ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ |
Τρί, 30/05/2017 - 10:00

Στο κλαδικό μας σωματείο, στηρίζουμε RADICAL I.T.!


ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Τo Radical IT είναι μία πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε για να συνευρεθούν και να παλέψουν μαζί, για τα συμφέροντά τους, εργαζόμενοι του κλάδου της πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ενός από τους πιο κερδοφόρους και μαζικούς κλάδους στην Ελλάδα.

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις στον τομέα της πληροφορικής, όπου η “ανάπτυξή” τους πατάει από τη μια πάνω στη φτηνή εργατική δύναμη υψηλά εξειδικευμένων εργαζομένων, και από την άλλη πάνω στο καθεστώς των εξαντλητικών ωραρίων, των απλήρωτων υπερωριών και της μαύρης εργασίας και επισφάλειας.

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους στα σύγχρονα κάτεργα των call center, όπου δουλεύουν για άθλιους μισθούς των 400 έως το πολύ 600 ευρώ με εξοντωτικά ωράρια, σε πολλές περιπτώσεις Σάββατα, Κυριακές και αργίες σε σκληρές έως ψυχοφθόρες συνθήκες. Με συμβάσεις ατομικές ορισμένου χρόνου από εβδομαδιαίες έως το πολύ δίμηνες, με τους ελάχιστους τυχερούς που υπογράφουν αορίστου χρόνου ποτέ να μην συμπληρώνουν το έτος.

Σε όποια εταιρία του κλάδου κι αν εργαζόμαστε βιώνουμε μια πολύ κοινή καθημερινότητα. Στον τρόπο και το χρόνο που ξοδεύουμε καθημερινά για να πάμε στη δουλειά, στις αποδοχές που συνήθως είναι πολύ πιο κάτω απ’ όσο χρειαζόμαστε, στην εξαντλητική – καθιστική εργασία, στην πραγματικά ανθυγιεινή μορφή εργασίας.

Στο διαρκές και έντονο πνευματικό στρες, στις καθημερινές απλήρωτες, και μη, υπερωρίες, στη διαρκή δοκιμασία και επιτήρηση για να αποδείξουμε τη θέση μας μέσα στην “εργασιακή πυραμίδα”.

Στο μόνιμο κυνήγι των στόχων που θέτει η εταιρία μπροστά στο φόβο πιθανών απολύσεων και περικοπών, στον τρόπο με τον οποίο καλούμαστε να συμμεριστούμε το άγχος για το καλό της εταιρείας και να κάνουμε τις “απαραίτητες θυσίες” όταν δε μοιραζόμαστε τίποτα από τα κέρδη αυτών των προσπαθειών.

 

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ, ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Οι τραγικές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο είναι αποτέλεσμα, συνολικών αντεργατικών αναδιαρθρώσεων που έχουν προωθήσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις από κοινού με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την εργοδοσία, με επιδρομή στα εργασιακά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Ο κλάδος όμως της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών εξακολουθεί να κερδοφορεί! Όλες αυτές οι αναδιαρθρώσεις είναι στρατηγικής σημασίας για να να φορτώσει την κρίση στις πλάτες μας και να συνεχίσει την κερδοφορία του.

Η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει πάρει την σκυτάλη τα τελευταία δύο χρόνια. Πίσω από το παραμύθι της σκληρής διαπραγμάτευσης, έρχονται πολύ σκληρά μέτρα τα οποία διαλύουν κάθε έννοια μόνιμης και σταθερής εργασίας με δικαιώματα και ουσιαστικά παγιώνουν ένα διαρκές καθεστώς αφαίμαξης των εργαζομένων και της νεολαίας. Το εισόδημά μας μειώνεται διαρκώς, η δημόσια περιουσία και τα κοινωνικά αγαθά ιδιωτικοποιούνται, και τώρα με τη δεύτερη αξιολόγηση, έρχεται η πλήρη θέσπιση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η απελευθέρωση των απολύσεων και το ολοκληρωτικό χτύπημα στις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από τους εργαζόμενους ότι οι αναδιαρθρώσεις που έχουν περάσει και που θα έρθουν στο μέλλον είναι βασικοί στόχοι του ευρωπαϊκού και ντόπιου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ και όλων των αστικών κυβερνήσεων και αποτελούν βαθιές τομές που αφορούν τον ίδιο τον πυρήνα της εκμετάλλευσης, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να είναι ο βασικός πυλώνας εφαρμογής όλων των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων.

