ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Ο δράκος, το γεράκι και το 5G


Στις 21 Ιουνίου η FedEx (εταιρεία μεταφορών στις ΗΠΑ) αρνήθηκε να παραδώσει ένα Huawei κινητό στην Ινδιανάπολη. Αν και η ίδια η εταιρεία απολογήθηκε δημόσια γι’ αυτό το «λάθος», είναι αρκετά λογικό πώς προέκυψε αυτό το «μπέρδεμα». Αυτό είναι το τελευταίο επεισόδιο της κλιμακούμενης κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μέχρι τις 24 Ιουνίου, που γράφεται αυτό το άρθρο, αλλά σίγουρα δεν θα αποτελέσει τον επίλογο της ανταγωνιστικής κούρσας μεταξύ των δύο κρατών.

Ίσως το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι κρύβεται πίσω από αυτή την κόντρα. Με βασικούς εκφραστές από τη μία τις κυρώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς όπως το Facebook και η Google, και από την άλλη την αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής βιομηχανίας της Κίνας τη Huawei.

Η απάντηση βρίσκεται σε μόλις δύο γράμματα: 5G. Το 5G είναι τεχνολογία κυψελοειδούς δικτύου που παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση, αποτελώντας έτσι την 5η εξελιγμένη γενιά της ίδιας τεχνολογίας. Το 5G έχει σχεδιαστεί για να φέρει γρηγορότερες ταχύτητες και χαμηλότερους χρόνους καθυστέρησης από τα προηγούμενα ασύρματα δίκτυα όπως τα 4G και 3G. Ενώ πολλά έχουν ειπωθεί για το πώς θα παρέχει στους καταναλωτές ταχύτερες λήψεις βίντεο ή παιχνιδιών, το 5G είναι ίσως ένα πιθανό game-changer για λειτουργίες όπως αυτοκίνητα χωρίς οδηγό ή απομακρυσμένη χειρουργική επέμβαση που απαιτούν γρήγορες και αξιόπιστες συνδέσεις στο διαδίκτυο.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η κούρσα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχει ορίζοντα την 5G τεχνολογία, την κατοχή και διανομή της από εκεί και πέρα. Βέβαια, εδώ πρέπει σίγουρα να σημειώσουμε τη διαφορά στην προσέγγιση από τα δύο κράτη. Ο πρόεδρος Τραμπ στα μέσα Μαΐου τόνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να πρωτοστατήσει στην οικοδόμηση δικτύων 5G στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας (Verizon, AT&T) ξεκίνησαν να αναπτύσσουν τα δίκτυα σε επιλεγμένες πόλεις, με περιορισμένη επιτυχία μέχρι στιγμής. Η Κίνα, στο μεταξύ, έχει υιοθετήσει μια κεντρική προσέγγιση στο 5G, τροφοδοτώντας τις επενδύσεις στην τεχνολογία ως κεντρική κυβερνητική πρωτοβουλία.

Ένας δεύτερος βασικός πυλώνας της κλιμάκωσης αυτής είναι ο αποκλεισμός της Huawei από προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται από αμερικανικές εταιρείες και συμμάχους. Χαρακτηριστικά η Huawei έχασε την άδεια από την Google να προεγκαθιστά εφαρμογές όπως το Gmail ή το Play Store και να συντηρεί τις υπάρχουσες, ενώ σε ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και το Facebook. Αυτό βέβαια προοπτικά γεννά αρκετά προβλήματα για τους χρήστες λόγω των κενών ασφαλείας που θα δημιουργηθούν μέχρι όπως όλα δείχνουν να βάλει σε πλήρη ισχύ το δικό της Android-based λογισμικό και η Huawei, το KirinOS. Αν και αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ελιγμό στην πλευρά του software, στην πλευρά του hardware είναι πιο δύσκολα τα πράγματα αφού εκεί η Huawei βασίζεται στις Intel και ΑRM για τα chips που χρησιμοποιεί, με την ARM ήδη να εφαρμόζει τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της κινεζικής εταιρείας.

Στην πραγματικότητα πίσω από αυτό τον ατελείωτο κατάλογο αντιπαραθέσεων διαφαίνεται ότι η κινεζική οικονομία είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο άλμα και να διεκδικήσει τη θέση του κυρίαρχου ⎼ και όχι απλώς της μεταποιητικής ιδιότητας. Αυτό που τρομάζει τις ΗΠΑ είναι οι συνέπειες που θα μπορεί να έχει σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο η έμπρακτη αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της οικονομίας τους μετά από αρκετά χρόνια που φαίνεται να «παίζανε» χωρίς αντίπαλο. Εξάλλου, είναι σχεδόν αστείο να ισχυρίζεται το State Department ότι προστατεύει τον κόσμο από την κατασκοπεία της Huawei και τη συλλογή στοιχείων για το ΚΚ Κίνας, όχι γιατί αποκλείεται να συμβαίνει, αλλά γιατί κάνουν ακριβώς το ίδιο και οι Google, Facebook κ.ά., χωρίς να ξεχνάμε το Patriot Act και την αναβαθμισμένη δυνατότητα των κρατών στη συλλογή στοιχείων για τους πολίτες τους. Σίγουρα πάντως πρόκειται για κούρσα που είναι για έναν, στην οποία η Κίνα διαθέτει καλύτερο HeadStart (συν ότι αναλάβανε το μεγαλύτερο 5G έργο υποδομής στη Ρωσία) και έχει να μας προσφέρει αρκετά στιγμιότυπα ακόμη.

 

Αναφορές:

Κώστας Ράπτης, «ΗΠΑ και Κίνα σε τροχιά “τεχνολογικού ψυχρού πολέμου”», 8.12.2018

Vlad Savov, «Huawei will build 5G network for Russia’s biggest carrier», 6.6.2019

Nilay Patel, «Wait, why the hell is the ‘race to 5G’ even a race?», 23.5.2019.

 

πηγή: iskender-mag

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.