ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ


Henri Lefebvre

Η εισβολή του Μάη


ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Κοινή δήλωση νέων από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα


 

Οι νέες και οι νέοι από την Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας που υπογράφουν το κείμενο το οποίο ακολουθεί επιχειρούν να αναδείξουν το «ζήτημα του ονόματος» με τρόπο που θα υπηρετεί τον στόχο της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών. Οι κοινοί αγώνες απέναντι στη λιτότητα και τη φτώχεια, η κοινή προσπάθεια για απεμπλοκή από την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, η αλληλεγγύη και η συνεργασία των νέων και των εργαζομένων είναι η σκοπιά από την οποία χρειάζεται να προσεγγίσουμε την κατάσταση αν θέλουμε να μιλήσουμε πραγματικά για τα συμφέροντα των πληττόμενων λαών και όχι του ιμπεριαλισμού. Απ’ αυτή την αντιμπεριαλιστική – διεθνιστική σκοπιά οι δυνάμεις της αριστεράς δίνουν τη μάχη του “Όχι” στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από κοινού η νέα γενιά χτίζει γέφυρες αλληλεγγύης και θέτει τις βάσεις των επόμενων κοινών πολιτικών και κινηματικών πρωτοβουλιών.

 

Εμείς, οι νέοι άνθρωποι της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, ανάμεσα στον κυκεώνα από ισχυρισμούς, ερμηνείες και προτάσεις για την επίλυση της διμερούς διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών μας –λύσεις οι οποίες κατά την άποψή μας παίρνουν υπ’ όψιν τους και ευνοούν μόνο τα διάφορα αλλά αλληλένδετα συμφέροντα των πολιτικών και οικονομικών ελίτ, ενώ αρνούνται και αγνοούν το δικό μας συλλογικό συμφέρον– νιώθουμε υποχρεωμένοι να υψώσουμε τη φωνή μας και να ακουστούμε.

Την τρέχουσα προσπάθεια για την επίλυση αυτής της διαμάχης μπορούμε μόνο να τη δούμε ως την έκφραση του πολιτικού κατεστημένου με μια νέα αμφίεση. Ως δηλαδή ένα νέο πρόσχημα, το οποίο όπως και κάθε προηγούμενη φορά έχει ως μόνη χρησιμότητα να αποκρύψει τα φλέγοντα οικονομικοκοινωνικά προβλήματα. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν η ίδια πολιτική αντίληψη εκείνη που ακολουθώντας το δόγμα του «διαίρει και βασίλευε» ενδυνάμωσε (ως το αντίθετό της) τη συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε κρίσιμη διαφορά μεταξύ μας, ότι μοιραζόμαστε την ίδια υλική πραγματικότητα. Η συγκεκριμένη συνειδητοποίηση σχηματοποιήθηκε από τη σπορά μέχρι την ωρίμανσή της μέσα από τις πολιτικές της συνεχούς διάλυσης των δικαιωμάτων μας στο όνομα του πολιτικού δόγματος της ελεύθερης αγοράς, πολλές φορές και σε συνδυασμό με διαφόρων ειδών εθνικιστικά παραμύθια.

Αρχικά, ένα βασικό κοινωνικό δικαίωμα, η δημόσια δωρεάν και υψηλής ποιότητας ανώτατη εκπαίδευση, ξεκίνησε με συστηματικό τρόπο να μεταμορφώνεται σε ένα προνόμιο για λίγους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Παράλληλα, η το κέρδος σταδιακά αντικατέστησε τη μόρφωση ως κυρίαρχο στόχο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επιπλέον, η καθημερινή μας ζωή καθορίζεται σε διάφορες πτυχές της από την οικονομικοκοινωνική καταβαράθρωση της νεολαίας, σημείο το οποίο διαφαίνεται πλέον και ως ένας από τους βασικούς στόχους των πολιτικών ελίτ, όπως αποδεικνύεται και καταφανώς από τα σοκαριστικά στατιστικά γύρω από την ανεργία στους νέους. Την ίδια στιγμή, ως συνέπεια του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου, η ανασφάλεια έχει γίνει ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό των εργασιακών σχέσεων, αυξάνοντας συνεχώς την υπαρξιακή, οικονομική και κοινωνική αβεβαιότητα στους έχοντες εργασία. Ως άμεσο απότοκο των παραπάνω, οι νέοι στις χώρες μας είτε μεταναστεύουν στο εξωτερικό είτε παραιτούνται, απέχουν από την πολιτική και ρέπουν προς την κατάθλιψη και την αυτοκαταστροφή.

