ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Κύκλος σεμιναρίων: Προς μια νέα πρακτική της πολιτικής

Κύκλος σεμιναρίων: Προς μια νέα πρακτική της πολιτικής


Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής πραγματοποιούν κύκλο σεμιναρίων με τίτλο

ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Με αφορμή το βιβλίο του Ετιέν Μπαλιμπάρ
Κράτος, μάζες, πολιτική

 

Εισηγούνται: Τάσος Μπέτζελος, Παναγιώτης Σωτήρης, Γιώργος Καλαμπόκας

Έναρξη: Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, 6 μ.μ.

 

Οι εκδόσεις Εκτός Γραμμής διοργανώνουν σεμινάριο με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του Ετιέν Μπαλιμπάρ Κράτος, μάζες, πολιτική. Πρόκειται για συλλογή έξι σημαντικών κειμένων γραμμένων την περίοδο 1972-85, τα οποία επικεντρώνονται, υπό το πρίσμα της επαναστατικής ανανέωσης του μαρξισμού, στην αναζήτηση μιας νέας πρακτικής της πολιτικής. Πώς μπορεί να προσδιοριστεί μια πολιτική των μαζών σε αντίστιξη προς τις κυρίαρχες μορφές πολιτικής; Μπορεί μια επαναστατική πολιτική, αλλά και ευρύτερα μια αριστερή πολιτική, να είναι συμμετρική προς την αστική πολιτική, να είναι απλώς η άλλη όψη της, αντιγράφοντας τις δομές και τις πρακτικές της; Ή μήπως έτσι αφομοιώνεται από αυτό ακριβώς που θέλει να αντιπαλέψει; Τι σημαίνει όμως να μην αφομοιωθεί από την αστική πολιτική, και κατά πόσο η λύση βρίσκεται σε μια «πολιτική εκτός κράτους»; Πώς εμφανίζεται και πώς διαπερνά την ιστορία του επαναστατικού κινήματος η αναζήτηση μιας νέας πρακτικής της πολιτικής από την Κομμούνα του Παρισιού μέχρι την Κομμούνα της Σαγκάης; Ποιες πολιτικές μορφές προκύπτουν από την ίδια την επινοητικότητα των μαζών;

Τα σεμινάρια θα ολοκληρωθούν σε τρεις συνεδρίες. Έπειτα από κάθε εισήγηση θα υπάρχει σχολιασμός και κυρίως συζήτηση γύρω από το βιβλίο. Στη δεύτερη συνεδρία, εν είδει παρέκβασης, θα γίνει εκτενής αναφορά στο βιβλίο του Ετιέν Μπαλιμπάρ Για τη δικτατορία του προλεταριάτου (1976).

1002

 

Συνεδρία 1η | Κυριακή 7.12.2014

Η διόρθωση του Κομμουνιστικού μανιφέστου

Ο Ετιέν Μπαλιμπάρ αναζητεί τις πρώτες μορφές με τις οποίες αποτυπώνεται η νέα πρακτική της πολιτικής στο σώμα των κειμένων του Μαρξ και του Ένγκελς, και κυρίως στη διόρθωση του Μανιφέστου στην οποία οι ίδιοι προβαίνουν ρητά την επαύριον της Κομμούνας.

Εισήγηση: Γιώργος Καλαμπόκας
Σχολιασμός: Χρήστος Βαλλιάνος

 

Συνεδρία 2η | Σάββατο 13.12.2014

Η νέα πρακτική της πολιτικής από τον Μαρξ στον Λένιν και στον Μάο

Ο Ετιέν Μπαλιμπάρ εξετάζει την ιδιοτυπία της επαναστατικής πολιτικής μέσα από τις περιπέτειες και τους μετασχηματισμούς της έννοιας «δικτατορία του προλεταριάτου». Αναλύει τη νέα πρακτική της πολιτικής ως πολιτική της εργασίας και διερευνά τη σχέση του καταμερισμού χειρωνακτικής και διανοητικής εργασίας με τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Εισήγηση: Τάσος Μπέτζελος
Σχολιασμός: Αντώνης Βαρσάμης

 

* Μιχάλης Μπαρτσίδης: Παρέκβαση για τη φιλοσοφική διαδρομή του Μπαλιμπάρ

 

Συνεδρία 3η | Κυριακή 21.12.2014

Το βραχυκύκλωμα του Μαρξ

Ο Ετιέν Μπαλιμπάρ αναλύει και εξηγεί το βραχυκύκλωμα που επιφέρει ο Μαρξ στον τρόπο με τον οποίο η αστική ιδεολογία ορίζει τις έννοιες της πολιτικής και της οικονομίας. Κατά πόσο μπορεί αυτό το βραχυκύκλωμα να εκφραστεί με βάση το ζεύγος κοινωνία-κράτος; Και κατά πόσο το ζεύγος κοινωνία-κράτος εμποδίζει τον ίδιο τον Μαρξ να αναγνωρίσει την πρωτοτυπία και τα διακυβεύματα των αναλύσεών του; Πώς συνδέεται αυτό το βραχυκύκλωμα με τη νέα πρακτική της πολιτικής ως πολιτική της εργασίας;

Εισήγηση: Παναγιώτης Σωτήρης 
Σχολιασμός: Γιώργος Καλαμπόκας και Τάσος Μπέτζελος

 

Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής
Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Εξάρχεια

e: [email protected]
e: [email protected]
f: /EktosGrammis
t: @ektos_grammis
www.ektosgrammis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.