ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Να έρθουμε σε ρήξη με τις μνημονιακές λογικές στην Αυτοδιοίκηση


Τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει στο εσωτερικό της ΛΑΕ μια μεγάλη συζήτηση σε σχέση με το ζήτημα της υπερψήφισης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής από στελέχη που έχουν αναφορά στη ΛΑΕ, ιδίως από τη στιγμή που άλλα στελέχη προερχόμενα από τη ΛΑΕ το καταψήφισαν και έκαναν και σχετική δημόσια δήλωση.

Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις καλές προθέσεις οποιασδήποτε συντρόφισσας ή συντρόφου πρέπει να πούμε ότι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής είναι ένας μνημονιακός προϋπολογισμός εναρμονισμένος με τις απαιτήσεις των δανειστών. Είναι ένας προϋπολογισμός που συμμορφώνεται στις απαιτήσεις λιτότητας και περικοπών που επιβάλλει το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Είναι ένας προϋπολογισμός που εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα, ιδιωτικές ποδοσφαιρικές ομάδες και περιβαλλοντικά καταστροφικές πολιτικές (π.χ. ΧΥΤΑ Γραμματικού).
Γι’ αυτό το λόγο και τοποθετηθήκαμε στη γραμματεία της ΛΑΕ υποστηρίζοντας ότι πρέπει το σύνολο του δυναμικού που έχει αναφορά στη ΛΑΕ και δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Αττικής να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, διαχωριζόμενο έτσι από την μνημονιακή πολιτική που προωθεί η κ. Δούρου σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Άλλωστε, δεν μπορούμε να κάνουμε πολεμική απέναντι στη μνημονιακή διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και μετά να φαίνεται ότι συμπορευόμαστε μαζί της στο τοπικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο και ότι «συγκυβερνάμε» στην μεγαλύτερη περιφέρεια που συγκεντρώνει πάνω από το 40% της χώρας.

Αντίθετα, μια συνολική διαφοροποίηση της ΛΑΕ από το είδος καθεστωτικής και μνημονιακής αυτοδιοίκησης που πρεσβεύει η παράταξη Δούρου θα άνοιγε δρόμους καλύτερης και αποτελεσματικότερης παρέμβασης μέσα στα τοπικά κινήματα. Σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχει ήδη αριθμός περιφερειακών συμβούλων που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση. Υπάρχουν παραδείγματα αριστερών αυτοδιοικητικών διοικήσεων σε δήμους που δίνουν πραγματικές μάχες με τις μνημονιακές πολιτικές και τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αριστερών και ριζοσπαστικών αυτοδιοικητικών σχημάτων σε όλη την Αττική που δίνουν μεγάλες μάχες. Αντί να παραμένουμε σε μια αδιέξοδη λογική «συγκυβέρνησης» στην Περιφέρεια Αττικής, θα ήταν πολύ προτιμότερο να διαμορφώσουμε όρους συντονισμού και αγωνιστικής συνεννόησης ενός ευρύτερου αριστερού και ριζοσπαστικού δυναμικού που παρεμβαίνει στα τοπικά κινήματα και στην Αυτοδιοίκηση και έχει μπροστά του μεγάλες μάχες απέναντι στην πολιτική των Μνημονίων, των Ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των ελεύθερων χώρων.

Ο κόσμος του αγώνα και της αριστερής αναζήτησης περιμένει από τη ΛΑΕ να κάνει έμπρακτη ρήξη με τις λογικές που οδήγησαν την Αριστερά στην ήττα και την ανυποληψία, ότι πραγματικά διαλέγει δρόμους σύγκρουσης με τις μνημονιακές πολιτικές σε κάθε επίπεδο, με βάση τις ανάγκες και τόσο στην Αυτοδιοίκηση όσο και στο συνδικαλισμό. Αυτό τον κόσμο δεν έχουμε το δικαίωμα να τον διαψεύσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
29/06/2022 - 19:45

Το Εκτός Γραμμής ξεκινάει το δεύτερο δικό του ταξίδι, αυτή τη φορά από την οδό Ασκληπιού.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
24/12/2020 - 11:28

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου πολλές: ντροπή, φόβος, άγχος, τύψεις.