Τα κριτήρια που βάζουν σε πρώτη μοίρα «το καλό της οικονομίας» με βάση τα οποία οι κυβερνήσεις μας σχεδιάζουν τις πολιτικές τους αναπόφευκτα επηρεάζουν την αναδιανομή των δημόσιων αγαθών μέσω του συνεχούς παραγκωνισμού των νέων από το σύστημα των κρατικών κοινωνικών παροχών και ασφαλίσεων. Η πολιτική στις κοινωνίες μας είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείει εκ των προτέρων τους νέους από το να οραματίζονται, να αναπτύσσουν και να παλεύουν για μια νέα πολιτική υπόθεση. Ο εθνικισμός από τη μία και η φτώχεια από την άλλη επηρεάζουν επίσης τη δυνατότητα πολιτικής ενεργοποίησής μας. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε πλέον ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, και λόγω του μακροχρόνιου και διαρκώς τροφοδοτούμενου μίσους μεταξύ μας είμαστε ολοένα και λιγότερο διατεθειμένοι να συνεργαστούμε, να δράσουμε και να αναπτυχθούμε μαζί.

Το σύνθημα «Η Μακεδονία μας ανήκει» στη μία ή την άλλη του εκδοχή είναι στον δικό μας κόσμο απλά μια δήλωση πίστεως στον εθνικισμό, η οποία χρησιμοποιείται απλά για να υποκρύψει τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής των κοινωνιών μας. Είναι η ένδειξη της προσπάθειας να μεταφερθεί η ευθύνη για τη δική μας αποδυνάμωση σε κάποιον «άλλο» αντί να τοποθετείται εκεί που πραγματικά βρίσκεται: στις πολιτικές που υπαγορεύονται από τα εκάστοτε κέντρα εξουσίας.

Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο να υψώσουν τις φωνές τους οι προοδευτικές δυνάμεις των κοινωνιών μας και να δείξουμε την ενότητά μας στον αγώνα ενάντια στους κοινούς υπαίτιους για τη δυστυχία μας, που και στην Ελλάδα και στη Δημοκρατία της Μακεδονίας βρίσκονται στις τράπεζες και τα υπουργεία! Είναι στιγμή να σταματήσουμε να βλέπουμε τη συγκεκριμένη κατάσταση ως κάτι που δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Είναι ανάγκη να δείξουμε πως πάνω και πέρα από το αμφίπλευρο μίσος που προσπαθούν να θρέψουν ανάμεσα στις χώρες μας, τους διαχωρισμούς και τον σοβινισμό, υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ο ένας τον άλλον φίλο και σύμμαχο ενάντια σε αυτούς που διαλύουν τα κοινά μας συμφέροντα.

Θέλουμε ειρήνη, φιλία και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Θέλουμε κοινούς αγώνες ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, φτώχειας και περιθωριοποίησης της νεολαίας. Απαιτούμε την απεμπλοκή των χωρών μας από την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και την ανάμειξή τους σε κάθε είδους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, απαιτούμε ειρήνη στα Βαλκάνια. Θεωρούμε πιο κρίσιμα τα παραπάνω από κάθε είδους εμμονές, ιδεοληψίες και ημιμαθείς φανατισμούς γύρω από το ένα ή το άλλο όνομα. Πιστεύουμε ότι το ζήτημα αυτό (του ονόματος) μπορεί και πρέπει να λυθεί μέσα σε ένα ακηδεμόνευτο πλαίσιο ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των λαών των δύο χωρών, με βασικές αξίες την αλληλεγγύη μεταξύ νέων και εργαζομένων, τη μάχη ενάντια σε κάθε λογής εθνικιστική και αλυτρωτική αντίληψη και τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

 

Για να διαβάσετε το κείμενο στα αγγλικά και στα σλαβομακεδονικά, πατήστε εδώ: Αν θέλετε να υπογράψετε το κείμενο, πατήστε το κουμπί «ΕΠΟΜΕΝΟ» / «ΝΕΧΤ» στο τέλος της σελίδας.

