ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


"Χώρα Προέλευσης"


Η Χώρα Προέλευσης είναι η ιστορία μιας χώρας και μιας οικογένειας σε ελεύθερη πτώση. Τρεις γενιές μιας οικογένειας (η γενιά του ’50, η γενιά της μεταπολίτευσης και η νέα γενιά) οδηγούνται σε μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων εξαιτίας μιας ενδοοικογενειακής υιοθεσίας. Παρακολουθώντας με υψηλές προσδοκίες τις Νύχτες Πρεμιέρας, την ξεχωρίσαμε ως μάλλον την καλύτερη του φετινού τους προγράμματος. Η ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα αποτελεί ένα συνονθύλευμα από πλάνα της ελληνικής ιστορίας και την ιστορία μιας οικογένειας.

Το πιο ελκυστικό στοιχείο της είναι η ασυνέχεια στο χρόνο και η σύνθεση, που επιτυγχάνεται μέσω αυτής, στο κεντρικό θέμα της ελευθερίας. Στη «Χώρα Προέλευσης» βλέπουμεπλάνα από την σύγχρονη ιστορία του κινήματος στην Ελλάδα, με τις λήψεις από τις συγκρούσεις του Δεκέμβρη του 2008 να κυριαρχούν στην αρχή της ταινίας. Ο αγώνας για ελευθερία στην σύγχρονη καταπιεστική κοινωνία ταυτίζεται αναδρομικά με την ελληνική Επανάσταση. Οι στίχοι του Διονυσίου Σολωμού θα ακουστούν πολλές φορές, θυμίζοντας μας πως κάποια αιτήματα είναι ακόμη και σήμερα ανεκπλήρωτα. Παράλληλα, στην οικογένεια, που είναι στο επίκεντρo, θα δούμε τους δεσμούς αίματος να γίνονται τα δεσμά που στερούν από τους πρωταγωνιστές την ελευθερία.

Χώρα Προέλευσης
Έγχρωμη/Ελληνική, 111’
Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας
Σενάριο: Σύλλας Τζουμέρκας, Γιούλα Μπούνταλη
Ηθοποιοί: Αμαλία Μουτούση, Θάνος Σαμαράς, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ερρίκος Λίτσης, Γιούλα 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.