ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Να μην μπουν τα εργατικά δικαιώματα σε καραντίνα! Κανένας απομονωμένος απέναντι στην εργοδοσία


Η πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει ξεσπάσει με την έκρηξη της πανδημίας του κορονοϊόυ ανέδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υποβάθμισαν το δημόσιο σύστημα υγείας, εκθέτοντας την κοινωνία σε υγειονομική κρίση. Χρωστάμε ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στους γιατρούς, στο νοσηλευτικό και στο διοικητικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας: σε εκείνους που μέχρι χτες λοιδορούνταν συλλήβδην ως επίορκοι ή απειλούνταν με απόλυση ως «πλεονάζοντες», σε αυτούς που εδώ και χρόνια κρατάνε με αυτοθυσία όρθιο ένα σύστημα υγείας που οδηγείται μεθοδευμένα στην κατάρρευση, πολύ πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.

Η πανδημία έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Στην ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας και με εξαντλημένες τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων, ένα νέο κύμα φτωχοποίησης θα πλήξει ακόμα περισσότερο τον κόσμο της εργασίας. Η κυβέρνηση αρνούμενη να δει τις ευθύνες της δικής της πολιτικής προσπαθεί να τις μεταφέρει αλλού. Οι αρχικές αποπροσανατολιστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την προέλευση των φορέων του κορονοϊού από τους πρόσφυγες έχουν αποδειχτεί «απλά» ρατσιστικές. Η επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών είναι η μόνη «λύση» που προτείνεται. Το κράτος, λόγω των μνημονίων, αντί να ασκήσει επιθετική πολιτική έρευνας, επαγρύπνησης και περίθαλψης για τον περιορισμό της νόσου, ασκεί την πολιτική του περιορισμού των ανθρώπων και μόνο.

Τη στιγμή που πλήθος εργαζομένων θα χάσουν εισοδήματα, ασφαλιστικές εισφορές και θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη των αναγκών τους, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τις «πληττόμενες» επιχειρήσεις με ενίσχυση της ρευστότητάς τους, φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές. Πάνω από 40.000 νέοι άνεργοι/ες προστέθηκαν από τις αρχές του Μάρτη με το νέο κύμα απολύσεων που σαρώνει τη χώρα. Χιλιάδες εργαζόμενοι/ες βρίσκονται ήδη σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους και θα προστεθούν και άλλοι /ές με μοναδικό εισόδημα τα 800 ευρώ, χωρίς να γνωρίζουν σε τι καθεστώς εργασίας θα βρίσκονται την επόμενη μέρα. Παρόλο που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την καταβολή του δώρου Πάσχα, έχει αφεθεί στην ευχέρεια των εργοδοτών το να μην καταβληθεί εγκαίρως.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι/ες που παραμένουν στην εργασία βρίσκονται αντιμέτωποι με εγκληματικού χαρακτήρα εργοδοτική αυθαιρεσία, καθώς σε πολλούς χώρους δουλειάς δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, την αισχροκέρδεια και την καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και καλούνται να αναλάβουν ατομική ευθύνη.

Να μην πληρώσουν το τίμημα της επιδημίας οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι!

Στεκόμαστε αλληλέγγγυοι/ες – κανένας/μια εργαζόμενος/η μόνος/η στην επιδημία!

Καταγγέλλουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία – Επικοινωνούμε με τα σωματεία μας – Διεκδικούμε τα δικαιώματα μας:

⎼ Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στα νοσοκομεία.

⎼ Τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλες/ους.

⎼ Τη δωρεάν από το κράτος παροχή όλων των μέτρα προφύλαξης σε όλον τον πληθυσμό για να παταχθεί η αισχροκέρδεια.

⎼ Τη παροχή μέσων ατομικής προστασίας επιχειρήσεων (ΜΑΠ) σε όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

⎼ Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων διασφάλισης της ασφάλειας και της υγείας στους χώρους εργασίας. Η εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη.

⎼ Να ενταθούν οι έλεγχοι για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι/ες από εργοδότες που τους επιβάλλουν «αναγκαστικές» άδειες, άδειες άνευ αποδοχών, καταχρηστικές απολύσεις, αλλαγές στους όρους και τις συνθήκες εργασίας.

⎼ Την κατάργηση της απόφασης απελευθέρωσης των υπερωριών και της απόφασης για αναστολή της υποχρέωσης των εργοδοτών να ενημερώνουν για την τροποποίηση του ωραρίου, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

⎼ Τη λειτουργία υπηρεσιών με προσωπικό ασφαλείας, εκ περιτροπής εργασία και ελεγχόμενη τηλεεργασία, για να μην εκτίθενται οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στον ιό, χωρίς μείωση των απολαβών και της κανονικής άδειας των εργαζομένων.

⎼ Την προστασία εργαζομένων με χρόνια πάθηση ή αναπηρία καθώς και εγκύων εργαζομένων με τη θέσπιση ειδικών αδειών με αποδοχές.

⎼ Να απαγορευτεί κάθε απόλυση ή δυσμενής μεταβολή των όρων εργασίας για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

⎼ Την τήρηση του νόμιμου δηλωμένου ωραρίου και την πλήρη καταβολή μισθού για όσους εργάζονται από το σπίτι την περίοδο των έκτακτων μέτρων. Κάθε υποδομή τηλεργασίας να βαρύνει τον εργοδότη.

⎼ Την εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων λόγω παύσης λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση και τη συχνότητα ή το χρόνο απασχόλησης.

⎼ Την εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού.

⎼ Συμμετοχή συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων στις συσκέψεις για την προστασία των εργαζομένων.

⎼ Να γίνουν μαζικές και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας σε όλους τους χώρους εργασίας (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) και ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση (δημόσιοι χώροι, απορρίμματα κ.α.).

⎼ Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και υγειονομικά ασφαλής λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

⎼ Να αποφασίσει η κυβέρνηση το πάγωμα των ενοικίων, την αναστολή των εξώσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

⎼ Την καθολική πρόσβαση σε ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο, φυσικό αέριο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

⎼ Να ανασταλούν οι διακοπές νερού, ρεύματος και τηλεφώνου, η υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, των δόσεων των δανείων και εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

⎼ Τη δυναμική ενίσχυση του ΕΣΥ, δυνατότητα για δωρεάν τεστ για κορονοϊό σε κάθε περιστατικό που χρειάζεται και επίταξη, χωρίς αποζημίωση, των ιδιωτών της υγείας.

 

Αναμέτρηση – Ομάδα Κομμουνιστών/στριών

Αριστερή Ανασύνθεση

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά

Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική Αριστερά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.