 

Αγγελική Κουρή (Angeliki Kouri), 24
Αλέξανδρος Λυκούδης (Alexandros Lykoydis), 30
Άλκηστις Πρέπη (Alkistis Prepi), 33
Αναστασία Σινάνη (Anastasia Sinani), 20
Ανδρέας Μαρίνος (Andreas Marinos), 23
Άννα-Μαρία Φυσέκη (Anna-Maria Fyseki), 21
Αργυρης Μεγαλιός (Argyris Megalios), 26
Βαγγέλης Ντουντουλάκης (Vaggelis Ntountoulakis), 23
Γιάννης Μεγαλιός (Giannis Megalios), 21
Γιάννης Μπανός (Giannis Mpanos), 22
Γιάννης-Άγγελος Τράντος (Giannis-Aggelos Trantos), 28
Γιώργος Μανουράς (Giorgos Manouras), 26
Γρηγόρης Στέλιος (Grigoris Stelios), 27
Δάφνη Ζαρκάδη (Daphne Zarkadi), 21
Δέσποινα Φαμελιάρη (Despoina Fameliari), 25
Δήμητρα Ρομποτή (Dimitra Rompoti), 25
Δημήτρης Δημητρίου (Dimitris Dimitriou), 26
Δημήτρης Δημόπουλος (Dimitris Dimopoulos), 26
Δημήτρης Κενανίδης (Dimitris Kenanidis), 24
Δημήτρης Κοσμάς-Λέκκας (Dimitris Kosmas-Lekkas), 24
Δημήτρης Παναγόπουλος (Dimitris Panagopoulos), 24
Δημήτρης Παντελακάκης (Dimitris Pantelakakis), 27
Δημήτρης Χρονόπουλος (Dimitris Chronopoulos), 22
Δημήτρης Χρονόπουλος (Dimitris Chronopoulos), 26
Ειρήνη Ζωγραφάκη (Eirini Zografaki), 33
Ειρήνη Τζοβάρα (Irene Tzovara), 26
Έλισάβετ Βαρελίδου (Elisavet Varelidou), 28
Ευγενία Ανδρικοπούλου (Eugenia Andrikopoulou), 26
Έφη Τσαφά (Efi Tsafa), 25
Θανάσης Σαράντης (Thanasis Sarantis), 30
Θεοδώρα Καλίκη (Theodora Kaliki), 23
Θοδωρής Ασημάκης (Thodoris Asimakis), 21
Θοδωρής Παναγιωτόπουλος (Thodoris Panagiotopoulos), 29
Θωμάς Μάνθιος (Thomas Manthios) 27
Ιωάννα Στασινού (Ioanna Stasinou), 20
Ιωάννης Μακαρώνας (Ioannis Makaronas), 22
Κατσούλη Κωνσταντίνα (Katsouli Konstantina), 26
Κέλλυ Αναγνωστοπούλου (Kelly Anagnostopoulou), 23
Κοσμάς Λυμπεράτος (Kosmas Lyberatos), 23
Κωνσταντίνα-Αϊσέ Γιλμάζ (Konstantina-Aise Gilmaz), 26
Κώνσταντίνος Γούσης (Konstantinos Gousis), 32
Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (Konstantinos Ioannidis), 21
Κωνσταντίνος Καββεζός (Konstantinos Kavezos), 23
Κωνσταντίνος Ξύδας (Konstantinos Xydas), 23
Κώστας Μπαλής (Kostas Mpalis), 25
Κωστής Κουτσούκος (Kostis Koutsoukos), 28
Κωστής Μεγαλίος (Kostis Megalios), 23
Λευτέρης Σταθάς (Lefteris Stathas), 27
Λύδια Φυτράκη (Lydia Fytraki), 22
Μαίρη Ματσούκα (Mairi Matsouka), 28
Μαριλία Κήτινγκ (Marilia Keatinge), 21
Ματίνα Ρούσσου (Matina Roussou), 25
Νίκος Βασιλόπουλος (Nikos Vasilopoulos), 34
Νίκος Κοκκινάκης (Nikos Kokkinakis), 25
Νίκος Παπανικολάου (Nikos Papanikolaou), 25
Ντίνα Σωτηριάδη (Dina Sotiriadi), 29
Παναγιώτα Γιαννακοπούλου (Panagiota Gianakopoulou), 20
Παναγιώτης Δήμας (Panagiotis Dimas), 27
Παναγιώτης Καραγκούνης (Panagiotis Karagounis), 25
Πάνος Πετρόπουλος (Panos Petropoulos), 31
Πάνος Ράπτης (Panos Raptis), 35
Πάρις Λαυτσής (Paris Laftsis), 26
Πέγκυ Κουτσουβέλη (Peggy Koutsouveli), 21
Σουβαλιώτης Γιώργος (Giorgos Souvaliotis), 29
Στέλλα Ανδρικοπούλου (Stella Andrikopoulou), 20
Στέλλα Ντουράκη (Stella Ntouraki), 25
Σωτηρία Παπαδοπούλου (Sotiria Papadopoulou), 20
