ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Στον νέο κόσμο που γεννιέται να βρούμε πέρασμα


Ανοίγει ένας νέος ιστορικός κύκλος

Με την κυβέρνηση της Ν.Δ. ανοίγει ένας κύκλος με βίαιη επίθεση για να επιβληθούν νέες, αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε όλα τα πεδία. Η εργασιακή εκμετάλλευση, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η καταστροφή του περιβάλλοντος συνοδεύονται από μια πρωτοφανή αστυνομοκρατία που κυνηγά φοιτητές στα αμφιθέατρα και νέους σε κινηματογράφους, ενώ η ατμόσφαιρα μολύνεται με την πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό.

Το σύνθημα του Πολυτεχνείου «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» αποκτά νέο, βαθύτερο και πιο εκρηκτικό περιεχόμενο. Το «Έξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ» του Νοέμβρη συνδέεται με τη σημερινή απαίτηση για ειρήνη, αλληλεγγύη και συνεργασία των λαών, που θα βάλει φρένο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στα πραξικοπήματα και στο δράμα των προσφύγων και των μεταναστών/τριων.

Στην επίθεση των «πάνω» απαιτείται ένας νέος κύκλος αντίστασης, διεκδικήσεων και κατακτήσεων που μπορούν να επιβάλουν οι «από κάτω», η εργατική τάξη, οι δυνάμεις τις εργασίας, ο λαός και η νεολαία, εάν πιστέψουν στη δύναμη και οικοδομήσουν το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπό τους, το ανεξάρτητο, ενωτικό και ταξικό κίνημά τους.

 

 

Ο κύκλος που έκλεισε και η αναγκαία τομή

Την περασμένη δεκαετία ζήσαμε μια σειρά μεγάλων αγώνων ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και οι δανειστές (Ε.Ε., ΔΝΤ), με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015 και το μεγαλειώδες ταξικό και λαϊκό ΟΧΙ. Η δήθεν «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ο καλύτερος συνεχιστής των μνημονίων και πιστός υπηρέτης των ευρωνατοϊκών συμφερόντων στην περιοχή, σπέρνοντας την απογοήτευση στον αγωνιζόμενο κόσμο.

Οι αγώνες αυτοί ηττήθηκαν, έκλεισε ο προηγούμενος κύκλος με τις ελπίδες, τη συνείδηση και το

περιεχόμενο που είχε τότε. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα έδειξαν αυτοθυσία, αυταπάρνηση και επιμονή, αλλά η αριστερά που διαφοροποιήθηκε από την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προσφορά της βάσης της, στην πράξη έμεινε «στη γωνία». Απαιτούνται νέες προγραμματικές απαντήσεις σε περιεχόμενα, τρόπους οργάνωσης, μορφές παρέμβασης. Απαιτείται μια τομή που θα υπερβεί τόσο τον «αριστερό» συμβιβασμό, όσο και τον αριστερίστικο σεχταρισμό, καθώς και την τυφλή βία και το μηδενισμό.

 

Για μια κομμουνιστική αριστερά που θα ψηλαφήσει το νέο πέρασμα

Σε αυτή την τομή καλούμε, ώστε να προκύψει μια συσπείρωση για τη σύγχρονη κομμουνιστική

αριστερά. Ενωτικά, μετωπικά, ριζοσπαστικά. Για ένα κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα της εποχής μας. Με νέες γενιές στο προσκήνιο δίπλα στις παλιότερες, μαθαίνοντας από την εμπειρία και τα λάθη, τινάζοντας την παλιά σκουριά και τα κουσούρια του παρελθόντος. Με νέα ορμή και αυταπάρνηση στον αγώνα, με όραμα για την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο που αναζητούμε.

Παλεύοντας σήμερα για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, κόντρα στον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό, το φασισμό και τον πόλεμο, για μία φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανασύνθεση και ανασυγκρότηση της νέας κομμουνιστικής προοπτικής.

 

Μέσα από τον παλιό κόσμο να βρούμε πέρασμα σε έναν φωτεινό κόσμο του μέλλοντος!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.