας

Στηρίζουμε αριστερά σχήματα που παρά τα όρια και τις αντιφάσεις τους εκπροσωπούν αγώνες και δυναμικές:

- Άλλος Δρόμος – Δημοτική Κίνηση Λέσβου (συμμετέχουν και μέλη μας)
- Αγωνιστική Δημοτική Συνεργασία Σφακίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.