ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Συλλήψεις αριστερών φοιτητών... στην Αλβανία;


Κάτι πρωτοφανές για τη γειτονική χώρα συνέβη το πρωί της 2ας Νοεμβρίου 2015.

Η αλβανική αστυνομία συνέλαβε οχτώ φοιτητές και φοιτήτριες, μέλη της «Κίνησης για το Πανεπιστήμιο». Για να ακριβολογούμε, τα πρωτοφανή ζητήματα είναι δύο. Πρώτα και κύρια, η ύπαρξη φοιτητικής αριστερής ριζοσπαστικής νεολαίας και, δεύτερον, η αντίδραση της αλβανικής αστυνομίας που συνέλαβε φοιτητές εντός του πανεπιστημίου επειδή πέταξαν αυγά εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας Έντι Ράμα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Όσο απίθανο και αν φαίνεται, στην Αλβανία, από την αρχή του 2015 έχουν ξεκινήσει για πρώτη φορά μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Συγκεκριμένα, ο νόμος που ψηφίστηκε από το αλβανικό κοινοβούλιο εντός του καλοκαιριού προέβλεπε μια σειρά τομών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Κύρια αιχμή ήταν η υπαγωγή όλων των πανεπιστήμιων, ιδιωτικών και κρατικών, στην κατηγορία «δημόσια» και η ταυτόχρονη εισαγωγή διδάκτρων σε όλα. Άλλα ζητήματα ήταν η δημιουργία συμβουλίων ιδρυμάτων στη θέση των συγκλήτων όπου προφανώς οι φοιτητές δε θα έχουν δικαίωμα ψήφου (μέχρι πρόσφατα υπήρχε τυπικά εκπροσώπηση φοιτητών από φοιτητικούς συλλόγους, που ήταν ολοκληρωτικά εκμαυλισμένοι, ενώ ύστερα από την ψήφιση του νόμου είναι και τυπικά διαλυμένοι). Υπό αυτές τις συνθήκες δημιουργείται, με την πρωτοβουλία της Πολιτικής Οργάνωσης (μιας οργάνωσης της ριζοσπαστικής αριστεράς), η «Κίνηση για την Πανεπιστήμιο» η οποία και θα δώσει τον παλμό στις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Με τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης περιόδου, η «Κίνηση για το Πανεπιστήμιο», αποκτά φήμη, γίνεται γνωστή στην, όχι και τόσο πολυάριθμη, φοιτητική νεολαία της Αλβανίας και πληθαίνει σχετικά τις τάξεις της προτάσσοντας αιτήματα για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, καταπολέμηση της διαφθοράς και της αυθαιρεσίας των καθηγητών, επιδιώκοντας την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος στην Αλβανία συνολικά.

Στις 2 Νοέμβριου ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα θα συμμετέχει σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πανεπιστήμιο των Τιράνων μαζί με σειρά επιχειρηματιών. Κατά την αποχώρησή του φοιτητές, μέλη της «Κίνησης για το Πανεπιστήμιο» που πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας του πετάνε αυγά. Η αντίδραση είναι άμεση, με τις αστυνομικές δυνάμεις και την προσωπική φρουρά του Ράμα να συλλαμβάνουν οχτώ φοιτητές και να τους οδηγούν στην αστυνομική διεύθυνση όπου και παραμένουν μέχρι και την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο (19:00), χωρίς μάλιστα να τους έχει δοθεί το δικαίωμα να δουν τους συνηγόρους τους. Ήταν πάντα αυτή η αντιμετώπιση του αλβανικού κράτους προς τους φοιτητές; Η απάντηση είναι όχι. Ως τώρα η αντιμετώπιση του κράτους ήταν η ανοχή. Οι φοιτητές παρουσιάζονταν απλώς ως «ανήσυχα νιάτα», ως ακίνδυνα παιδάκια που κάνουν πορείες κ.ο.κ. Μετά τη σημερινή ημέρα όμως η αντιμετώπιση φαίνεται να αλλάζει. Το κράτος αντιλαμβάνεται ότι τα παιδάκια είναι δυνάμει επικίνδυνα καθώς προσπαθούν να εκφράσουν τη νεολαία μιας χώρας με πολλαπλά αδιέξοδα· μια νέα γενιά που είναι δυτικότροπη, αλλά δεν έχει ζήσει το σοκ της πτώσης του τείχους, και ζητά καλύτερες προοπτικές διαβίωσης. Το βαθιά διεφθαρμένο και μερικές φορές μαφιόζικο πολιτικό σύστημα της Αλβανίας δε μπορεί να ανεχτεί οτιδήποτε αριστερό και ριζοσπαστικό. Από μεριάς μας ευχόμαστε καλούς αγώνες στους συναγωνιστές και συντρόφους και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των φοιτητών και την άρση οποιασδήποτε δίωξης. Νόμος είναι το δίκιο του αγώνα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.