ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Σταματήστε την καταστολή. Να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Καταλονία


Οι υπογράφουσες, εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι, καλούμε τα αριστερά κόμματα και οργανώσεις να τοποθετηθούν ενάντια στην καταστολή στην Ισπανία και να καταδικάσουν τις κακές πρακτικές των ισπανικών ΜΜΕ.

Το θέμα στην Καταλονία είναι ένα πολιτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την ισπανική κυβέρνηση, η οποία κωφεύει εντελώς απέναντι στα δημοκρατικά αιτήματα του καταλανικού λαού, που εκφράζονταν για πάνω από δέκα χρόνια ειρηνικά στους δρόμους αλλά και τις κάλπες.

Η αυτοδιάθεση είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικό τρόπο, όπως στο Κεμπέκ ή τη Σκωτία. Ωστόσο, η Ισπανία επιμένει να αρνείται την εθνική πραγματικότητα της Καταλονίας και να θέτει τη συζήτηση για την αυτοδιάθεση εκτός πολιτικής.

Είναι ανάγκη να καταδικάσουμε από όλες τις πλευρές την άρνηση του ισπανικού κράτους να αναγνωρίσει το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα του καταλανικού λαού στην αυτοδιάθεση, με τον ίδιο τρόπο που είναι ανάγκη να καταδικάσουμε ότι μέχρι τώρα η μόνη απάντηση ήταν η καταστολή, με την καταδίκη σε ποινές συνολικά 100 ετών των Καταλανών πολιτικών και κοινωνικών ηγετών, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, καθώς και με τη βάναυση κατασταλτική απάντηση απέναντι στις διαμαρτυρίες για τη δικαστική αυτή καταδίκη.

Ο αριθμός των συλληφθέντων για τη συμμετοχή στις διαμαρτυρίες έχει φτάσει τους 170 από την έναρξη των κινητοποιήσεων τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, χωρίς να μετράμε τους 9 ανθρώπους που κατηγορήθηκαν πριν από έναν μήνα για τρομοκρατία, στο πλαίσιο μιας αστυνομικής επιχείρησης που ενορχηστρώθηκε για να συνδεθεί χωρίς στοιχεία το κίνημα για την ανεξαρτησία με την τρομοκρατία. Πολλοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες έπεσαν θύματα μεγάλης βίας, με περιπτώσεις που έφτασαν μέχρι τον ακρωτηριασμό εξαιτίας της χρήσης όπλων που απαγορεύονται από την καταλανική αυτόνομη κυβέρνηση, όπως οι μεγάλες πλαστικές σφαίρες. 

Θέλουμε επίσης να καταδικάσουμε τον ρόλο των ισπανικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία είναι προσηλωμένα στη διάδοση της επίσημης εκδοχής του κράτους και των αστυνομικών δυνάμεων, που έχουν επιμείνει σε μια γραμμή σκληρής καταστολής για δύο εβδομάδες. Η στρατηγική της ποινικοποίησης του πολιτικού κινήματος για αυτοδιάθεση έχει βασικό πυλώνα της τη δημιουργία μιας αφήγησης που επιδιώκει να προσφέρει μια παραμορφωμένη εικόνα του καταλανικού λαού και του μαζικού πολιτικού κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας ως ενός κινήματος που υποτίθεται ότι ορίζεται από την ξενοφοβία και μια αντιισπανική εμμονή στην ταυτότητα. 

Όλη αυτή την εβδομάδα η συνενοχή τους αποκαλύφθηκε με τον τρόπου που διέσπειραν αποκλειστικά τις εκδοχές της αστυνομίας, η οποία ήταν υπεύθυνη για την καταστολή της διαμαρτυρίας, προσπερνώντας τη δράση των βίαιων, φασιστικών φιλοϊσπανικών ομάδων που ευθύνονταν για αρκετούς τραυματίες. 

Ο στόχος είναι να πουλήσουν μια εικόνα που θα δικαιολογούσε επακόλουθες δράσεις για την κατάπνιξη της αυτονομίας και θα αιτιολογούσαν τις καταδίκες πολιτικών και κοινωνικών ηγετών, φυλακισμένων από το φθινόπωρο του 2017, για ανταρσία, ένα από τα πιο σοβαρά αδικήματα. Όπως και στην Τουρκία, επιδιώκουν να στιγματίσουν ως τρομοκρατία τις οργανώσεις και τα κόμματα που οργανώνουν διαμαρτυρίες· αρνούνται έτσι τα θεμελιώδη δικαιώματα στη διαμαρτυρία και την έκφραση.

Φανερώνει πολύ μεγάλη έλλειψη ηθικής η χειραγώγηση εικόνων, δηλώσεων και δεδομένων που παρουσιάζουν μια λανθασμένη αφήγηση για την κατάσταση στην Καταλονία, στην οποία πρέπει να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο διακινούμε τούτη τη δήλωση, ώστε να συνεισφέρουμε σε μια προσέγγιση στην καταλανική σύγκρουση που δεν είναι μεροληπτική και ώστε να πολεμήσουμε τις επίσημες εκδοχές που διαδίδουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης με σκοπό να δηλητηριάσουν την κοινή γνώμη στην Ισπανία και παγκοσμίως. 

μετάφραση: Παναγιώτης Σωτήρης

 

Υπογραφές

Jacobin, Jacobin Italia, Sin Permiso, Période, Catarsi Magazín, Poder Popular, Esquerda Diário (Brasil), Izquierda Diario (España, Argentina, Chile, Mexico), Viento Sur, La Trivial, Correo del Alba, Misión Verdad, Left Voice (EEUU), La Voce della Lotte, Révolution Permanente, Antipersona, La Haine, Kaos en la Red, Insurgente, Diário Liberdade, Agon. Questiones políticas, L’Illa Global, Revista Altra Mirada, Galiza Livre, Canarias Semanal, Solidaritätscomité Katalonien, Εκτός Γραμμής, Novas de Galiza

 

πηγή: catarsimagazin

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.