Σωτηρία Παπαδοπούλου (Sotiria Papadopoulou), 20
Τζένη Τσαμάκου (Jenny Tsamakou), 22
Φίλιππος Κοντοές (Filippos Kontoes), 23
Φίλιππος Στάμος (Filippos Stamos), 23
Φωτείνη Σταθοπούλου (Foreini Stathopoulou), 21
Χαρά Καραγιαννάκη (Xara Karagiannaki), 26
Χρηστίνα Λέσκου (Christina Leskou), 21
Χρήστος Ξαγοράρης (Hristos Xagoraris), 26
Χρήστος Σκάντζας (Christos Skantzas), 23
Χριστίνα Σβανά (Xristina Svana), 31
Χρύσα Τσακίρη (Hrisa Tsakiri), 24
Александар Кавазов (Aleksandar Kavazov), 25
Александар Николовски (Aleksandar Nikolovski), 17
Александар Симонов (Aleksandar Simonov), 24
Александар Спасов (Aleksandar Spasov), 26
Александар Стефановски (Aleksandar Stefanovski), 29
Александра Мојсова (Aleksandra Mojsova), 25
Алексеј Демјански (Aleksej Demjanski), 23
Алексеј Демјански (Aleksej Demjanski), 23
Али Мемеди (Ali Memedi), 26
Ана Николовска (Ana Nikolovska), 25
Ана Теова (Ana Teova), 28
Ана Тодоровска (Ana Todorovska), 25
Ангел Ангеловски (Angel Angelovski), 20
Ангел Спироски (Angel Spiroski), 22
Андреа Делипапаз (Andrea Delipapaz), 26
Андреј Ал-Асади (Andrej Al-Asadi), 22
Андреј Блажевски (Andrej Balezevski), 22
Андреј Јованчевски (Andrej Jovanchevski), 25
Андреј Митиќ (Andrej Mitić), 20
Андреј Михаиловски (Andrej Mihailovski), 18
Анелија Митрова (Anelija Mitrova), 26
Ања Владисавјевиќ (Anja Vladisavjlević), 28
Аријана Димитровска (Arijana Dimtrovska), 20
Атанас Костовски (Atanas Kostovski), 29
Атанас Таневски (Atanas Tanevski), 30
Билјана Николовска (Biljana Nikolovska), 30
Благој Јованов (Blagoj Jovanov), 28
Благоја Ставров (Blagoja Stavrov), 24
Бобан Бошковиќ (Boban Bosković), 30
Бојан Бојовски (Bojan Bojovski), 20
Бојан Страчковски (Bojan Strachkovski), 27
Бојана Пешова (Bojana Peshova), 19
Борис Николај Двојаковски (Boris Nikolaj Dvojakovski), 22
Бошко Рафајловски (Boshko Rafajlovski), 25
Бранко Ристов (Branko Ristov), 31
Васил Атанасов (Vasil Atanasov), 31
Васил Цветковски (Vasil Cvetkovski), 27
Васко Гичевски (Vasko Gichevski), 20
Виктор Антевски (Viktor Antevski), 22
Владимир Димитровски (Vladimir Dimitrovski), 33
Владимир Костовски (Vladimir Kostovski), 30
Влатко Рикалоски (Vlatko Rikaloski), 27
Гизела Бошковска (Gizela Boshkovska), 26
Горазд Ралев (Gorazd Ralev), 22
Горан Тозиевски (Goran Tozievski), 27
Гораст Муратовски (Gorast Muratovski), 23
Ѓорги Пулевски (Gjorgi Pulevski), 30
Ѓорѓи Рајчиноски (Gjorgji Rajchinoski), 22
Горјан Аревски (Gorjan Arevski), 25
Горјан Гешоски (Gorjan Geshoski), 35
Давид Атанасовски (David Atanasovski), 27
Давор Јосифовски (Davor Josifovski), 25
Дамјан Божиноски (Damjan Bozhinoski), 29
Дамјан Божиноски (Damjan Bozinoski), 29
Даниел Петрески (Daniel Petreski), 20
Дарко Станојковски (Darko Stanojkovski), 31
Дејан Лутовски (Dejan Lutovski), 27
Деспина Ѓорѓиеска (Despina Gjorgjieska), 23
Деспина Ковачевска (Despina Kovachevska), 24
Диана Милошевска (Diana Miloshevska), 29
Диме Данов (Dime Danov), 22
Диме Јанев (Dime Janev), 32
