ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ |
Δευ, 18/07/2016 - 17:34

Το χιπ χοπ των καταπιεσμένων έρχεται από τα δυτικά


Το χιπ χοπ αλλά και η γενική κουλτούρα που πρεσβεύει ξεκίνησε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, στο νότιο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Από την πρώτη στιγμή της γέννησής του αποτέλεσε μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας των πιο καταπιεσμένων κοινωνικών στρωμάτων τη δεκαετία του 1980, των Αφροαμερικανών – στρώμα που παραμένει αποδέκτης κοινωνικής καταπίεσης μέχρι και σήμερα, όπως δείχνουν οι δολοφονίες που διαπράττει η αμερικάνικη αστυνομία.

Σήμερα όμως παραμένει ερώτημα το κατά πόσο το χιπ χοπ συνεχίζει να αποτελεί φορέα έκφρασης κοινωνικών καταγγελιών, ειδικά σε μια περίοδο κοινωνικής αστάθειας όπως αυτή που διανύουμε. Από τη μία, τα ΜΜΕ συνεχώς αναδεικνύουν μορφές της ραπ μουσικής που είναι απολιτίκ και συχνά με σεξιστικό στίχο – υπάρχουν άπειρα τέτοια παραδείγματα. Από την άλλη, πράγματι αρκετοί καλλιτέχνες που ξεκίνησαν από τα γκέτο εκφράζοντας τις λαϊκές μάζες κατέληξαν πολύ γρήγορα σε αποστειρωμένες βίλες, να γράφουν τραγούδια για το πόσο πλούσιοι έγιναν.

Το χιπ χοπ όμως συνεχίζει να παίζει και έναν άλλον κοινωνικό ρόλο. Οφείλει, στις ρίζες του, να παίρνει θέση, να έχει φωνή, να εκπροσωπεί τον εργαζόμενο, τον φοιτητή, τον νεολαίο στον κοινωνικό σχηματισμό του παρόντος. Κι εμείς σήμερα χρειαζόμαστε καλλιτέχνες που να μπορούν να αναδείξουν αυτήν ακριβώς την όψη του χιπ χοπ. Ίσως να μην αλλάξουμε τον κόσμο μέσα από τη μουσική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε την ελεύθερη έκφρασή της, ότι δεν έχουμε ανάγκη από μια μουσική που θα αξιοποιείται για πολιτικούς λόγους με κοινό παρανομαστή τη μάχη ενάντια στον φασισμό, στον καπιταλισμό και συνολικά ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης. Θέλουμε τα τραγούδια που θα μας ενώσουν και θα μιλήσουν για τα δικά μας προβλήματα και τις δικές μας ζωές.

Ένας από τους εκπροσώπους αυτής της πλευράς του χιπ χοπ είναι ο Infinik, από τα δυτικά της Αθήνας, που πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε τον νέο του δίσκο Το τέλειο έγκλημα. Είναι από τους καλλιτέχνες με έντονη πολιτική παρουσία στον λόγο του, όχι μόνο στα τραγούδια του αλλά και στις συναυλίες και στα φεστιβάλ που επιλέγει να συμμετέχει, με σαφή αντιφασιστικά και αντικαπιταλιστικά στοιχεία. Πολιτικό χιπ χοπ δεν σημαίνει προκήρυξη με ρίμα, σημαίνει όμως να συναντάς τους καταπιέσμενους. Τα τραγούδια του αναδεικνύουν τη δική του –όλων μας στην ουσία– πραγματικότητα που σηματοδοτεί το πέρασμα από τη φοιτητική ζωή στον εργασιακό βίο. Ενάντια στον εκφυλισμό του ελληνικού χιπ χοπ, ανάμεσα σε αχρείαστα μπινελίκια, σκυλάδικα, νεοπλουτισμό και μεγαλομανίες, ο Infinik μας θυμίζει πώς πρέπει να είναι το χιπχοπ, πώς να είναι δίπλα στους καταπιεσμένους, όπως μας το έμαθαν οι πρωτοπόροι του είδους από τους Public Enemy μέχρι τον Immortal Technique.

Ο δίσκος είναι σίγουρα από τις καλύτερες κυκλοφορίες του φετινού καλοκαιριού: αποτελεί μια ολοκληρωμένη δουλειά που έχει πολλά να δώσει όχι μόνο στους ακροατές του χιπ χοπ αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Ανάμεσα στα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι σίγουρα το «Λεφτά», καθώς και το έντονα αντιφασιστικό τραγούδι «Τσάμπα μάγκα», που με ιδιαίτερα χιουμοριστικό τρόπο αποδομεί τον μέσο χρυσαυγιτή, ενώ το «Φυλακή» χαρακτηρίζεται από το αντι-Ε.Ε. του άρωμα. Στο σύνολό τους όλα τα τραγούδια παίρνουν άμεση και ξεκάθαρη πολιτική θέση αποφεύγοντας όμως με μαεστρία το στείρο ριμάρισμα γνωστών συνθημάτων. Ο δίσκος μιλάει για την καθημερινή ζωή του νέου εργαζομένου, υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και αναδεικνύει την ανάγκη για διασκέδαση, ελευθερία, ελεύθερο χρόνο για να ερωτευτεί και να ξεκουραστεί – χαρακτηριστικά τραγούδια αποτελούν το «Ρούμι από Κούβα» και το «Κάνω διακοπές». Αναφέρεται δηλαδή στα κεκτημένα που η νέα γενιά πρέπει να παλέψει ώστε να κερδίσει, κόντρα στη σημερινή κατάσταση. Συνολικά μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι ο δίσκος μπορεί να κερδίσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ακροατή, να μιλήσει στη γλώσσα του, για τα άγχη και τις ανησυχίες που τον διαπερνούν, και να του δώσει την αυτοπεποίθηση ότι όλα αυτά θα τα νικήσουμε μαζί, ότι είμαστε η νέα γενιά που δεν θα παραδώσει τα όπλα, δεν θα αποδεχτεί την κατάσταση κόντρα σε αριστερά και δεξιά ΤΙΝΑ αλλά θα διεκδικεί να ζήσει αλλιώς.

Για τις φυσικές κόπιες του cd επικοινωνήστε στο : www.facebook.com/infinik ή στείλτε ένα email με τα στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.