Πρέπει λοιπόν, να γίνει ξεκάθαρο ότι η σύγκρουση και τελικά η ρήξη με αυτή βάρβαρη ευρωμνημονιακή κόλαση είναι πλέον ο μοναδικός δρόμος.

 

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΕΙΜΑΣΤΕ;

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους ξεπουλημένους της ΓΣΕΕ! Μιλάνε για χάραξη «εθνικής γραμμής» των εργαζομένων μαζί με τους εργοδότες και την κυβέρνηση, τη στιγμή που όλοι οι αντεργατικοί νόμοι έχουν θεσπιστεί με γνώμονα την ίδια την κερδοφορία των αφεντικών. Ξέρουμε πολύ καλά ότι όχι απλά δεν αγωνίζονται, αλλά στέκονται εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταβάλλει ο εργαζόμενος κόσμος για αναχαίτηση αυτής της επίθεσης!

Γι’ αυτό χρειάζεται ένα σχέδιο αντεπίθεσης για το εργατικό κίνημα, για όλους εμάς που θέλουμε να αγωνιστούμε! Ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ενάντια στην εφαρμογή των αντιδραστικών σχεδίων στο πεδίο των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νόμο που μας σπρώχνει να δουλεύουμε μαύρα! Ένα σχέδιο αντεπίθεσης και ανατροπής της επίθεσης κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου, που θα συσπειρώνει όλο το σύνολο των μαχόμενων ταξικών δυνάμεων και τα σωματεία που βρίσκονται σε αγωνιστική κατεύθυνση..

Τη μάχη αυτή, θα πρέπει να τη δώσει ένα ταξικά ανασυγκροτημένο κίνημα που θα πρωτοστατεί σε όλες τις μάχες, μικρές ή μεγάλες, πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και με βάση τη δημοκρατία και οργάνωση από τα κάτω.

 

ΜΕ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΧΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ!

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η οργάνωση των εργαζομένων σε σωματεία! Για να μπορούμε να αντιστεκόμαστε σε κάθε χώρο δουλειάς του κλάδου μας, σε κάθε περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας, σε όποιο αφεντικό πάει να βάλει κι άλλο το χέρι στο εισόδημά μας. Σωματεία που θα ενώνουν όλους τους επιμέρους αγώνες σε κάθε χώρο δουλειάς, για να συμβάλλουν συνολικά στην πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική των μνημονίων.

Υπάρχουν σωματεία στον κλάδο μας που έχουν δώσει αγώνες εντός και εκτός των χώρων δουλειάς, όπως ενάντια σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών, για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθώς και συμμετέχουν σε όλες τις πανεργατικές απεργίες που έχουν προκηρυχθεί. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που θέτει ως καθήκον μας τη συμμετοχή και τη δράση μας όχι μόνο στα σωματεία που κρατούν αγωνιστική στάση αλλά και σε αυτά που η ηγεσία τους ακόμα διαφοροποιείται. Σωματεία μη εργοδοτικά, που δίνουν μάχες για καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων, που τολμούν να απεργούν, που μπαίνουν στη συζήτηση και έχουν δημιουργήσει κοινό συντονισμό, που είναι κριτικά απέναντι στον επίσημο συνδικαλισμό, είναι κάτι που αν μη τι άλλο αγγίζει αυτό που θέλουμε να παλέψουμε για το εργατικό κίνημα.

 

ΓΙΑΤΙ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ; ΓΙΑΤΙ ΣΕΤΗΠ;

Ως Radical IT, θεωρούμε ότι η ενεργή συμμετοχή των εργαζόμενων στο σωματείο τους, είναι κάτι που αυτομάτως τους προσδίδει προστασία (συνδικαλιστική, νομική, ψυχολογική, ακόμα και οικονομική), δεν τους αφήνει έρμαιους στις ορέξεις του κάθε εργοδότη! Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε κερδίσει ανάκληση απόλυσης συνάδελφου, που έχουμε μπλοκάρει μείωση απολαβών ή και καλυτέρευση συνθηκών εργασίας. Είναι σημαντικό για τον καθένα να ξέρει ότι την αμέσως επόμενη στιγμή μιας κόντρας με το αφεντικό, θα έχει πολλούς συναδέλφους να φωνάζουν στο πλευρό του και να τον στηρίζουν. Δεν υπάρχει πιο ελπιδοφόρα εικόνα, από το να ανταλλάζουν τέτοιες εμπειρίες μεταξύ τους οι συνάδελφοι από ποικίλους χώρους δουλειάς στις συνελεύσεις του σωματείου!

