ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Να δημιουργήσουμε τον τόπο που θα ξανασυναντηθούμε: Εκδήλωση, Τετάρτη 4.12, 19:00, αµφ. Β, ΑΣΟΕΕ


Με το παρόν κείµενο θέλουµε να προσκαλέσουµε σε µια ανοιχτή συζήτηση-εκδήλωση τον κόσµο της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες που αντιλαµβανόµενες τις προκλήσεις που αντιµετωπίζει σήµερα το κίνηµα συµµερίζονται την επιτακτική ανάγκη συνάντησης των δυνάµεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, την ανάγκη από κοινού αποτίµησης, ανάλυσης και σχεδιασµού µε το βλέµµα στραµµένο στη χειµαζόµενη κοινωνική πλειοψηφία και τα ρεύµατα αµφισβήτησης και ανυπακοής που εξακολουθούν να αναδύονται. Απευθυνόµαστε σε όλες και όλους εκείνες/ους που πιστεύουν ότι έχει έρθει η στιγµή να εκκινήσει µια διαδικασία συλλογικής ⎼από τα κάτω⎼ δηµιουργίας ενός κοινού χώρου συγκρότησης αντιστάσεων και διεκδικήσεων, ενός χώρου διαλόγου και κοινών επεξεργασιών ικανού να συµβάλει στην υπόθεση ενός νέου µετωπικού πολιτικού φορέα της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και κοµµουνιστικής αριστεράς.

Παρά την εκλογική και πολιτική ήττα της αριστεράς και παρά τον υπό διαµόρφωση νέο δικοµµατισµό µεταξύ Ν.∆. και ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό ότι η περίοδος χάριτος τελειώνει για την κυβέρνηση και τη σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Η κυβέρνηση υλοποιεί και εξαγγέλλει σειρά επώδυνων αντεργατικών-αντιλαϊκών µέτρων ενόσω τα καθηµερινά κρούσµατα αστυνοµικής βίας και αυθαιρεσίας καταµαρτυρούν τη ραγδαία ένταση της καταστολής και του κρατικού αυταρχισµού. Ο συσχετισµός δύναµης είναι σήµερα δυσµενέστερος, όµως θεωρούµε πως η ηγεµονία του µπλοκ εξουσίας δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, όπου οι µαζικές εξεγέρσεις εµφανίζονται ξανά ως απάντηση στα προκλητικά χτυπήµατα του νεοφιλελευθερισµού. Οι παρακαταθήκες των εµπειριών της τελευταίας δεκαετίας και το ανεκπλήρωτο των αγώνων τους όχι απλώς δεν εξαφανίστηκαν αλλά βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη και µετασχηµατισµό.

Την επαύριον των εκλογών ο µετασχηµατισµός αυτός φαινόταν να παίρνει µια µάλλον αρνητική ροπή, όµως τα µικρά αλλά ελπιδοφόρα κινηµατικά ξεσπάσµατα που αναδύονται το τελευταίο διάστηµα µας δίνουν βάσιµους λόγους για αισιοδοξία. Μας θέτουν επίσης αντιµέτωπους/ες µε τα µεγάλα διακυβεύµατα και τα πιεστικά ερωτήµατα της περιόδου. Κατά πόσο είναι δεδοµένοι οι πολιτικοί συσχετισµοί που διαµόρφωσαν οι εκλογές; Ποιος θα καλύψει το πολιτικό κενό µιας ριζοσπαστικής αριστερής εναλλακτικής πέρα από την αδιέξοδη συστηµική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει ανάγκη και σχέδιο για τη συγκρότηση ενός πραγµατικά µαζικού, κοινωνικά ριζωµένου και πολιτικά αποτελεσµατικού οχήµατος της αριστεράς στη συγκυρία, που θα αντλεί δυνάµεις από τις πιο δηµοκρατικές παρακαταθήκες των εργατικών και κοινωνικών αγώνων; Πώς µπορούν τα κινήµατα γύρω από τις έµφυλες διακρίσεις, το προσφυγικό και το περιβάλλον να συνδεθούν γόνιµα και οργανικά µε τα αιτήµατα και τις παραδοσιακές µορφές οργάνωσης του εργατικού και νεολαιίστικου κινήµατος;