Диме Мукаетов (Dime Mukaetov), 31
Димитар Апасиев (Dimitar Apasiev), 34
Димитар Крстески (Dimitar Krsteski), 20
Доне Михајловски (Done Mihajlovski), 30
Доне Михајловски (Done Mihajlovski), 30
Доротеј Нешовски (Dorotej Neshovski), 29
Драгана Гунин (Dragana Gunin), 29
Евегениј Литовски (Evgenij Litovski), 21
Едис Ќесаси (Edis Kesasi), 22
Елена Милеска (Elena Mileska), 23
Златко Кујунџиски (Zlatko Kujundziski), 28
Зоран Василески (Zoran Vasileski), 31
Зоран Шекеров (Zoran Sekerov), 25
Иван Ристевски (Ivan Ristevski), 25
Ивана Крстиќ (Ivana Krstikj), 19
Ивица Стојанов (Ivica Stojanov), 30
Иво Лазаровски (Ivo Lazarovski), 20
Игор Цветаноски (Igor Cvetanoski), 20
Јаков Симјаноски (Jakov Simjanoski), 24
Јасминка Димовска (Jasminka Dimovska), 32
Јован Крајевски (Jovan Krajevski), 23
Јован Цоклески (Jovan Cokleski), 24
Јована Мојсоска (Jovana Mojsoska), 25
Јованчо Јовановски (Jovancho Jovanovski), 24
Јордана Божинова (Jordana Bozhinova), 23
Кирил Антевски (Kiril Antevski), 28
Кирил Антевски (Kiril Antevski), 28
Кирил Дончов (Kiril Donchov), 24
Клелија Живковиќ (Klelija Zhivković), 28
Клементина Ристовска (Klementina Ristovska), 26
Константин Петковиќ (Konstantin Petković), 16
Коста Спасовски (Kosta Spasovski), 27
Кристијан Гиноски (Kristijan Ginoski), 23
Кристијан Јордановски (Kristijan Jordanovski), 21
Кристијан Манасков (Kristijan Manaskov), 25
Кристијан Манасков (Kristijan Manaskov), 25
Кристијан Стефановски (Kristijan Stefanovski), 19
Кристина Стојчева (Kristina Stojcheva), 27
Кристофер Младеновски (Kristofer Mladenovski), 20
Лазар Мишков (Lazar Mishkov), 27
Лилјана Митева (Liljana Miteva), 30
Љубиша Стојмировски (Ljubisha Stojmirovski), 26
Љупка Трајчова (Ljupka Trajchova), 31
Магдалена Ѓорѓевиќ (Magdalena Gjorjevikj), 30
Максим Осман-Николов (Maksim Osman-Nikolov), 21
Мариглен Демири (Mariglen Demiri), 32
Марија Грубор (Marija Grubor), 26
Марија Мирчевска (Marija Mirchevska), 22
Марија Митровска (Marija Mitrovska), 23
Марија Михајлова (Marija Mihajlova), 22
Марија Сапунџиа (Maria Sapundzia), 25
Марија Цубалевска (Marija Cubalevska), 25
Маријана Шемковска (Marijana Shemkovska), 32
Марио Величковски (Mario Velichkovski), 26
Марио Величковски (Mario Velichkovski), 26
Марио Петровски (Mario Petrovski), 22
Марко Јанев (Marko Janev), 29
Марко Јосифовски (Marko Josifovski), 29
Мартин Ивановски (Martin Ivanovski), 34
Мартин Ивановски (Martin Ivanovski), 34
Мартин Колоски (Martin Koloski), 19
Мартина Ѓурчиноска (Martina Gjurchinoska), 19
Мери Цакиќ (Meri Cakić), 28
Методи Ефремов (Metodi Efremov), 22
Мијалче Димитров (Mijalche Dimitrov), 30
Милан Симоновски (Milan Simonovski), 31
Миле Јанкулоски (Mile Jankuloski), 18
Миле Стојановски (Mile Stojanovski), 21
Митко Апостолов (Mitko Apostolov), 30
Михаил Симјаноски (Mihail Simjanoski), 25
Моника Ангелкоска (Monika Angelkoska), 23
Моника Стојчевска (Monika Stojchevska), 23
Наталија Станојевиќ (Natalija Stanojević), 21
