ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Ποιος είπε πως ο καπιταλισμός συμβαδίζει με την κοινοβουλευτική δημοκρατία;

Μήπως το έχει παρακάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος;


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, «αμέσως μετά τις δηλώσεις Γεροβασίλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι υπάρχει “απαγορευτικό για αλλαγές στον συντακτικό χάρτη της χώρας μέσω δημοψηφίσματος […]”. Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι αντίθετος σε μια έμμεση ή άμεση διασύνδεση της αναθεώρησης του Συντάγματος με μια δημοψηφισματική διαδικασία, ενώ θέση του είναι ότι ένας τέτοιος συνδυασμός οδηγεί σε “παραβίαση και πρωτοφανή ευτελισμό του Συντάγματος”».

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το περιεχόμενο της προτεινόμενης από τη μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά αν αναλογιστούμε τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα τους πιστεύουμε πως στην καλύτερη περίπτωση θα πρόκειται για προσπάθεια μετατόπισης της πολιτικής ατζέντας από τις επιπτώσεις της αέναης μνημονιακής πολιτικής σε θέματα που ελκύουν ευκολότερα τη συμπάθεια του κόσμου της αριστεράς (π.χ. μεγαλύτερη ανεξαρτησία του κράτους από την εκκλησία). Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά θα τα δούμε σύντομα.

 Από αυτό όμως το σημείο μέχρι να παρεμβαίνει προκαταβολικά ο Προκόπης Παυλόπουλος ώστε να μην επικυρωθεί από δημοψήφισμα η όποια συνταγματική αναθεώρηση υπάρχει μεγάλη διαφορά. Καταρχάς, πολύ απλά δεν του πέφτει λόγος. Σύμφωνα με το άρθρο 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος, η βουλή, ύστερα από κυβερνητική εισήγηση, αποφασίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το προκηρύσσει. Δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του για τη διενέργεια. Κατά συνέπεια, τέτοιες διαρροές από την Προεδρία της Δημοκρατίας αποτελούν σαφώς αυθαίρετη ενέργεια.

Φυσικά δεν πρόκειται για μεμονωμένη συμπεριφορά. Υπενθυμίζουμε την πρωτότυπη ερμηνεία του Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (αυτού που από «όχι» έγινε «ναι»): «Ως “μήνυμα θωράκισης εντός Ευρωζώνης” ερμήνευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ εξήγησε, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι η ετυμηγορία σημαίνει πως ο ελληνικός λαός εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να επιτύχει συμφωνία όπως το απαιτούν οι αρχές και οι άξιες της Ε.Ε.» Και δεν είναι μόνο ο Παυλόπουλος που εμφανίζει δυσανεξία στα δημοψηφίσματα.[1] Πέραν του γεγονός ότι από το 1974 στην Ελλάδα έχουν γίνει μόνο δύο δημοψηφίσματα (του 1974 και το περσινό), ούτε στην Ε.Ε. τα πολυσυμπαθούν. Αυτό συμβαίνει γιατί τις περισσότερες φορές που καλούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες να εγκρίνουν κάτι που έχουν αποφασίσει οι ευρωπαϊκές ελίτ, τότε εκείνοι υιοθετούν την αντίθετη θέση! Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας για το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Φυσικά έπειτα από αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις για την ευρωπαϊκή ολιγαρχία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν πια να μην ξαναγίνει δημοψήφισμα σε καμιά χώρα, πλην της Ιρλανδίας, που το προβλέπει υποχρεωτικά το Σύνταγμα, για την επικύρωση συνθηκών της Ε.Ε. Αυτό έλειπε να κάτσουν να ακούσουν τη θέληση του πόπολου!

Και βέβαια όλα αυτά δεν αποτελούν παρά το κομμάτι του παζλ ενός συνολικότερου σχεδίου για τον περιορισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και των σχέσεων αντιπροσώπευσης. Όλες οι πρόσφατες συνθήκες της Ε.Ε. σε αυτό το πλαίσιο κινούνται, και ειδικά στην Ελλάδα των νόμων των 7.500 σελίδων που ψηφίζονται μέσα σε δύο μέρες το εγχείρημα παγιώνεται όλο και περισσότερο. Ο στόχος είναι να ξεμπερδεύουν με την παρουσία του «εχθρού λαού» στους πολιτικούς θεσμούς.

Ποιος είπε πως ο καπιταλισμός συμβαδίζει με την κοινοβουλευτική δημοκρατία;

                 

 

 

Υ.Γ.: Θα μπορούσαμε να πούμε κι άλλα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε ρητορικά γιατί τον έπιασε τώρα ο πόνος για τον «ευτελισμό του Συντάγματος». Όταν με σαφήνεια παραβιάζονται σειρά συνταγματικών άρθρων (άρθρο 22: το κράτος προστατεύει το δικαίωμα στην εργασία, άρθρο 21: το κράτος μεριμνά για το δικαίωμα στην κατοικία, άρθρο 25: η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελεί υπό την εγγύηση του κράτους) δεν φαίνεται να ενοχλείται καθόλου. Είμαστε, ωστόσο, σίγουροι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα μας δώσει ευκαιρία και για επόμενο σημείωμα…  

 

[1] Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις: δεν είμαστε υπέρ μιας «βιομηχανίας» δημοψηφισμάτων, όπου όλα θα γίνουν ένας πολτός και οι πολίτες θα καλούνται σε περίπου μηνιαία βάση να αποφασίζουν για το μέγεθος των γραμμάτων στις ετικέτες του γάλακτος μέχρι τη μορφή του πολιτεύματος. Κάτι τέτοιο εξασθενίζει την ιδιαίτερη σημασία μιας απόφασης που η δυναμική της ταξικής πάλης θα απαιτήσει την επικύρωσή της μέσω της άμεσης δημοκρατίας.   

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.