Το ΣΕΤΗΠ είναι ένα τέτοιο σωματείο! Είναι κλαδικό, δηλαδή καλύπτει όλους τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Το σωματείο συγκροτήθηκε ως αναγκαιότητα μέσα στις απεργιακές μάχες που έδωσαν συνάδελφοί μας, συμμετέχουν σε αυτό πάνω από χίλια ενεργά μέλη και η δράση του μετράει ήδη δέκα χρόνια.

 

ΤΙ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΘΕΛΟΥΜΕ;

Θέλουμε ένα ΣΕΤΗΠ που θα είναι γνωστό σε κάθε γωνιά που υπάρχει συνάδελφος. Που θα είναι γνωστό στους εργαζόμενους και θα μπορούν να καταφύγουν σε αυτό ανά πάσα στιγμή όταν χρειάζονται κάλυψη ή κάποια βοήθεια. Αλλά που θα είναι γνωστό και σε κάθε εργοδότη ή manager! Με τέτοιο τρόπο ώστε να τους κοπεί η άνεση με την οποία απαιτούν υπερωρίες, καθυστερούν τη μισθοδοσία ή στοχοποιούν όποιον συνάδελφο δε «συμμορφώνεται» με το χαρακτήρα της εταιρείας.

Και ειδικά σε μια περίοδο που η εργασία, μας παρουσιάζεται σαν παραχώρηση ή ρίσκο του εργοδότη, υπάρχει η ανάγκη για ένα σωματείο που θα υπενθυμίζει από ποιους περνάει, μέχρι και το τελευταίο ευρώ, ο τζίρος της κάθε εταιρείας αλλά και συνολικά ποιοι είναι εκείνοι που μπορούν με την αποφασιστικότητά τους να επιβάλλουν και να εκβιάσουν τα αιτήματα τους για ασφαλή, ανθρώπινη και καλά αμειβόμενη εργασία.

Θέλουμε ένα κλαδικό σωματείο το οποίο θα δείχνει εμπιστοσύνη στα επιχειρησιακά σωματεία και τις πρωτοβουλίες των εργαζομένων που αγωνίζονται. Ένα σωματείο το οποίο θα τροφοδοτείται από τους εργατικούς αγώνες που ξεσπούν, θα τους ενισχύει για να τους προσδώσει πανκοινωνικό, πανκλαδικό χαρακτήρα. Η αντιπαράθεση για το πώς ένα σωματείο θα διευρύνει την απήχηση και την αποτελεσματικότητά του είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνεται διαρκώς! Η απουσία άλλης άποψης στο εσωτερικό του ΣΕΤΗΠ τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε μια “επανάπαυση στα υπάρχοντα”, χωρίς να ανοίγει μια πλατιά κουβέντα για το πώς θα καλυφθούν οι αδυναμίες του. Δεν εκτιμούμε ότι κατέχουμε εμείς τη μαγική λύση για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν, αλλά πιστεύουμε ότι με τη μέχρι τώρα εμπειρία μας από χώρους εργασίας και συμμετοχή μας σε σωματεία, μπορούμε να προχωρήσουμε αυτή την κουβέντα αρκετά βήματα παρακάτω.

Αυτοί είναι οι λόγοι που επιλέξαμε να συμμετέχουμε στο σωματείο, όχι ως μεμονωμένα μέλη, αλλά ως συγκροτημένη πολιτική-συνδικαλιστική δύναμη. Συν τοις άλλοις, παρά την πολύ σημαντική συνεισφορά του σωματείου στους αγώνες, πιστεύουμε ότι η μοναδική πολιτική δύναμη μέχρι τώρα στο σωματείο – η ταξική ενότητα που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ – έχει δημιουργήσει σημαντικά κενά τα οποία επιδιώκουμε να καλύψουμε με την πολιτική μας πρόταση.

Συγκεκριμένα, είναι προβληματικό για εμάς το σωματείο του κλάδου, με ευθύνη της παράταξης του ΠΑΜΕ, να μην στηρίζει ενεργά αλλά ενίοτε να καταγγέλλει επιχειρησιακά σωματεία τα οποία δεν ελέγχει και άρα δε συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Για παράδειγμα, αυτή η στάση έχει οδηγήσει το σωματείο να μη βγάλει την παραμικρή ανακοίνωση στήριξης των επιχειρησιακών σωματείων Wind, Vodafone, Cyta, Nokia όταν πρόσφατα αποφάσισαν από κοινού να απεργήσουν διεκδικώντας ενιαία συλλογική σύμβαση.

