ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Π.Α.Κ.Σ.: Με τον λαό της Βολιβίας ενάντια στο ακροδεξιό αμερικανοκίνητο πραξικόπημα


Οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων ανάγκασαν σε παραίτηση την κυβέρνηση του Έβο Μοράλες, λίγες μόλις μέρες μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Βολιβίας, ενώ σειρά στελεχών του κυβερνώντος MAS (Κίνημα για τον Σοσιαλισμό) έχουν καταγγείλει επιθέσεις εναντίον τους από ακροδεξιές ομάδες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Οι πραξικοπηματίες έχουν βάλει επίσης στο στόχαστρο μέλη του ανώτατου δικαστηρίου και της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, και επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα ακυρώνοντας τις επαναληπτικές εκλογές που προκήρυξε ο ίδιος ο Μοράλες προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Η δεξιά αντιπολίτευση, αρνούμενη την ήττα της και ευθυγραμμισμένη με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον στη Λατινική Αμερική, εξαπέλυσε για βδομάδες ένα κύμα βίας ενάντια σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοκρατικούς πολίτες, αριστερούς και ιθαγενείς, αμφισβητώντας μάλιστα ευθέως το δικαίωμα τον τελευταίων να αποφασίζουν για το μέλλον της Βολιβίας. Οι εικόνες λιντσαρίσματος της ιθαγενούς αριστερής δημάρχου Πατρίτσια Άρτσε από τον ακροδεξιό όχλο είναι απολύτως ενδεικτικές του φασίζοντος και αντιδραστικού χαρακτήρα του υποτιθέμενου «δημοκρατικού» κινήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, μια ομάδα οπλισμένων με καλυμμένα πρόσωπα κατέλαβε την Πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Λα Παζ της Βολιβίας καταστρέφοντας τα πάντα και διώκοντας το διπλωματικό προσωπικό. Ο Λουίς Καμάτσο, εκπρόσωπος της εγχώριας ολιγαρχίας και ανεπίσημος ηγέτης του κινήματος δεν δίστασε μάλιστα να βγάλει και ένταλμα σύλληψης εναντίον του Έβο Μοράλες απευθυνόμενος στις ένοπλες δυνάμεις ως ντε φάκτο πρόεδρος, θλιβερή επανάληψη των όσων εξελίχθηκαν στη Βενεζουέλα έναν χρόνο πριν. Ο ίδιος προέρχεται από τη φασιστική παραστρατιωτική οργάνωση UJC, ανάλογη του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ της Ουκρανίας, με ρητορική για «σατανικό ινδιάνικο πληθυσμό που κατέλαβε τη χώρα» και ναζιστικούς χαιρετισμούς, η οποία κατά το παρελθόν συνδέθηκε με απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Μοράλες. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, η Ουάσιγκτον φαίνεται να είναι σε άμεση επαφή με τους πρωτεργάτες τού εν εξελίξει πραξικοπήματος, γεγονός που καταδεικνύει ότι τόσο οι ταραχές όσο και η στάση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών είναι υποκινούμενες και εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάσχεσης της λατινοαμερικάνικης αριστεράς. Η συγκυρία άλλωστε που εκδηλώνεται το πραξικόπημα δεν είναι καθόλου τυχαία. Σε μια Λατινική Αμερική που δονείται από λαϊκές κινητοποιήσεις σε Χιλή και Ισημερινό, με την ήττα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στη Βενεζουέλα, τη πτώση της φιλοαμερικανικής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης στην Αργεντινή, τη δημοκρατική νίκη του κινήματος «Free Lula» και τον σταθερό ρόλο της επαναστατικής Κούβας, ο ιμπεριαλισμός δείχνει τα δόντια του ενάντια στις αντιστάσεις των λαών της αμερικανικής ηπείρου. Στον αγώνα αυτόν απέναντι στο αυτοκρατορικό δόγμα της «πίσω αυλής», δηλώνουμε την ακλόνητη στήριξή μας.

Οι ΗΠΑ και οι τοπικές ολιγαρχίες ανησυχούν και επιχειρούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων επιστρατεύοντας τις γνώριμες, αιματοβαμμένες μεθόδους τους. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο πρόεδρος Μοράλες έχει ζητήσει άσυλο στην πρεσβεία του Μεξικού και θα μεταβεί εκεί, ανάμεσα σε απειλές φυλάκισης ή δολοφονίας του από τους πραξικοπηματίες. Στους δρόμους της Λα Παζ ακροδεξιές συμμορίες υπό την κάλυψη και ανοχή των ενόπλων δυνάμεων επιτίθενται σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοκρατικούς πολίτες, αριστερούς και ιθαγενείς, σε ένα κλασικό σενάριο «πορτοκαλί επανάστασης».

Όμως τα λαϊκά στρώματα της Βολιβίας δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη:

Η συνέλευση γειτονιάς στο Ελ Άλτο κήρυξε πόλεμο ενάντια στο πραξικόπημα στη Βολιβία. Ισχυρές οργανώσεις στο Ελ Άλτο καλούν τους πολίτες να «σχηματίσουν επιτροπές αυτοάμυνας, αποκλεισμούς και αποφασιστική και μόνιμη κινητοποίηση» ενάντια στο πραξικόπημα. Η οργάνωση αυτή ήταν κεντρική στην πτώση του νεοφιλελεύθερου προέδρου Γκονζάλο Σάντσες ντεε Λοζάδα το 2003.

Ο αγώνας του λαού της Βολιβίας για αξιοπρέπεια, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία είναι αγώνας όλων μας. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας και καλούμε όλες και όλους στην οργάνωση ενός μαχητικού συλλαλητηρίου καταδίκης του αμερικανοκίνητου ακροδεξιού πραξικοπήματος. Για μια Λατινική Αμερική ανεξάρτητη από τον ιμπεριαλισμό, χωρίς φυλετικούς αποκλεισμούς και πραξικοπήματα. 

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ

ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ-ΑΝΤΙΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΤΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ 

ΤΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ

 

πηγή: antipolemikos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.