ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΔΙΕΘΝΗ |
Τετ, 12/12/2018 - 23:13

Η 6η Δεκέμβρη των Τιράνων


Κάθε άλλο παρά υπερβολή θα ήταν το να χαρακτηρίσει κανείς ιστορικές τις στιγμές που βίωσαν σήμερα το πρωί τα Τίρανα. Και αυτό γιατί πρώτη φορά μετά το «τέλος της ιστορίας» και την πτώση του χοτζικού καθεστώτος το 1991 δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες διαδήλωσαν έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Πέτυχαν μάλιστα και μια πρώτη νίκη υποχρεώνοντας την κυβέρνηση και την υπουργό σε άτακτη οπισθοχώρηση.

Αφορμή για να βγει το φοιτητικό σώμα στους δρόμους ήταν η απόφαση των πανεπιστημίων και του υπουργείου –η οποία πέρασε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου– για την επιβολή χαρατσιού για κάθε μάθημα που οι φοιτητές δεν καταφέρνουν να περάσουν με την πρώτη και ξαναδίνουν τον Σεπτέμβρη. Το μέτρο αυτό, το οποίο ισχύει σε πολλά ιδιωτικά πανεπιστήμια, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ποια είναι όμως τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στη σημερινή μεγαλειώδη και ιστορική για τα δεδομένα της χώρας κινητοποίηση;

Η κατάσταση στα αλβανικά πανεπιστήμια (καθώς και στην πλειονότητα των υπόλοιπων χωρών της βαλκανικής) είναι το απόλυτο όνειρο κάθε κυβέρνησης και ίσως εφιάλτης από το μέλλον για εμάς στην Ελλάδα. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές βιώνουν μια άθλια καθημερινότητα αφού δεν υπάρχουν παροχές και μεριμνά. Πληρώνουν για συγγράμματά τους, ακόμα κι αν αυτά είναι σε ηλεκτρονική μορφή, πληρώνουν για τις εστίες, παρόλο που είναι σε άθλια κατάσταση πολλές φορές χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό, πληρώνουν για τη σίτιση. Ολόκληρη η χώρα γνωρίζει για καθηγητές που αν δεν τους λαδώσεις δεν περνάς το μάθημα, ενώ η σεξουαλική εκμετάλλευση φοιτητριών από καθηγητές δεν είναι σπάνια.
Σαν να μην έλειπαν όλα αυτά, πριν από λίγα χρόνια η κυβέρνηση ψήφισε μια μεταρρύθμιση με την οποία όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, ιδιωτικά και κρατικά, μπήκαν κάτω από την ομπρέλα «δημόσια» και άρχισαν να μοιράζονται την κρατική χρηματοδότηση! Αυτή η μεταρρύθμιση-σκάνδαλο έγινε με σκοπό να ενισχυθούν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών πανεπιστημίων που σε μερικές περιπτώσεις είναι επιχειρηματίες φιλικά προσκείμενοι ή και συγγενικά πρόσωπα βουλευτών των κυβερνώντων κομμάτων.

Οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία αντίστασης μέσα στα πανεπιστήμια γέννησαν την «Κίνηση για το Πανεπιστήμιο», μια αριστερή μετωπική δομή που δρα πλέον στα περισσότερα κρατικά πανεπιστήμια των Τιράνων. Η δουλειά αυτών των αγωνιστών και αγωνιστριών και η επιμονή τους για συνεχείς δράσεις, καμπάνιες και εκστρατείες έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση και την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Η δημιουργία πυρήνων σε πολλές σχολές, το χτίσιμο των κινητοποιήσεων βδομάδα τη βδομάδα και ο συντονισμός τους οδήγησε στην πρώτη μαζική έκφραση του φοιτητικού κινήματος. Βέβαια το φοιτητικό κίνημα στην Αλβανία παραμένει σε νηπιακή κατάσταση, οι δομές του είναι ανύπαρκτες, η πολιτικοποίηση εξαιρετικά χαμηλή και η παράδοση από την οποία θα μπορούσαν να εμπνευστούν (ίσως και ευτυχώς) δεν υπάρχει.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μέχρι στιγμής δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας άμεσα την απόσυρση του «χαρατσιού των κομμένων», όπως το ονόμασαν, την παράταση της πληρωμής των ετήσιων διδάκτρων και τη δυνατότητα να πληρώσουν σε δόσεις καθώς είναι πολλοί εκείνοι που κινδυνεύουν με αναστολή σπουδών ή και διαγραφή. Τα μεσοπρόθεσμα αιτήματά τους είναι η μείωση στο μισό των διδάκτρων, η γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού και η δημιουργία ενός δημόσιου εκδοτικού οίκου για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα ώστε να μην τα αγοράζουν. Πάγια αιτήματά τους είναι η δωρεάν δημόσια εκπαίδευση.

Η βιαστική υποχώρηση της κυβέρνησης στο αίτημα του φοιτητικού σώματος για κατάργηση του «χαρατσιού των κομμένων» ίσως μαρτυρά κι έναν βαθύτερο φόβο. Περίπου τριάντα χρόνια από το την πτώση του χοτζικού καθεστώτος και τα μεγάλα κύματα μετανάστευσης που ακολούθησαν, η αλβανική νεολαία βρίσκεται σε σημείο μηδέν. Εδώ και μία δεκαετία η προοπτική της νεολαίας έχει βαλτώσει, την τελευταία πενταετία 320.000 Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει (το 1/10 του πληθυσμού), ενώ φέτος 367.000 συμμετείχαν στη λοταρία μετανάστευσης που οργανώνει η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή τη φορά το κύμα μετανάστευσης περιλαμβάνει κυρίως το σπουδαγμένο τμήμα της νεολαίας, γεγονός που δείχνει το εύρος της υποβόσκουσας κρίσης στη χώρα. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τους απελπιστικά χαμηλούς μισθούς, την κατάσταση στην υγεία και στη δικαιοσύνη, το οργανωμένο έγκλημα και η γενικευμένη διαφθορά δημιουργούν, ένα δυνάμει εκρηκτικό μείγμα. Δείγμα του φόβου του πολιτικού συστήματος αποτελούν τα tweet του πρωθυπουργού Ράμα με τα οποία προσπαθεί να ξεφορτωθεί οποιαδήποτε ευθύνη, αλλά και η υποκριτική στήριξη της δεξιάς αντιπολίτευσης στο σύνολο των αιτημάτων των φοιτητών.

Το άρθρο αυτό γράφεται δέκα χρόνια μετά τον Δεκέμβρη της Αθήνας και όσα αυτός σηματοδότησε για όλους εμάς που τότε πρωτοβγήκαμε στους δρόμους. Καθώς φαίνεται λοιπόν, τα ερωτήματα για το μέλλον της νεολαίας παραμένουν αναπάντητα και αγνοούν τα σύνορα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.