Невена Тасевска (Nevena Tasevska), 24
Никола Арсовски (Nikola Arsovski), 29
Никола Балоски (Nikola Baloski), 21
Никола Билбилоски (Nikola Bilbiloski), 26
Никола Јовановски (Nikola Jovanovski), 28
Никола Коцев (Nikola Kocev), 19
Никола Ристевски (Nikola Ristevski), 24
Никола Ристевски (Nikola Ristevski), 25
Никола Штериов (Nikola Steriov), 27
Николче Славевски (Nikolche Slavevski), 28
Николчо Гошевски (Nikolcho Goshevski), 34
Нина Максимова (Nina Maksimova), 26
Предраг Божовиќ (Predrag Bozović), 23
Ремзије Билали (Remzije Bilalli), 23
Риним Демири (Rinim Demiri), 30
Ристо Божинов (Risto Bozinov), 17
Ристо Николов (Risto Nikolov), 27
Сандра Долненец (Sandra Dolnenec), 24
Сандра Зафирова (Sandra Zafirova), 26
Сашо Стојаноски (Sasho Stojanoski), 27
Симона Видојевска (Simona Vidojevska), 25
Симона Јовановска (Simona Jovanovska), 19
Симона Јорданова (Simona Jordanova), 23
Снежана Секуловска (Snezana Sekulovska), 23
Софија Трајановска (Sofija Trajanovska), 35
Спасе Марковски (Spase Markovski), 30
Стефан Видиков (Stefan Vidikov), 23
Стефан Гулевски (Stefan Gulevski), 24
Стефан Дојчиноски (Stefan Dojchinoski), 25
Стефан Јакимовски (Stefan Jakimovski), 23
Стефан Каракачанов (Stefan Karakachanov), 20
Стефан Крстевски (Stefan Krstevski), 26
Стефан Пенев (Stefan Penev), 35
Стефан Радуловиќ (Stefan Radulović), 25
Стефан Ристиќ (Stefan Ristić), 22
Стојан Новаков (Stojan Novakov), 33
Тео Трајковски (Teo Trajkovski), 25
Тино Костадиновски (Tino Kostadinovski), 28
Тихомир Јанков (Tihomir Jankov), 25
Томе Стамболзиовски (Tome Stambolziovski), 29
Томи Цукаров (Tomi Cukarkov), 18
Тони Петковски (Toni Petkovski), 29
Фани Ангелевска (Fani Angelevska), 24
Фатмир Река (Fatmir Reka), 33
Филип Здравевски (Filip Zdravevski), 31
Филип Маркоски (Filip Markoski), 19
Филип Паскали (Filip Paskali), 28
Филип Тодорвски (Filip Todorovski), 28
Хактан Реџеп Исмаил (Haktan Recep Ismail), 29
Христијан Петрушев (Hristijan Petrushev), 25
Христина Гогу (Hristina Gogu), 30
Џејлан Велиу (Xhejlan Veliu), 26
Џеннет Велиу (Xhennet Veliu), 21

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
30/05/2023 - 12:10

Η Απάντηση στον Τζων Λιούις συνιστά πριν απ’ όλα μια εξαιρετική εισαγωγή στον μαρξισμό του Αλτουσέρ, ένα αλτουσεριανό μανιφέστο.

ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ|
17/01/2023 - 17:34

Ο Φεμινισμός για το 99%, από τα πιο σημαίνοντα κείμενα του ρεύματος της κοινωνικής αναπαραγωγής, είναι γέννημα-θρέμμα της Παγκόσμιας Φεμινιστικής Απεργίας.

ΘΕΩΡΙΑ|
16/12/2021 - 14:44

Τον Νοέμβριο του 1977, από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Βενετία η εφημερίδα Il Manifesto, ο Αλτουσέρ αναφωνεί «Επιτέλους, η κρίση του μαρξισμού!».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΚΙΝΗΜΑΤΑ|
09/02/2021 - 16:16

Ένα κίνημα για δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, είναι πρώτα απ’ όλα ένα κίνημα για ανοιχτό πανεπιστήμιο.