ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Για κάποια θλιβερά περιστατικά στη διανομή του «Μαζί να τα φάμε» την Κυριακή 1/4


Η Επιτροπή Αγώνα κατά των Πλειστηριασμών το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να συστηματοποιήσει την ενημέρωση των συμπολιτών μας για το ζήτημα των πλειστηριασμών. Στα πλαίσια αυτά έχει προχωρήσει στο μοίρασμα υλικού σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται οι διάφορες διανομές της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης «Μαζί να τα Φάμε». Χθες, Κυριακή 1-4, ήταν η τρίτη διανομή στην οποία μοιράστηκε υλικό της Επιτροπής Αγώνα. Όπως κάθε άλλη φορά, μέλη της Επιτροπής μοίρασαν υλικό στις εισόδους του σχολείου όπου γινόταν η διανομή και πήγαν να εισέλθουν στο προαύλιο χώρο για να μοιράσουν και εκεί.

Αυτή την φορά όμως, μας περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη: παρατάχθηκαν στην πόρτα 6-7 μελή της Αντίστασης με τους πολίτες του Χαλανδρίου και δεν επέτρεψαν σε μέλος της Επιτροπής Αγώνα να εισέλθει στον χώρο!

Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό ξεκινούσαν από αστείες προφάσεις («έπρεπε να ζητήσετε άδεια νωρίτερα») και έφταναν μέχρι χυδαίους πολιτικαντισμούς («δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς που επιτίθενται στη Διοίκηση του Δήμου, να μοιράσουν εδώ πέρα»). Επιπλέον αυτών, επιχείρησαν να ταυτίσουν την Επιτροπή Αγώνα με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο της αριστεράς (Λαϊκή Ενότητα)! Πέραν του ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή, αποτελούμενη από συμπολίτες μας που εντάσσονται σε διάφορες πολιτικές συλλογικότητες, αλλά και που δεν εντάσσονται σε καμία συλλογικότητα, δεν κατανοούμε για ποιον λόγο το οποιοδήποτε μόρφωμα δεν θα μπορούσε να ενημερώσει για τις θέσεις του, από τη στιγμή που οι θέσεις του δεν κινούνται εναντίον των αρχών της αλληλεγγύης, όπως παλεύει να τις πρεσβεύει το «Μαζί να τα Φάμε».

Κατά τη γνώμη μας, η συμπεριφορά αυτή είναι θλιβερή. Όμως η στάση του κόσμου που βρισκόταν στο χώρο καθώς και των παραγωγών μας γεμίζει αισιοδοξία. Το ενδιαφέρον για τους πλειστηριασμούς και τον αγώνα που γίνεται ήταν τόσο μεγάλο που οδήγησε στην εξάντληση ενός τιράζ 700 κείμενων.

Πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό τονίζει τη θλιβερότητα της «αντίδρασης» των ατόμων που δεν επέτρεψαν το μοίρασμα στον προαύλιο χώρο όπου γινόταν η διανομή: Όταν όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των πλειστηριασμών, τη σημασία του αγώνα για να μην περάσει η αρπαγή της λαϊκής περιουσίας από τις τράπεζες και τα funds, κάποιοι, δυστυχώς, επιλέγουν να προτάξουν την μικροπολιτική και το στενό τους κομματικό συμφέρον. Και όταν αναφερόμαστε σε κομματικό συμφέρον, δεν εννοούμε κάποιο κόμμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά ό,τι ο καθένας αντιλαμβάνεται ως πολιτική του στέγη. Μας θλίβει το γεγονός συλλογικότητες και άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί να θεωρούν ότι «πλήττονται», αυτοί και οι συλλογικότητές τους, από το μοίρασμα κειμένου που καλεί σε αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς και καταγγέλλει τις συλλήψεις και την καταστολή που δέχεται το κίνημα.

Αν όλο αυτό εντάσσεται σε μια λογική «αντιποίνων» εκ μέρους όσων συμμετέχουν στην παράταξη που διοικεί τον Δήμο Χαλανδρίου για την αντιπαράθεση που έλαβε χώρα στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, προβληματιζόμαστε ακόμα πιο πολύ. Κατά τη γνώμη μας, δεν είναι δυνατόν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης να προσδιορίζονται από τις διαθέσεις, τις «φιλίες» ή τις «αντιπάθειες» που διαμορφώνει μια Δημοτική Αρχή. Γιατί με αυτόν τον τρόπο παύει να έχει χαρακτηριστικά πρωτοβουλίας πολιτών και μετατρέπει σε «προέκταση» της Διοίκησης του Δήμου.

Είμαστε σίγουροι ότι ούτε οι χιλιάδες συμπολίτες μας που στρέφονται στο «Μαζί να τα Φάμε» για να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με παραγωγούς, μακριά από μεσάζοντες και μεγαλέμπορους, ούτε οι δεκάδες άνθρωποι που συμμετέχουν και κατά καιρούς συμμετείχαν στην οργάνωση των διανομών, συμφωνούν με τέτοιες πρακτικές.

Εξάλλου, οι διανομές χωρίς μεσάζοντες δεν έχουν μόνο στόχο να «παρακάμψουν» τους εμπορικούς μεσάζοντες, αλλά και τους πολιτικούς «μεσάζοντες», δηλαδή όλους εκείνους που την οποιαδήποτε πρωτοβουλία παίρνουν την αντιμετωπίζουν με κριτήριο κομματικής/παραταξιακής σκοπιμότητας και όχι με κριτήριο την κοινωνική χρησιμότητα.

Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και καλούμε όσους αντιλαμβάνονται τη σημασία του ζητήματος να στηρίξουν τον αγώνα που, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, δίνει η Επιτροπή, να τον πλαισιώσουν και να παλέψουμε από κοινού, χωρίς παρωπίδες, σκοπιμότητες και μικροπολιτικά παιχνίδια, για να μην αρπάξουν τη λαϊκή περιουσία.

 

Για να μείνουμε στα σπίτια μας, πρέπει να βγούμε στους δρόμους!

 

πηγή: plistiriasmoi-stop-xalandri.blogspot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
24/12/2020 - 11:28

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου πολλές: ντροπή, φόβος, άγχος, τύψεις.