Αντιλαµβανόµαστε ότι πίσω µας έχουµε µια βαριά πολιτική ήττα, παράλληλα όµως αναγνωρίζουµε πως υπάρχουν σήµερα χιλιάδες λόγοι που δεν µας επιτρέπουν ούτε να αποδεχτούµε ούτε να «βολευτούµε» στην υπάρχουσα κατάσταση. Οι ελπίδες που γέννησαν οι αγώνες του 2010-15 µπορεί να διαψεύστηκαν, αλλά η φλόγα καίει ακόµα σε ένα κρίσιµο κοινωνικοπολιτικό δυναµικό που εξακολουθεί να αγωνίζεται και να ραγίζει τη βιτρίνα της κανονικότητας και της συναίνεσης. Τώρα είναι η ώρα της επαναστράτευσης. Είναι η ώρα της ουσιαστικής αυτοκριτικής και της αντεπίθεσης, της ανάληψης νέων κινηµατικών και πολιτικών πρωτοβουλιών. Μπορούµε και πρέπει όσο δυνατόν περισσότερες/οι να βρεθούµε, να σχεδιάσουµε από κοινού και να συµβάλουµε στα µεγάλα µέτωπα της περιόδου: την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωµάτων, τη µαζική αντίσταση στην καταστολή και τον αυταρχισµό, την υπεράσπιση της δηµόσιας δωρεάν παιδείας και υγείας, την υπεράσπιση των µεταναστών/τριων και των προσφύγων, τον αγώνα ενάντια στη σεξιστική καταπίεση και την έµφυλη βία.

Οφείλουµε τώρα να προσπαθήσουµε να συνδέσουµε τα µάχιµα αιτήµατα για τους αγώνες του σήµερα µε την προοπτική της ρήξης. Για τη δηµιουργία ενός πολιτικού εργαστηρίου που θα διαλεχθεί ξανά µε τα µεγάλα ζητήµατα της εποχής µας. Για µια νέα αναζήτηση και κατοχύρωση πολιτικού λόγου και πρακτικής. Πιστεύουµε ότι το κλείσιµο του πρώτου κύκλου της δεκαετίας της όξυνσης της κοινωνικής, οικονοµικής και πολιτικής κρίσης στη χώρα µας βρίσκει πολλές οργανωµένες δυνάµεις και πάρα πολλούς ανένταχτους/ες αγωνιστές/ριες µε παρόµοιες αγωνίες, προβληµατισµούς και αποτιµήσεις για τα λάθη που έγιναν και όσα πρέπει να διορθωθούν. Αυτό διαµορφώνει ένα πεδίο βασικών συγκλίσεων που µπορούν δυνητικά να ορίσουν το πλαίσιο µιας νέας πολιτικής πρωτοβουλίας µετωπικού χαρακτήρα.

Με επίγνωση του συσχετισµού και της κατάστασης «πνευµάτων» στην αριστερά, επιµένουµε σε µια αριστερά της ενιαιοµετωπικής λογικής και της ριζοσπαστικής πολιτικής, σε µια αριστερά µαζική και γειωµένη στις πραγµατικότητες των ανθρώπων, σε µια αριστερά ικανή να αναµετρηθεί και µε τα στρατηγικά διακυβεύµατα της εποχής, ικανή να µπολιάσει τους αγώνες του σήµερα ⎼τα µικρά και άµεσα αιτήµατα⎼ µε το νήµα της επαναστατικής προοπτικής. Πιστεύουµε ότι µια τέτοια αριστερά µπορεί και πρέπει να οικοδοµηθεί! Χωρίς ιδεοληψίες και αφορισµούς, οφείλουµε να στοχαστούµε τι πήγε λάθος, να αναµετρηθούµε µε νέες µορφές πολιτικής παρέµβασης και να βαθύνουµε τα αιτήµατα και τις αναλύσεις µας. Με ταπεινότητα, αλλά και φιλοδοξία, έχοντας πάντα ως οδηγό τις πλούσιες εµπειρίες που εγχώριου αλλά και του διεθνούς κινήµατος. Για να αντιστοιχηθεί η καθηµερινή ζωή µε τη συλλογική πάλη και µε την προοπτική για µια άλλη κοινωνία.

Σε αυτή την πορεία δεν νιώθουµε ότι είµαστε οι µόνοι/ες µε αυτές τις αγωνίες. Ένα ολόκληρο δυναµικό κόσµου, οργανωµένων και ανένταχτων δυνάµεων, προσεγγίζει κριτικά και αυτοκριτικά το ζήτηµα γιατί χάσαµε και τι και πώς πρέπει να πάει αλλιώς. Με όλον αυτόν τον κόσµο θέλουµε να βρεθούµε, µε άλλους/ες για πρώτη φορά, να ξαναβρεθούµε µε άλλους/ες που δώσαµε κοινωνικές και πολιτικές µάχες µαζί. Γι’ αυτό καλούµε όλες/ους τις ανένταχτες/ους αγωνίστριες/ες και τις οργανώσεις της αριστεράς που συµµερίζονται αυτούς τους προβληµατισµούς, ή όψεις τους, να συµµετάσχουν στην εκδήλωση που διοργανώνουµε την 

 

Τετάρτη 4.12 στις 19:00, στο αµφιθέατρο Β της ΑΣΟΕΕ, Πατησίων 76

 

Για την ανασυγκρότηση της αριστεράς και την αντεπίθεση του κινήματος!

 

Αναμέτρηση ⎼ Ομάδα κομμουνιστών/στριών | Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡΑΝ) | Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ) | Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Αριστερά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.