ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


"Χώρα Προέλευσης"


Η Χώρα Προέλευσης είναι η ιστορία μιας χώρας και μιας οικογένειας σε ελεύθερη πτώση. Τρεις γενιές μιας οικογένειας (η γενιά του ’50, η γενιά της μεταπολίτευσης και η νέα γενιά) οδηγούνται σε μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων εξαιτίας μιας ενδοοικογενειακής υιοθεσίας. Παρακολουθώντας με υψηλές προσδοκίες τις Νύχτες Πρεμιέρας, την ξεχωρίσαμε ως μάλλον την καλύτερη του φετινού τους προγράμματος. Η ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα αποτελεί ένα συνονθύλευμα από πλάνα της ελληνικής ιστορίας και την ιστορία μιας οικογένειας.

Το πιο ελκυστικό στοιχείο της είναι η ασυνέχεια στο χρόνο και η σύνθεση, που επιτυγχάνεται μέσω αυτής, στο κεντρικό θέμα της ελευθερίας. Στη «Χώρα Προέλευσης» βλέπουμεπλάνα από την σύγχρονη ιστορία του κινήματος στην Ελλάδα, με τις λήψεις από τις συγκρούσεις του Δεκέμβρη του 2008 να κυριαρχούν στην αρχή της ταινίας. Ο αγώνας για ελευθερία στην σύγχρονη καταπιεστική κοινωνία ταυτίζεται αναδρομικά με την ελληνική Επανάσταση. Οι στίχοι του Διονυσίου Σολωμού θα ακουστούν πολλές φορές, θυμίζοντας μας πως κάποια αιτήματα είναι ακόμη και σήμερα ανεκπλήρωτα. Παράλληλα, στην οικογένεια, που είναι στο επίκεντρo, θα δούμε τους δεσμούς αίματος να γίνονται τα δεσμά που στερούν από τους πρωταγωνιστές την ελευθερία.

Χώρα Προέλευσης
Έγχρωμη/Ελληνική, 111’
Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας
Σενάριο: Σύλλας Τζουμέρκας, Γιούλα Μπούνταλη
Ηθοποιοί: Αμαλία Μουτούση, Θάνος Σαμαράς, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ερρίκος Λίτσης, Γιούλα 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
16/11/2019 - 12:22

Απαιτείται μια τομή που θα υπερβεί τόσο τον «αριστερό» συμβιβασμό όσο και τον αριστερίστικο σεχταρισμό.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
24/01/2019 - 09:12

Ενάντια στη ΝΑΤΟϊκή συμφωνία των Πρεσπών, την υποταγή της κυβέρνησης στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό σε κάθε χώρα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
21/01/2019 - 22:14

Η συμφωνία έγινε γιατί αυτό απαιτούν τα αμερικανικά συμφέροντα στη γειτονιά μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ|
09/01/2019 - 09:09

Την εκπρόσωπο του γερμανικού ιμπεριαλισμού Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να υποδεχτεί η κυβέρνηση Τσίπρα.