ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Louis Althusser

Για τον Μαρξ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Να τελειώνουμε με τις εκδικητικές απολύσεις στις ΜΚΟ!


Την Παρασκευή 31 Αυγούστου, η διοίκηση της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση προχώρησε αιφνιδιαστικά στις εκδικητικές απολύσεις δύο εργαζομένων του τμήματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων χωρίς καμία προειδοποίηση. Δεν πρόκειται βέβαια για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για άλλη μια πράξη του δράματος που αφορά τις απολύσεις όσων εργαζομένων σε ΜΚΟ τολμούν να σηκώνουν κεφάλι και να αγωνίζονται για τα αυτονόητα εργασιακά τους δικαιώματα. Αντίστοιχα γεγονότα έλαβαν χώρα και το καλοκαίρι, τόσο στη ΜΚΟ Praksis, απ’ όπου απολύθηκε εργαζόμενος που τόλμησε να πει πως δεν βγαίνει ο φόρτος εργασίας λόγω υποστελέχωσης (για λεπτομέρειες εδώ), όσο και στη ΜΚΟ Άρσις, από την οποία απολύθηκαν εργαζόμενοι που έστησαν επιχειρησιακό σωματείο προκειμένου να προστατευτούν από τη συνεχή καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Οι κινητοποιούμενες εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στη ΜΚΟ Άρσις όμως απέδειξαν ότι ο δίκαιος ανυποχώρητος αγώνας μπορεί να νικά, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε κάθε είδους εργοδότες που επιχειρούν να διοικούν με όρους σύγχρονου κάτεργου (για περισσότερες λεπτομέρειες βλ. τη σελίδα του σωματείου). Ο δρόμος της νίκης είναι μονόδρομος και για τους συναδέλφους εργαζόμενους στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση! Ακολουθεί η σχετική καταγγελία.

 

 

Καταγγελία εργαζομένων στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση για τις πρόσφατες απολύσεις των συναδέλφων μας

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου, η διοίκηση της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση προχώρησε αιφνιδιαστικά στις εκδικητικές απολύσεις δύο εργαζομένων του τμήματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων χωρίς καμία προειδοποίηση. Στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των υπολοίπων εργαζομένων του ίδιου τμήματος, απέστειλε μια ασαφή επιστολή με την οποία απείλησε πως θα προχωρήσει άμεσα στις απολύσεις τριών ακόμα εργαζομένων.

Ως εργαζόμενοι/ες του τμήματος απαντήσαμε άμεσα και δυναμικά με ομαδική παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των δύο απολύσεων, την αποτροπή περαιτέρω απολύσεων συναδέλφων μας και τη σαφή ενημέρωση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων του τμήματος. Η διοίκηση, σε σχετική συνάντηση που έγινε μετά την παρέμβαση, δεν απάντησε σε καμία από τις διεκδικήσεις μας, αλλά αντίθετα υπερασπίστηκε την στάση της παρουσιάζοντας τις απολύσεις οριακά ως προσωπική της νίκη απέναντι στους χρηματοδότες. Με λίγα λόγια, μας ανακοίνωσε πως δεν φέρει καμία υποχρέωση για τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, που εργάζονται με σχέση αορίστου χρόνου εξυπηρετώντας τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του τμήματος, γεγονός που δεν μας ξαφνιάζει αφού αποτελεί πάγια τακτική των ΜΚΟ-επιχειρήσεων και του κράτους να υιοθετούν και να επιβάλλουν την επισφάλεια, την αναλωσιμότητα και την ευελιξία των εργαζομένων, αδιαφορώντας παράλληλα για το προϊόν της εργασίας που παράγουμε και το οποίο υποτίθεται πως υπερασπίζονται. Επιπλέον, η διοίκηση εξέφρασε την αδιαφορία της για οποιονδήποτε σχεδιασμό απορρόφησης των εργαζομένων και απέδωσε τη σχετική ευθύνη στους χρηματοδότες και το κράτος, ανακοινώνοντας πως δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις των εργαζομένων τους επόμενους μήνες.

Καταγγέλλουμε την ανθρωποφαγική στάση με την οποία μας αντιμετωπίζει η εργοδοσία της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, τόσο με τον αιφνιδιαστικό και εκδικητικό χαρακτήρα των απολύσεων των δύο συναδέλφων μας και την απειλή ακόμα τριών, αλλά και συνολικά απέναντι στους εργαζομένους του τμήματος. Καταγγέλουμε την παραπλανητική αποποίηση των ευθυνών της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, τονίζοντας για ακόμα μία φορά ότι ως εργαζόμενοι του τμήματος ουδέποτε υπογράψαμε συμβάσεις εργασίας με κάποιον από τους χρηματοδότες, αντίθετα ο μοναδικός ορισμένος εργοδότης μας με σχέση εξαρτημένης εργασίας ήταν και είναι η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση. Καταγγέλλουμε το ψευδές ανθρωπιστικό προφίλ της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση που χτίζεται καθημερινά στις πλάτες των εργαζομένων της μέσα από το αντικείμενο της δουλειάς τους, την ίδια στιγμή που μας αφήνει άνεργους απ’ τη μία μέρα στην άλλη χωρίς κανένα δισταγμό. Είναι γνωστές στους εργαζομένους της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση οι πάγιες πρακτικές εκβιασμού, τρομοκράτησης και ασυνέπειας απέναντι στα εργατικά μας δικαιώματα, με τη ΜΚΟ να έχει ήδη καταδικαστεί τελεσίδικα για παραβίαση της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας, μετά την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης διερμηνέα και μέλος του ΣΒΕΜΚΟ το 2013, ενώ εκκρεμεί και ένα δικαστήριο για σχετικές παραβιάσεις της ΜΕΤΑδρασης, με συναδέλφισσα του τμήματος Συνοδειών Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Την άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων των δύο συναδέλφων μας.

Να μην προχωρήσει καμία άλλη από τις επικείμενες τρεις απολύσεις συναδέλφων μας που έχουν ανακοινωθεί.

Την άμεση, έγγραφη και σαφή διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων του τμήματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΓΩΝΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

 

Απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τις απειλές, τους εκβιασμούς και τις επιθέσεις της, θα μας βρουν όλους και όλες απέναντι, όλους και όλες μαζί!

 

 

Εργαζόμενοι/ες στο Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
29/06/2022 - 19:45

Το Εκτός Γραμμής ξεκινάει το δεύτερο δικό του ταξίδι, αυτή τη φορά από την οδό Ασκληπιού.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
24/12/2020 - 11:28

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου πολλές: ντροπή, φόβος, άγχος, τύψεις.