Φυσικά, ίδια αντίστοιχη στάση κρατά και στα γενικότερα ζητήματα. Ταυτίζει τον συντονισμό των εργαζόμενων και των σωματείων τους με τη συμμετοχή στο ΠΑΜΕ και κλείνει την κουβέντα εκεί, καταγγέλλοντας ως εχθρό(!) όποιον δε συμφωνεί. Αυτό πολλές φορές δημιουργεί διαλυτικές καταστάσεις για τον κόσμο που θέλει να αγωνιστεί. Στο σημαντικότερο ερώτημα όλων, το πώς με τους αγώνες μας θα αποκρούσουμε τα μνημόνια, αρνείται να μπει σε οποιαδήποτε κουβέντα για πολιτική στοχοθεσία των αγώνων, για την έκβαση και την προοπτική τους. Τα πολιτικά αιτήματα και το περιεχόμενο, αφήνονται όλα στο ΠΑΜΕ, χωρίς ενεργή συμμετοχή και διαμόρφωση από τους εργαζόμενους.

ΓΙΑΤΙ RADICAL IT;

Tο Radical IT, μαζί με τους συναδέλφους που βλέπουν θετικά την πρότασή του, θα δώσει τη μάχη των εκλογών στο ΣΕΤΗΠ από το πρίσμα του αγώνα για το κλαδικό σωματείο των αναγκών και των προσδοκιών μας.

Το Radical IT αποτελεί μια κίνηση η οποία προσπαθεί να συμβάλλει από τη δική της πλευρά στην ανασυγκρότηση ενός πρωτοπόρου εργατικού κινήματος, ανεξάρτητου, μαχητικού, και ικανού να συγκρουστεί. Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και παλεύουμε για να ξαναμπεί στους χώρους δουλειάς ο πραγματικός, μαχητικός συνδικαλισμός, για τις εργατικές διεκδικήσεις, για το σωματείο, αλλά ταυτόχρονα αντιπαλεύουμε με όλες τις δυνάμεις τον εργοδοτικό, ξεπουλημένο συνδικαλισμό αλλά και την εκάστοτε συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Βρισκόμαστε πλάι σε κάθε εργαζόμενο που αγωνίζεται! Στηρίζουμε οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία στους χώρους δουλειάς με κατεύθυνση την ενότητα του εργαζόμενου κόσμου, την πάλη του απέναντι στην εργοδοσία και σε όλες τις πολιτικές που είναι καταστροφικές για τη ζωή και την επιβίωση του.

Η μείωση των ωρών εργασίας, η αύξηση των αποδοχών για τον κόσμο που παράγει, η “λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους”, οι φθηνότερες υπηρεσίες διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών για την κοινωνική πλειοψηφία και ο δημόσιός τους χαρακτήρας είναι πράγματα τολμάμε να βάζουμε στη συζήτηση! Ειδικά όσο υπάρχουν τα πολλά εκατομμύρια εσόδων και πλούτου που τα καρπώνονται πάντα λίγοι σε βάρος των υπολοίπων. Αρκεί να μην αποδεχτούμε ότι θα ζήσουμε έτσι, αρκεί να θέσουμε υπό αμφισβήτηση τα ιερά και τα όσια αυτού του συστήματος!

 

Παλεύουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς:

Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων – μνημονίων κυβερνήσεων – ΕΕ- ΔΝΤ.

Κανένας εργαζόμενος με ημερομηνία λήξης – κανένας επινοικιαζόμενος. Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους.

Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας! Με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αυξήσεις μισθών τώρα! Όχι στους μισθούς γαλέρας! Τα εκατομμύρια εσόδων των εργοδοτών μας ανήκουν σε εμάς!

Κοινή πάλη των σωματείων του κλάδου για άμεση υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επιχειρησιακών σε χώρους δουλειάς και κλαδικής.

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε καμία υπερωρία. Όλες οι υπερωρίες πληρωμένες όπως ορίζει ο νόμος! Νομοθετική κάλυψη και ορισμό ανώτατου ορίου για τους “stand-by” εργαζόμενους.

Καμία απόλυση, καμία δίωξη για συνδικαλιστική δράση. Δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στη δουλειά μας! Απαγόρευση των απολύσεων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Κατάργηση των συστημάτων παρακολούθησης της “παραγωγικότητας” των εργαζόμενων.

Όχι στην απλήρωτη εργασία, άμεση εξόφληση των χρωστούμενων δεδουλευμένων. Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών που δεν πληρώνουν.

Μέτρα κατά τις ανεργίας τώρα! Λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.